Vive Le Voyage

3x waanzinnige watervallen in IJsland

watervallen in ijsland

Als ik op reis ben, dan ben ik op zoek naar watervallen. Soms loop ik uren naar die ene waterval en dan…  lijkt de waterval op de foto spectaculairder, begint het te stormen, ben ik mijn zwemspullen thuis vergeten waardoor ik de kans op een douche onder de waterval misloop of kan ik zelfs de waterval niet vinden. Ik heb een soort haat liefde verhouding met watervallen. Maar met de watervallen in IJsland is het alleen maar liefde! Ik bezocht Fjallfoss, Hraunfossar en Barnafoss. Alle drie in het westen van IJsland. De foto’s hebben mij niet bedrogen en in IJsland is het toch te koud om met je bikini onder de waterval te staan. Verder zijn de watervallen in IJsland simpelweg prachtig.

Fjallfoss

Fjallfoss is een terrasvormige waterval, waardoor het lijkt alsof de grote waterval bestaat uit meerdere kleine watervallen. Deze bergwaterval wordt ook Dynjandi genoemd. Dynjandi ligt op een afgelegen plek in het westelijke fjordengebied en is de grootste waterval van het noordwesten van IJsland. De totale hoogte van deze waterval is 100 meter.

watervallen in ijsland

Voordat je bij dit grote waterspektakel aankomt leg je eerst een aardige klim af. Maar ook deze klim is verrassend met vijf andere kleine watervallen. Hier en daar zijn plekjes om te genieten van de schoonheid van de watervallen in IJsland en in dit geval van Fjallfoss.

watervallen in ijsland

Hraunfossar

Hraunfosser is een hele andere soort waterval. Ongeveer een kilometer lang zorgen talloze bronnen voor een bijzondere waterval. Het water van Hraunfossar legt een bijzondere weg af, voordat wij het helderblauwe water van de wand zien afstorten. Langjokull gletsjer is namelijk de thuisbasis van het water, dat vervolgens over het Hallmundarhraun lavaveld naar de Hvita gletsjerrivier stroomt. Tussen het lavaveld en de gletsjerrivier is die 900 meter lange waterval te zien. De combinatie van lava en helderblauw water zorgen voor een magisch effect.

watervallen in ijsland

Barnafoss

Barnafoss is de buurman van Hraunfossar, maar is totaal anders. Barnafoss ligt 50 meter boven Hraunfossar en lijkt meer op een wildwaterbaan. Deze waterval is ruiger door de smalle kloof waar het water met een hoge snelheid doorheen stroomt. Barnafoss heeft de bijnaam Children’s Waterfall. Vroeger was er namelijk een natuurlijke brug boven deze waterval. Twee kinderen vielen van de brug en verdronken. De moeder van de kinderen besloot de brug te vernietigen en zo kreeg de waterval deze bijnaam.

watervallen in ijsland

Hoe zit het met jou liefde voor watervallen en IJsland? Ik ben benieuwd!

Lees meer over IJsland op Vive Le Voyage, zoals een bezoek aan de Blue Lagoon.

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

8 Comments

 1. Daphne | Travelshot.nl

  15 oktober 2016 at 10:05

  Prachtig! Ik ben nog niet eerder in IJsland geweest, maar het land staat zeker hoog op mijn bucketlist mede door de prachtige watervallen die ik zeker zou bezoeken in dat geval.

  • Demi Bokern

   19 oktober 2016 at 09:39

   IJsland is echt een bezoek waard Daphne! Hopelijk mag je dit bijzondere land snel van je bucketlist afstrepen;)

 2. Ray

  15 oktober 2016 at 15:19

  How many waterfalls are there roughly in Iceland? Did you ever find that out on your trip? Everytime I read trip reports about this lovely country, it seems like there more waterfalls than the eye can see! Would not expect that from such a small island nation.

  • Demi Bokern

   19 oktober 2016 at 10:07

   Hi Ray, I did not find out how many waterfalls there are in beautiful Iceland! But the famous ones are more than 50, so a lot! Have you ever visited Iceland?

 3. Rose

  9 november 2016 at 17:06

  Wauw, prachtig! Hier ook een enorme fan van ruige natuur; watervallen en bergen zijn vooral favoriet!

  • Demi Bokern

   10 november 2016 at 10:04

   Hoi Rose, bijzonder eh die natuur! IJsland is ook wel de perfecte bestemming voor ruige natuur met watervallen en bergen!:)

 4. Marcella

  13 november 2016 at 15:37

  Wat een enorm gave natuur in IJsland! Ook ik ben gek op watervallen. Ik was een paar maanden geleden bij de Niagara Falls, ben je daar al geweest? Ik schreef er gister een artikel over, kom vooral even mooie foto’s bewonderen!

  • Demi Bokern

   28 november 2016 at 17:42

   Hi Marcella,

   Tof dat we de liefde voor watervallen delen;) Niagara Falls staan op het lijstje! Was vast een indrukwekkende beleving. Leuk artikel & geweldig filmpje van de Niagara Falls!!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.