Vive Le Voyage

36 uur in Leuven

stedentrip in Leuven

Op een half uur rijden van Brussel ligt Leuven, de bourgondische studentenstad van België. Leuven kent een rijke geschiedenis dat goed terug te zien is in de authentieke gebouwen en de sfeervolle pleinen die Leuven rijk is. Vanwege de compactheid van de stad kan je gemakkelijk de mooiste plekjes te voet verkennen. Wil je weten wat jij allemaal kan zien tijdens een stedentrip in Leuven? Ik heb een route voor je samengesteld voor 36 uur in Leuven.

Shoppen en koffie drinken

Na een ontbijt in het hotel, drink je een kop koffie bij Mok in de Dietsestraat. In een knusse ambiance geniet je hier tussen de locals van de lekkerste koffies. Ga je op zaterdag en zondag naar Leuven? Maak dan van zaterdag een winkeldag. Op zondag zijn namelijk de winkels gesloten, met uitzondering van de eerste zondag van de maand. In Leuven vind je, naast de bekende grote winkelketens, ook tientallen boetiekjes.

Wandel voor de boetieks vanuit de Dietsestraat, richting de Tiensestraat, naar de Leopold Vanderkelenstraat. Eén van de leuke boetieks hier is Ginger! Hiervandaan loop je verder via het Rector de Somer Plein naar de Grote Markt. Op zaterdag neem je hier een kijkje in de Brusselsestraat die kruist met de Parijsstraat. Dit is één van de leukere winkelstraten van Leuven, waar je de stripwinkel het Besloten Land vindt en de sieradenwinkel Isabelle Vanleare.

Stripboeken kopen in het Besloten Land

Winkelen in Leuven

Slenteren door Groot Begijnhof

Heb je ondertussen al trek gekregen? Wandel dan via de Oude Markt naar de Muntstraat. Deze straat kent tientallen restaurants. Van een hamburgerbar tot een klassiek Belgisch restaurant waar je mosselen of garnalenkroketten eet. Maar je vindt er ook een Tapas restaurant en een sushi bar. Na de lunch wandel je over de Grote Markt naar de Mechelsestraat. Een van mijn favoriete straten in Leuven waar je geen grote modeketens tegenkomt, maar mooie sieraden, delicatessenwinkels en designer boetieks.

Aan het einde van de Melchelsestraat wandel je via de Vismarkt naar het Groot Begijnhof. Dit is de volledig gerestaureerde historische wijk van Leuven en het is één van de grootste nog bestaande Begijnhoven in Vlaanderen. Slenter door de pittoreske straten om een beeld te krijgen hoe de Vlamingen hier vroeger leefden voordat je terug wandelt naar de Oude Markt om te genieten van een Belgisch Trappistenbiertje. Rondom de Oude Markt zitten diverse cafés en restaurants waar je op het (verwarmde) terras een lekker Belgisch biertje kan bestellen.

De Grote Markt

Bourgodisch dineren in Leuven

Leuven is een bourgondische stad, waardoor er volop keuze is aan restaurants. Isabel heeft haar favoriete restaurants voor een stedentrip in Leuven voor je op een rij gezet. In het Italiaanse restaurant Baracca in de Tiensestraat voeren ze het shared dining concept en maken ze de beste houtoven pizza’s. De perfecte plek voor een gezellig diner! Na het diner kan je kiezen voor een drankje in één van de vele biercafés, cocktailbars of lounge bars die Leuven kent. Wandel naar de Naamsestraat of de Oude Markt voor cocktail bar Matize of Bar 9 op de Oude Markt.

Dag twee van de stedentrip in Leuven

Op zondag zijn de winkels gesloten en kiezen de meeste toeristen ervoor om weer richting huis te gaan. Dit maakt het de ideale dag om een aantal culturele bezienswaardigheden te bezoeken. Deze zijn namelijk wel geopend op zondag, zoals de Universiteitsbibliotheek en het Mmuseum.

De Universiteitsbibliotheek

Bezoek de Universiteitsbibliotheek en het Mmuseum

Loop na het ontbijt richting de Universiteitsbibliotheek van de Katholieke Universiteit Leuven. Niet alleen kan je de bibliotheek waar de studenten studeren bezoeken, je kan ook de toren van het historische gebouw beklimmen voor een schitterend uitzicht over Leuven. Als je meer wil weten over de rijke en roerige geschiedenis van de Universiteitsbibliotheek kies dan voor een audiotour. Je komt dan alles te weten over de twee gebeurtenissen waardoor een groot deel van de collectie is verwoest. Zo zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst 900.000 boeken verloren gegaan en met hulp vanuit onder andere Amerika is een groot deel van de collectie hersteld. In 1968 is deze collectie opgesplitst door de scheiding van de universiteit in twee universiteiten.

De Leeszaal in de Universiteitsbibliotheek

Nadat je de toren hebt beklommen en van het weidse uitzicht hebt kunnen genieten, wandel je naar het Mmuseum dat op slechts enkele minuten wandelen ligt van de Universiteitsbibliotheek. Het Mmuseum kent een rijke collectie van oude en hedendaagse kunst en heeft wisselende tentoonstellingen. In het Mcafé kan je een kop koffie drinken voordat je de andere culturele bezienswaardigheden van Leuven gaat bezoeken, zoals de M-Schatkamer van Sint-Pieter op de Grote Markt. Hier hangt onder meer Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts, volgens velen het mooiste schilderij van Leuven. De schatkamer bevindt zich in de schitterende Sint-Pieter, de oudste kerk van Leuven gebouwd in de Brabantse hoog gotische bouwstijl.

Lunchen in de Vaartkom

Op circa tien minuten van het centrum van Leuven vind je de Vaartkom, een hippe wijk in opkomst. Dit was vroeger de plek waar je onder andere de Artois Brouwerij kon vinden. Het is nu de plek waar de industriële gebouwen worden gerenoveerd tot moderne appartementen en waar aan het water restaurants en winkels worden geopend. Houd je van architectuur? Dan is dit zeker de moeite waard om te bezoeken. Als je na alle culturele bezienswaardigheden trek hebt gekregen, dan kan je bij Noordoever aan Vaart 17 lekker lunchen. Wandel na de lunch langs de Vaart naar de ijsjesboot om je stedentrip in Leuven goed af te sluiten.

De Vaartkom

Daniëlle ging voor Visit Leuven en Time to Momo naar Leuven. Deze blog is gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.