Vive Le Voyage

2 dagen in Yangon, de grootste stad van Myanmar

Yangon, ook wel bekend als Rangoon, is grootste stad van Myanmar waar maar liefst 6 miljoen mensen wonen. Voor de meeste reizigers is Yangon het startpunt van hun reis door Myanmar. De eerste kennismaking met Yangon kan voor de meeste mensen overweldigend zijn. Net als vele Aziatische steden is ook Yangon een drukke stad waar de auto’s rakelings langs je heen rijden. Als je de tijd hebt om hier een aantal dagen te blijven, dan zou ik dit zeker doen. Yangon heeft namelijk een aantal schitterende tempels en sfeervolle markten die je zeker niet mag missen. Slenterend door de stad krijg je ook een goed beeld van de rijke Koloniale geschiedenis. Lees hier wat je in 2 dagen allemaal kan doen in Yangon.

Een kopje thee in een traditioneel theehuis

Thee is de nationale drank van Myanmar. Het is dan ook niet gek dat je op bijna iedere hoek van de straat een theehuis vindt. Zo ook in Yangon. Neem plaats op een klein krukje, bestel een kop thee en laat het straatbeeld van Yangon aan je voorbij trekken. Voor de zoetekauwen zetten ze graag allerlei lekkers op tafel zoals koekjes, samosa’s, poksi of een soort oliebollen.

Bewonder mooiste pagode van Myanmar

De grootste en mooiste pagode van Myanmar is de Shwedagon Pagoda. Deze kegelvormige pagode van maar liefst 98 meter hoog, is bekleed met 50.000 kilo bladgoud en vele duizenden kostbare edelstenen. Het is één van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld. Iedere Birmees moet dan ook minimaal eenmaal in zijn leven een bezoek brengen aan de Shwedagon Pagoda. Van de vele tempels en pagodes die ik heb gezien, is dit toch wel één van de mooiste. De gouden stupa en kleinere stupa’s schitteren in het zonlicht en overal zie je Birmezen een offer uitbrengen of monniken bidden. Je kan hier uren rondlopen en genieten van de schoonheid van deze immense pagode. De pagode heeft verschillende ingangen waar sommige zelfs zijn voorzien van een lift, dit scheelt een flink aantal trappen lopen. Vaak wordt geadviseerd om vroeg in de ochtend of laat in de middag een pagode te bezoeken, maar de Shwedagon Pagoda is in de avond zo mooi verlicht, dat je dan ook heel goed heen kan gaan.

Shwedagon Pagoda YangonShwedagon Pagoda

Tip: vergeet niet of sarong of doek mee te nemen om je blote benen te bedekken.

Shoppen op Bogyoke Aung San Markt

Sinds de opening in 1926 is deze overdekte markt uitgegroeid tot één van de bekendste en grootste van Yangon. Parels, houtsnijwerk, zilver, souvenirs. Je kan het hier allemaal vinden op de verschillende verdiepingen. De kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de straatjes rondom de markt. Tientallen kunstenaars verkopen hier hun werk of je kan zelf iets laten maken. Ikzelf heb hier een aantal hele mooie schilderijen gekocht. Op een paar minuten lopen van de Bogyoke Aung San Markt zit een warenhuis waar je onder meer westerse producten kan kopen. Mocht je aan het einde van je reis zin heb in een Westerse sandwich en een goede kop koffie, bezoek dan de coffeebar aan de straatzijde.

Slenteren door Chinatown

De grotere steden hebben vaak een Chinatown, zo ook Yangon. Wat is er nou leuker dan slenteren door Chinatown en te genieten van alle geuren en kleuren? In de avonduren is het altijd gezellig druk op de Chinese avondmarkt en eten de lokalen de lekkerste dingen bij de  vele eetkraampjes. Op de straten van Yangon kom je ook vele eetkraampjes tegen waar je prima kan eten. Durf je het toch niet aan, kies dan voor een verse kokosnoot om toch het gevoel te ervaren.

Yangon

Op zoek naar de liggende buddha

In de Hyat Gyi Pagode kan je de liggende buddha van 66 meter lang bewonderen. De voetzolen van de buddha zijn een waar kunstwerk. Hier zijn de Lekkhana symbolen geschilderd gerangschikt in de elementen water, aarde en lucht. Bij de voeten van de buddha staat een houten steiger speciaal voor de fotografen die graag de hele buddha op beeld vast willen leggen. Een hulpmiddel waar ik in ieder geval erg blij mee was. Als je de Hyat Gyi Pagode uitloopt dan kan je in de tegenover gelegen tempel de zittende buddha bewonderen. Hier kan je jouw toekomst laten voorspellen of water schenken over het beeld van jouw sterrenbeeld. Dit brengt geluk. Heb je de tijd, bekijk dan het naastgelegen klooster. De erg vriendelijke monniken vertellen je graag meer over hun geloof.

De liggende buddha in Yangonde Hyat Gyi PagodeMonniken in Myanmar

Tip: combineer een bezoek aan de Hyat Gyi Pagode met de  Shwedagon Pagoda dat op circa 20 minuten wandelen ligt.

 

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.