Vive Le Voyage

36 uur in Leuven

Op een half uur rijden van Brussel ligt Leuven, de bourgondische studentenstad van België. Leuven kent een rijke geschiedenis dat goed is terug te zien in de authentieke gebouwen in het centrum en de verschillende sfeervolle pleinen die Leuven rijk is. Vanwege de compactheid van de stad kan je gemakkelijk de mooiste plekjes te voet verkennen. Wil je weten wat jij allemaal kan zien tijdens een weekend trip in Leuven, ik heb een route voor je samengesteld voor 36 uur in Leuven.

Shoppen en koffie drinken in de leukste straten van Leuven

Na ontbijt in het hotel, drink je een kop koffie bij Mok in de Dietsestraat. In een knusse ambiance kan je tussen de locals genieten van de lekkerste koffies. Ga je op zaterdag en zondag naar Leuven, maak dan van zaterdag een winkeldag. Op zondag zijn namelijk de winkels gesloten, met uitzondering van de eerste zondag van de maand. In Leuven vind je naast de bekende grote winkelketens tientallen boetiekjes. Wandel vanuit de Dietsestraat richting de Tiensestraat naar de Leopold Vanderkelenstraat waar je de leukste boetiekjes vind zoals Ginger. Vanuit hier wandel je verder via het Rector de Somer Plein naar de Grote Markt. Op zaterdag kan je een kijkje nemen op de markt in de Brusselsestraat die kruist met de Parijsstraat. Eén van de leukere winkelstraten van Leuven waar je Stripwinkel het Besloten Land vindt en de sieradenwinkel Isabelle Vanleare.

Stripboeken kopen in het Besloten Land

Winkelen in Leuven

Slenteren door Groot Begijnhof

Heb je ondertussen al trek gekregen, wandel dan via de Oude Markt naar de Muntstraat. De straat in Leuven met tientallen restaurants. Van een hamburgerbar, tot klassiek Belgisch restaurant waar je mosselen of garnalen kroketten kan eten, tot een Tapas restaurant of sushi bar. Wandel na de lunch over de Grote Markt naar Mechelsestraat. Een van mijn favoriete straten in Leuven waar je geen grote modeketens tegenkomt maar mooie sieraden – en delicatessenwinkels en designer boetieks. Aan het einde van de Melchelsestraat kan je via de Vismarkt wandelen naar het Groot Begijnhof. De volledig gerestaureerde historische wijk van Leuven. Het is één van de grootste nog bestaande Begijnhoven in Vlaanderen. Slenter door de pittoreske straten om een beeld te krijgen hoe de Vlamingen hier vroeger leefden voordat je terug wandelt naar de Oude Markt waar je kan genieten van een Belgisch Trappistenbiertje. Rondom de Oude Markt zitten diverse cafés en restaurants waar je op het (verwarmde) terras een lekker Belgisch biertje kan bestellen.

De Grote Markt

Bourgodisch dineren in Leuven

Leuven is een echte Bourgondische stad waardoor er volop keuze is aan restaurants. Isabel heeft haar favoriete restaurants voor je op een rij gezet zoals Baracca. In dit Italiaanse restaurant in de Tiensestraat voeren ze het shared dining concept en maken ze de beste houtoven pizza’s. De perfecte plek voor een gezellig diner. Na het diner kan je kiezen voor een drankje in één van de bier cafés, cocktailbars of lounge bars die Leuven rijk is. Wandel naar de Naamsestraat of de Oude Markt voor cocktail bar Matize of Bar 9 op de Oude Markt.

Dag 2

Op zondag zijn de winkels gesloten en kiezen de meeste toeristen ervoor om weer richting huis te gaan. Dit maakt het de ideale dag om een aantal culturele bezienswaardigheden te bezoeken. Deze zijn namelijk wel geopend op zondag.

De Universiteitsbibliotheek

Bezoek de Universiteitsbibliotheek en het Mmuseum

Loop na het ontbijt richting de Universiteitsbibliotheek van de Katholieke Universiteit Leuven. Niet alleen kan je de bibliotheek bezoeken waar de studenten kunnen studeren, je kan ook de toren beklimmen van het historische gebouw voor een schitterend uitzicht over Leuven. Als je meer wil weten over de rijke en roerige geschiedenis van de Universiteitsbibliotheek kies dan voor een audiotour. Je komt dan alles te weten over de twee gebeurtenissen waardoor een groot deel van de collectie is verwoest. Zo zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst 900.000 boeken verloren gegaan. Met hulp vanuit onder andere Amerika is een groot deel van de collectie hersteld. In 1968 is deze collectie opgesplitst door de scheiding van de universiteit in 2 universiteiten.

De Leeszaal in de Universiteitsbibliotheek

Nadat je de toren hebt beklommen en van het weidse uitzicht hebt kunnen genieten, kan je wandelen naar het Mmuseum dat op slechts enkele minuten wandelen ligt van de Universiteitsbibliotheek. Het Mmuseum kent een rijke collectie van oude en hedendaagse kunst en heeft wisselende tentoonstellingen. In het M café kan je een kop koffie drinken voordat je de andere culturele bezienswaardigheden van Leuven gaat bezoeken zoals de M-Schatkamer van Sint-Pieter op de Grote Markt. Hier hangt onder meer Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts, volgens velen het mooiste schilderij van Leuven. De schatkamer bevindt zich in de schitterende Sint-Pieter, de oudste kerk van Leuven gebouwd in de Brabantse hoog gotische bouwstijl.

Lunchen in de Vaartkom

Op circa 10 minuten van het centrum van Leuven vind je de Vaartkom, een hippe wijk in opkomst. Dit was vroeger de plek waar je onder andere de Artois Brouwerij kon vinden. Het is nu de plek waar de industriële gebouwen worden gerenoveerd tot moderne appartementen en waar aan het water de Vaart restaurants en winkels worden geopend. Hou je van architectuur dan is dit zeker de moeite waard om te bezoeken. Als je na alle culturele bezienswaardigheden trek hebt gekregen, dan kan je bij Noordoever aan Vaart 17 lekker lunchen. Wandel na de lunch langs de Vaart naar de ijsjesboot om je 36 uur aan Leuven af te sluiten.

De Vaartkom

Uitzicht op de oude binnenstad

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *