Vive Le Voyage

3x mooie plekken aan de Sloveense kust

Dat Kroatië bestaat uit tientallen mooie eilanden heb je in mijn vorige blog kunnen lezen. Maar ook buurland Slovenië kent bijzonder mooie plekjes langs de kust (die maar 47 kilometer lang is). Dus ben je in de buurt van Slovenië, of heb je nog geen vakantiebestemming voor ogen? Bezoek dan één van de volgende 3 steden. Die wil je niet overslaan!

Izola

De oude mediterrane stad van Izola ligt aan de zuid-west kust van de Golf van Triëst. In de stad vind je tradities van wijnbereiding tot aan mysterieuze sporen van het verleden. Izola is een stadje met een warm romantisch karakter waar je verborgen schatten uit de geschiedenis terug kunt vinden in het kleine vissershaventje. Ook heersen er oude legenden die je mee terug de tijd in nemen. Loop langs dobberende bootjes in de haven of geniet van de vis specialiteiten en de heerlijke wijn op een terrasje aan het water. Voor de kunstliefhebbers zijn er ook musea, galeries en ateliers te vinden waarin je alles vertelt wordt over de Istrische kunsten en ambachten. Houd je meer van natuur? Het achterland van de stad biedt allerlei mogelijkheden om de prachtige Istrische heuvels, met stenen huizen en oude kerken, te verkennen en ontdekken. Dat ontdekken kan te voet, per fiets of zelfs te paard. Je zult je nooit vervelen in Izola.

Picture by Jarba

Picture by Jarba

Koper

Koper ligt ten westen van de eilanden Izola en Piran. De stad heeft de grootste haven van het land en is een zeer belangrijke economische inkomstenbron van Slovenië. Het gaat voornamelijk om de auto-industrie en de wijnbouw waar veel handel in is. Ondanks dat er in deze stad heel veel industrie aanwezig is, kom je in Koper ook prachtige gebouwen tegen als het Pretoriaans Paleis, Rotunda sv. Janeza Krstnika en de Wachttoren. Aan het marktplein staat een aantal prachtige gebouwen die meer dat 500 jaar oud is. Ook aan het Carpaccioplein, dat is vernoemd naar de Venetiaanse schilders Vittorio en Benedetto Carpaccio, kun je mooie gebouwen vinden. Het beroemde gerecht carpaccio, dat je vast wel kent, werd later naar deze schilders vernoemd. Dit omdat de kleuren van de schilderijen van Vittoro Carpaccio, de uitvinder van carpaccio (Guiseppe Cipriani) inspireerden tot het maken van het gerecht. Hoewel er in Koper veel schepen aanmeren heeft het stadje ook een strand, zelfs met een blauw keurmerk!

Picture by Stephen Colebourne

Picture by Stephen Colebourne

Piran

Dit stadje is mijn favoriet. Als je de stad binnenloopt voelt het al alsof je een ansichtkaart bent ingestapt. Piran is een van de meest fotogenieke steden in de Middellandse Zee. De stad heeft een rijke geschiedenis en dat is te zien aan de architectuur van het kleine stadje. In Piran vind je veel smalle pittoreske straatjes en een oude stadsmuur. Er is een centraal plein, waar je het standbeeld van de beroemdste man in Piran, Giuseppe Tartini, kunt vinden. Giuseppe was een componist en violist die werd geboren op een kleine afstand van het plein. Op de pier van Piran heb je uitzicht over de zee, zie je vissers of hoor je de lokale inwoners met elkaar praten aan de waterkant. In Piran zijn culturele- en kunstinstellingen zoals het Tartini theater het Maritiem Museum en Aquarium. Maar niet alleen in de zomer is het fijn in Piran. In de herfst wordt er bijvoorbeeld door de inwoners van het stadje het Festival van Persimmon georganiseerd. Hier kun je allerlei dingen leren over hoe de lokale producten zoals olijfolie, wijn, knoflook en snijbiet worden gemaakt.

Picture by Richard Huber

Picture by Richard Huber

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.