Vive Le Voyage

De 4 mooiste plantages op São Tomé

Het paradijselijk São Tomé is jaren lang een kolonie geweest van Portugal. Uit deze periode zijn verschillende cacao- en koffieplantages overgebleven, op São Tomé bekend als Roças. Vaak bestaan de plantages uit ruïnes, maar dit maakt deze historische plekken zeker niet minder mooi. Verschillende dorpjes zijn ontstaan rondom en in deze plantages. Hierdoor vormen deze plekken de perfecte locatie om in aanraking te komen met de lokale bevolking. En, natuurlijk ook erg belangrijk, verschillende plantages zijn nog in werking en vormen de perfecte plek voor het drinken van het perfecte kopje koffie!

Ik heb hier voor jullie mijn top 4 van de mooiste plantages op São Tomé weergeven!

#1 Roça Agostinho Neto

De grootste en een van mijn favoriete plantages is Agostinho Neto. De oude plantage is niet meer in gebruik maar de belangrijkste gebouwen en plekken kunnen nog steeds bezocht worden. Op deze plantage, wat niet zo gebruikelijk is, is het mogelijk om in een schattig restaurantje wat te drinken. Het restaurantje wordt beheerd door een erg lieve en behulpzame familie.

Aan de gebouwen en restanten van gebouwen is nog steeds te zien dat Agostinho Neto een grote en belangrijke plantage is geweest. Vooral de grote weg die omhoog loopt naar het oude ziekenhuis zoals op de bovenstaande foto wordt weergeven, vind ik erg indrukwekkend.

#2 Roça Bela Vista

Mijn favoriet is absoluut Roça Bela Vista. Deze oude roça is niet meer in gebruik maar nog wel in goede staat. Bij aankomst wordt ik ontvangen door een groep kinderen die mijn hand vastpakken. Een vriendelijke jongen biedt aan om een rondleiding te geven over de plantage. Hierbij leidt hij mij ook langs de woningen en door het dagelijkse leven van deze ontzettend gastvrije community. Bij vertrek krijg ik nog bijzondere, vers geplukte vruchten mee naar huis. Echt een heerlijke ervaring!

#3 Roça Sao Joao de Angolares

Deze roça is zeker uniek omdat er een restaurant en verblijfsaccommodatie van is gemaakt. Ook mag deze prachtige plantage eigenlijk niet ontbreken aan je bezoek naar São Tomé.  De eigenaar van deze plantage is Chef João Carlos Silva. Hij is een geweldige kok en maakt gebruik van veel ingrediënten die op São Tomé groeien in zijn restaurant. Naast het overheerlijke eten, is de oude plantage ook een erg mooie plek om gewoon een tijdje door te brengen.

#4 Monte Café

Bij Monte Café heb ik het allerlekkerste kopje koffie ooit op! Ik ben absoluut geen grote koffie drinker, en als ik koffie drink is het altijd met flink veel melk, maar de koffie van Monté Café vond ik zelfs overheerlijk zwart. Het leuke van deze plantage is dat er nog steeds koffie verbouwd wordt maar ook verkocht. Het is mogelijk om deze overheerlijke koffie te kopen in zakjes en zoals ik ook heb gedaan, te proeven in het restaurantje.

Dit zijn de 4 mooiste plantages op São Tomé die op mijn lijstje staan. Hebben jullie wel eens oude plantages bezocht tijdens het reizen?

Anne-Floor is een enthousiaste en chaotische levensgenieter. Haar grootste hobby's zijn reizen, fotograferen en schrijven. Ze is student toerisme aan NHTV in Breda en gespecialiseerd in marketing en communicatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.