Vive Le Voyage

3 mooiste stranden in Mexico

Papaya playa in Tulum, Mexico

Ik ben altijd al fan geweest van het strand. Toen ik als klein blond meisje met een grote paarse bril het schepje en de emmer klaar zag staan in de gang, kwam die glimlach al op mijn gezicht. Uren kon ik spelen in het zand en in het water, zoekend naar schelpen. Een zandkasteel bouwen of mezelf ingraven en daarna modderig het water induiken. Een wereld ging voor me open toen we voor het eerst naar de kust reden, de Franse zee opzochten of in Zuid-Spanje over de boulevard liepen. De wind die al die keren in mijn gezicht waaide.

Toen ik anderhalf jaar geleden op het vliegveld in Mexico stond, voelde ik me weer klein en blond. De foto’s die ik gevonden had op het internet, lieten mij vooral veel strand zien. Witte zandstranden met palmbomen en een parelblauwe zee. Dat was één van de redenen waarom ik voor deze bestemming gekozen had: ik wilde mij weer net als vroeger voelen. Dagen heb ik doorgebracht op verschillende stranden, kijkend naar de golven die telkens weer kwamen en gingen. Turend over de zee zocht ik naar een einde. Die was er niet. Met mijn blote voeten wroelde ik in het zand, waarnaar het tussen mijn tenen weer wegglipte.

De oostkust van Mexico struinde ik af; het ene strand na het andere kwamen voorbij. Hoewel ik niet alles gezien heb, zijn deze drie stranden mij altijd bijgebleven.

Strand op Isla Mujeres, Mexico

Mini strand op Isla Mujeres

Op een bekend eilandje dichtbij de kust van Mexico vind je een ontspannen sfeer, vriendelijke mensen en heerlijk eten. Tijdens mijn eerste bezoek op dit eiland werd ik geleid door een Duitser, die ik in het vliegtuig had ontmoet. Hij woonde er al een tijdje en wist me de mooiste plekjes te laten zien. Vanaf het moment dat ik de boot afstapte, liep ik op mijn blote voeten. Iets wat ik het liefst het hele jaar door doe. Geen slippers of dichte schoenen. De lokale bevolking leek het allemaal prima te vinden. Eén van de stranden die ik op Isla Mujeres bezocht, had geen naam. We kwamen er met toeval op uit. Met de golfkar reden we het hele eiland af en onderweg stopten we op mooie uitzichtpunten. De wegen waren rustig, geen toeristen of drukbezochte restaurants. Ik mocht ook even in de golfkar rijden en terwijl we genoten van de dingen die we zagen, greep een lokale bewoner onze aandacht. Hij stak de straat over en glipte een kleine struik door. Daar moesten we achterna! Met prikkende takjes aan de onderkant van onze voeten, klauterden we de struiken door. Tot we het licht goed zagen en de felblauwe zee ons tegemoet kwam: wauw! Een klein strand van nog geen 100 meter breed, tussen de rotsen en struiken. In de verte de kustlijn van Cancún en tussendoor een aantal zeilboten. En daar zat de man die we gevolgd hadden, etend met zijn familie, zingend en lachend. Een grote pan met vis lag in het midden van dit gezelschap en wij hebben een geweldige middag gehad met deze lieve Mexicaanse mensen.

Isla Mujeres, Mexico

Papaya Playa in Tulum

Het tweede strand wat ik nooit meer vergeet, is gelegen in het dorpje Tulum. Onder de backpackers is dit dorp erg bekend. Het is er niet te druk, maar heerlijk rustig en er hangt een ontspannen sfeer. Voordat ik een fiets huurde om het dorp te verkennen, ging ik op zoek naar een hostel. Al gauw vond ik er één waar ik meteen drie Australiërs ontmoette. Diezelfde dag bezochten we één van de stranden die je normaal gesproken alleen op het internet vindt. Vanaf de weg waar de taxichauffeur ons afzette, liepen we richting het strand met tussendoor zelfgemaakte houten afstapjes. Het zeewater was rustig en felblauw. Hoewel mijn richtingsgevoel redelijk is, kon ik mij op dat moment niet beseffen waar we nu precies waren. Enkele houten hutjes werden bevolkt door lachende Mexicanen. Tot laat in de avond verbleven we op het strand en keken we naar surfende locals.

De kust van Isla Holbox

Het laatste eiland is er één waar ik vanaf het eerste moment verliefd op was: Isla Holbox. Ik heb het al zo vaak ‘Het Paradijs’ genoemd, omdat dat letterlijk hetgeen was wat ik voelde. Met een krakende fiets fietste ik de zandwegen over. Oude, houten hutjes lieten mij de armoede van dit land zien. De lokale bevolking leeft hier van de toeristen en van de visserij. Ze zijn vriendelijk, uitbundig en vieren het leven. Het strand van Isla Holbox is er één waar geen woorden kunnen uitdrukken hoe ongelooflijk bijzonder het is. De zee die rustig op en neer drijft en de uitgestrekte kust zonder struiken, junglegewassen of een drukke straat. Enkele hangmatten, omgeven door een houten afdak, bieden een momentje van rust. Tot in de verte kun je hier met je enkels in het water lopen. Hoe kon ik meer genieten dan mijn ogen sluiten en de warme zonnestralen in me opnemen.

Het strand van Isla Holbox, Mexico

Ben jij van plan naar Mexico te gaan? Deze drie stranden zijn toegankelijk voor iedereen en bijzonder mooi!

Het ontdekken van onbekende plekjes in de wereld prikkelen mij om op avontuur te gaan. Het proeven van nieuwe gerechten en lokale producten en daarnaast het leren kennen van een nieuwe cultuur, inspireren mij. De wereld heeft ons zoveel te bieden en daar wil ik achter komen door te reizen, zowel binnen als buiten Europa. Het liefst reis ik met een backpack en overnacht ik bij locals om de echte authenticiteit van een bestemming te leren kennen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.