Vive Le Voyage

5 activiteiten die jij kan ondernemen rondom het meer van Ohrid

In het zuidwesten van Macedonië ligt op de grens met Albanië het wonderschone meer van Ohrid. Niet alleen is dit het oudste meer van Europa, het is ook nog één van de grootste en schoonste meren van de wereld. Het water is ongelooflijk schoon en helder. Dit komt omdat het merendeel van het water afkomstig is van het nabijgelegen Prespa meer dat via bergbronnen het meer van Ohrid in stroomt. Tijdens mijn bezoek aan het meer van Ohrid heb ik dan ook iedere dag een duik in het kristalheldere water genomen. Het meer heeft alleen veel meer te bieden dan een frisse duik. Lees hier de 5 activiteiten die jij kan ondernemen rondom het meer van Ohrid.

Bezoek een van de pittoreske dorpjes

Rondom het meer van Ohrid liggen diverse pittoreske dorpjes. Ohrid is met haar 365 kerken één van de bekendste dorpen en staat sinds 1979 zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Slenteren door schilderachtige autovrije straten en eten in de haven, het kan allemaal in Ohrid. Op 15 km van Ohrid ligt Struga. Een dorp dat in tweeën wordt verdeeld door de rivier de Drim. Niet alleen vind je hier veel vissersbootjes, aan weerszijden van de rivier vind je ook diverse restaurants waar je erg lekker kunt eten. Ben je overdag in Struga, bezoek dan de dagelijkse markt. Als je de perfecte plaats wilt vinden waar je kan genieten van een ontspannen vakantie rij dan richting de grens van Albanië. Je komt dan namelijk langs het schattige vissersdorpje Pestani, dat een aantal mooie stranden en restaurants kent.

Tip: laat je door een lokale visserman varen van het ene naar het andere dorpje.

Prespa

Prespa

De straten van Ohrid

Ohrid

Ontdek de vele stranden

Huur een fiets en ontdek de mooie stranden rondom het meer! Mijn favoriete strand is het Kaneo strand in Ohrid. Dit strand ligt in een baai aan de voet van St. Jovan Kaneo en is te bereiken via een boardwalk. Het is hier heerlijk rustig en tegen betaling kan je een ligbed of parasol huren.Wil je wat meer luxe, ga dan naar Cuba Libre, een strandtent iets buiten het centrum van Ohrid. Je kunt plaatsnemen op één van de ligbedden op de grote veranda of kiezen voor het strand waar je een heel fraai uitzicht hebt op Ohrid zelf.Ben je in het voor- of naseizoen in Macedonië, dan is het Slavija-strand een heel fijn strand. Je kan hier in alle rust gebruik maken van alle faciliteiten die dit strand biedt. In de zomermaanden zijn er namelijk veel lokale jongeren te vinden.

Tip: vergeet je waterschoenen niet. Het meer van Ohrid kent namelijk alleen maar kiezelstranden.

Cuba Libre aan het meer van Ohrid

Cuba Libre

Huur een waterfiets of kayak

Wat is nou een leukere manier om het meer van Ohrid te verkennen met een kayak of waterfiets? Voor 150 dinar omgerekend €2,50, kan je zowel een kayak of waterfiets huren voor circa 1 uur. Je zult versteld staan hoe diep je in het water kan kijken terwijl je steeds verder van de kant gaat. Smeer je goed in, neem voldoende water mee en je bent klaar om het meer van Ohrid te verkennen.

Tip: op diverse plekken langs het meer kan je waterfietsen huren zoals bij Cuba Libre.

Waterfietsen op het meer van Ohrid

Waterfietsen

Een boottocht naar St. Naum

Vlakbij de grens met Albanië ligt St. Naum, een oud orthodoxe klooster aan de zuidoost kant van het meer dat dateert uit 905. Volgens de legende kun je het hart van St. Naum nog horen kloppen wanneer je je oor legt op de stenen kist waar de heilige in zou liggen.
Op verschillende manieren kan je St Naum bereiken. Met de lokale bus, taxi of over het meer van Ohrid. Ik kan je zeker een boottocht aanraden, maar dan wel met een boot die vertrekt vanuit de haven van Ohrid. Kies niet voor een te volle boot van Corendon waar je maar weinig van het klooster ziet. Uit de haven vertrekken dagelijks boten die voor een paar honderd dinar naar St. Naum varen. Eenmaal aangekomen in het klooster heb je zelf alle vrijheid om St Naum te bezichtigen.

Tip: Kies je voor de boot Christina Royal, dan vertelt de vriendelijke Nederlandse kapitein alles over wat je moet weten van de omgeving.

St Naum

St. Naum

Forel eten

Het meer van Ohrid is niet alleen bekend om haar schoonheid. De Ohrid forel, ook wel de Salmo Letnica, is sinds mensenheugenis een zeer gewaardeerde vis die alleen maar in het meer van Ohrid voorkomt. Het wordt als een echte delicatesse gezien. In Macedonië is het vandaag de dag alleen verboden om deze vis te vangen vanwege overbevissing. Je zal dan uit moeten wijken naar Albanië, hier is het nog wel toegestaan. Gelukkig kan je in de restaurants rondom het meer van Ohrid hele andere lekkere forel- en vissoorten eten.

Tip: ben je in Albanië, vraag of je de forel mag zien voordat je de Salmo Letnica bestelt. De echte forel en dus niet de gekweekte forel, is te herkennen aan zijn oranje stippen. Een forel met roze of rode stippen is gekweekt. Gemiddeld genomen betaal je €40,- per kg.

Salmo Letnica,

Salmo Letnica

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.