Vive Le Voyage

3x gezelligheid in Den Bosch

Reizen is leuk. Maar thuiskomen is ook heerlijk. Lekker even weer je eigen spullen, je vrienden en je familie om je heen. Den Bosch is écht even thuiskomen voor mij. Een bourgondische stad waar klanken zoals de zachte g en houdoe een glimlach toveren op mijn gezicht. Gezellig een drankje doen en lekker eten horen daar natuurlijk ook bij. Hoogtijd dus om wat meer te vertellen over Den Bosch!

1.      Het bourgondische leven

Misschien is het woord bourgondisch al te vaak gebruikt. Maar de betekenis – iemand die van het leven geniet en van lekker eten en drinken houdt – is wel precies voor wie Den Bosch bedoeld is. Het straatbeeld ontkent dit fenomeen ook niet. Het staat bol van de restaurants waar je bijna bij elk gerecht je vingers aflikt. Even gezellig buurten [kletsen] in de kroeg is heel gewoon. En de dorst lessen met een ijskoud biertje op een zonnig terras is ook niet verkeerd. Den Bosch is geen kosmopolitische stad. Het is klein en knus. De leuke plekken vind je in de restaurants of kroegjes waar de eigenaar tijd heeft voor een praatje. Vol trots legt hij uit waar jouw gerecht vandaan komt en op welke wijze deze is bereid. Wil je dit ook eens meemaken? Twee van mijn favoriete plekken zijn: Wijn bij Stijn in de Kruisstraat en Nom Nom op de splitsing van de Postelstraat en de Snellestraat.

bourgondisch, Den Bosch

Het bourgondische leven aan tafel. Photo by StanTheCaddy / CC BY

2.      Cultuur snuiven

Den Bosch heeft veel roerige tijden gekend. De katholieke Spanjaarden, de starre protestanten en de liberale Fransen hebben allemaal hun sporen achtergelaten. De Spanjaarden noemden Den Bosch ook wel het Kleine Rome door de nauwe banden met de katholieke kerk. De protestanten vonden het lastig om Den Bosch te veroveren. Ze gaven de bijnaam Moerasdraak door de drassige omgeving. En de Fransen? De Fransen die deden niet zo moeilijk. ’s-Hertogenbosch werd letterlijk vertaald naar Bois le Duc. Ondanks al deze veranderingen heeft kunst en cultuur altijd een belangrijke rol gespeeld in Den Bosch. Beroemde schilders zoals Jeroen Bosch zijn hieruit voortgekomen. Maar ook gebouwen zoals de Sint-Jans Kathedraal en musea zoals het Noord-Brabants Museum behoren tot deze lijst. Ben je opzoek naar wat inspiratie? Of wil je wat cultuur opsnuiven? Ga eens langs bij de Verkade Fabriek, een culturele ontmoetingsplek en filmhuis.

Sint Jans Kathedraal in Den Bosch

De Sint Jans Kathedraal in Den Bosch.

carnaval

Naast musea en kunst wordt er elk jaar ook Carnaval gevierd. Als je van een feestje houdt, dan is dit ook een aanrader! Photo by Javi / CC BY

3.      Bossche bollen eten

Je bent pas écht in Den Bosch geweest als je een Bossche bol hebt geprobeerd! Je weet wel, die hele grote dikke vette chocolade bol gevuld met slagroom. Waar komt de traditie vandaan? Geen flauw idee. Maar het is wel kei [ontzettend] lekker. De beste Bossche bollen koop je bij Jan de Groot, vlakbij het centraal station. Heel Den Bosch weet hier trouwens van, dus een zaterdag middag even snel een Bossche bol scoren? Snel waarschijnlijk niet, maar het is wel het wachten waard. Dat je het maar even weet!

Bossche Bol - 3x gezelligheid in Den Bosch

Deze blog is geschreven door Marijke Slaats. Meer dan 10 jaar reist ze voor werk en plezier de hele wereld af. En als het even kan plant ze elke maand een trip. Spanning, avontuur en andere culturen prikkelen haar om te bloggen. Het onmiskenbare gevolg? Dat ze lekker lang nageniet van haar reis.
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

2 Comments

 1. Marion

  11 april 2016 at 06:05

  Lieve ‘ report-ster’
  Wederom een verrassing, met inhoud!
  Bourgondisch, Brabant, BUITENGEWOON…..
  Jij kunt Nederland er wel bij nemen als ‘ reis-land’….
  Interessant als hobbey……
  Met veel plezier je blog gelezen….
  Leuk om ook de geschiedenis van den Bosch te lezen…
  Tot op een van de favoriete gezamenlijke plekjes, wie weet binnenkort! Een vrolijke Brabantse groet, JAC en Marion….

  • Marijke Slaats

   24 april 2016 at 11:57

   Hi Marion! Bedankt voor je bericht. Leuk te horen dat je het een gezellig brabants stuk vond :) Hopelijk tot gauw! Groet!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.