Vive Le Voyage

4 bijzondere routes naar Italië

De welbekende uitspraak dat er vele wegen naar Rome leiden wordt voor sommige vakantiegangers een obstakel wanneer ze hun route naar het zonnige Italië proberen uit te stippelen. Vanuit Nederland heb je verschillende mogelijkheden om in Italië te komen. Zo kun je er voor kiezen om via België en Frankrijk te reizen, of juist via Duitsland. En als je die keuze gemaakt hebt, ga je dan vervolgens dwars door Oostenrijk of zijn de routes in Zwitserland mooier? Hieronder zal ik je 4 bijzondere wegen laten zien zodat je tijdens je reis naar Italië ook onderweg de meest verbluffende uitzichten kunt bewonderen.

Stelvio

Passo dello Stelvio

De Stelviopas ligt op de grens van de Italiaanstalige provincie Sondrio en het Duitstalige Zuid-Tirol, in het hart van Nationaal Park Stelvio. Het nationale park is erg in trek bij bergwandelaars vanwege de pure natuur en het grote aantal wandelroutes (in totaal 1000 kilometer). Aan de rand van het Stelviopark ligt een aantal wintersportplaatsen waarvan Bormio (bij de Umbrial pas) en het belastingvrije plaatsje Livigno de belangrijkste zijn. In de wielersport is de Stelviopas een van de zwaarste beklimmingen, dit komt door de lengte en het hoogteverschil van de klim. De klim kent, vanuit Prato Allo Stelvio, maar liefst 48 haarspeldbochten die een bijzonder uitzicht geven wanneer je naar de berg kijkt. Daarnaast is de Stelviopass door het kritische autoprogramma Top Gear uitgeroepen tot mooiste autoweg ter wereld.

Wist je dat…
ten noorden van de Stelviopas de Dreisprachenspitze ligt. Dit is het ontmoetingspunt van drie talen; Italiaans, Duits en Reto-Romaans.

Passo del San Gottardo – Gotthardpas

De Gotthardpas of Passo del San Gottardo is een bergpas in Zwitserland en behoort tot een van de beter uitgebouwde bergpassen van de Alpen.
Vóór de aanleg van de Gotthardtunnel was de Gotthardpas één van de drukste noord-zuid-verbindingswegen over de Alpen, de belangrijkste in de Zwitserse Alpen zelfs. De Gotthardpass begint bij het Zwitserse plaatsje Göschenen, waar de A2 de Gotthardtunnel in gaat. Ook is het mogelijk om al een afslag eerder van de snelweg af te gaan (afslag 39), bijvoorbeeld bij Wassen. De weg stijgt dan eerst van 1.100 meter in Göschenen naar 1.400 meter bij Andermatt. Dit is tevens het steilste en smalste deel van de weg.

Drei zinnen – Tre Cime di Lavaredo

De Drei Zinnen vormen een indrukwekkende drievoudige bergtop op de grens tussen de Italiaanse regio’s Trentino, Zuid-Tirol en Veneto. Zoals je al merkt is dit geen bepaalde autoroute, maar een bijzonder natuurfenomeen dat je tegen kunt komen op je route naar Italië. De Drei Zinnen zijn bereikbaar via een tolweg die tot de Rifugio Auronzo loopt. De Rifugio Auronzo is een berghut die vlak onder de helling van de drie rotsgebergten ligt.

Großglockner Hochalpenstraße

De Großglockner is met een hoogte van 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk, gelegen in de Hohe Tauern. De berg is onder andere bereikbaar via de Großglockner Hochalpenstraße, die vanaf Zell am See via Bruck richting Heiligenblut loopt. De Großglockner Hochalpenstraße is een tolweg met veel bochten die ongeveer zo’n 48 kilometer lang is. Naast dat de route door veel motorrijders gereden wordt, is er ook een aantal fanatieke fietsers die deze weg durven te beklimmen. Rond 1930 werd de weg ongeveer aangelegd en was het hiermee de eerste route die het mogelijk maakte om met een gemotoriseerd voertuig de Alpen over te steken. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de Großglockner waar ook de Pasterze-gletsjer ontspringt.

Tips voor vignet en tol
Als je via Zwitserland of Oostenrijk rijdt dan heb je een Autobahnvignet nodig. Deze is tegen betaling verkrijgbaar bij de grensposten en bij de ANWB. Ook om met je auto in Frankrijk en Italïe rond te dolen is niet kostenloos, op bijna alle snelwegen moet je tolgeld betalen. Wil je uitrekenen wat de kosten zijn voor je traject in Italië? Kijk dan op autostrade.it. Betalen van het tolgeld of vignet kan met een creditcard of contant.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.