Vive Le Voyage

5 manieren om Flevoland te land, ter zee & in de lucht te ontdekken

Bij een dagje of weekendje weg komt Flevoland niet gelijk bovendrijven. Na het lezen van deze blog stel je graag je koers bij voor een ontdekkingsreis door de nieuwste provincie.

1. Volg Route Touristique door Flevoland

Onbekend maakt onbemind, begin met het verkennen van de nieuwste polder door het volgen van een alternatieve route door Flevoland, want er blijft veel moois om te ontdekken als je Flevoland alleen al doorkruist via de A6. Start de route vanuit Amsterdam of andersom vanuit Emmeloord. Stop op de IJmeerdijk en geniet van het prachtige uitzicht over het Markermeer. Ga wandelen bij een van de mooiste plekjes van Flevoland, de Lepelaarplassen. Een gevarieerd en vogelrijk gebied. Bezoek het gemaal de Blocq van Kuffeler, het grootste gemaal van Europa. Leer meer over landscheiding Knardijk.

Houtribsluizen

Route Touristique, wist je dat jaarlijks zo’n 80.000 schepen de Houtribsluizen passeren?

2. Adrenaline kicks in de lucht & vanaf het water

Voel je als een vogel in de lucht en bekijk Flevoland vanuit een vliegtuigje. Rondvluchten kun je regelen via Lelystad airport. De vlucht op zich is al een flinke adreline beleving die je niet zult vergeten en het uitzicht is spectaculair. Zo kom je bijvoorbeeld langs het prachtige natuurgebied de Oostvaardersplassen, Bataviahaven & Stad en diverse Land art kunstwerken. Het valt vanuit de lucht gelijk op hoe gestructureerd de nieuwste polder is ingedeeld. Blijf je graag met beide benen op de grond, maar wil je wel een kick. Stap in een RIB boot voor een ware snelheidssensatie op het water. Vaar over het IJsselmeer of Ketelmeer met snelheden van honderd kilometer per uur.

Natuur in Flevoland

Ga op avontuur in Flevoland

3. Windpark Noordoostpolder, waar je leert over duurzame energie

Langs de dijken van het IJsselmeer staat een van de grootse windparken van Nederland. Hier staan in totaal 86 winturbines op het land en in het water. Een indrukwekkend gezicht! Bezoek Windexperience 11BEAUFORT, waar je op een interactieve manier informatie krijgt over duurzame energie, windenergie, het effect op het milieu en de bouw van Windpark Noordoostpolder. Voel in een tunnel de kracht van de wind of wek zelf al fietsend stroom op.

Windpark Noordoostpolder

Windpark Noordoostpolder levert een bijdrage van 1,2% (ruim 400.000 huishoudens) aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik in Nederland.

4. Ga op zoek naar waterwerken in het Waterloopbos

Het Waterloopbos is sinds 2016 een rijksmonument. Het bos is het voormalig Waterloopkundig Laboratorium. In de periode tussen 1951 en 1996 bouwden ingenieurs hier meer dan tweehonderd schaalmodellen na van waterloopkundige werken. Bijzonder, want in het Waterloopbos liggen de schaalmodellen van ruim dertig waterwerken uit de hele wereld verborgen. Vind de Deltawerken, de havens van Lagos en Bangkok of de Libische oliehaven. Het stromende water zorgt voor prachtige en verrassende natuur. Neem het bezoekerscentrum als startpunt om dit mooie gebied via wandel of mountainbike routes te ontdekken.

Meer weten? Wandel dan met een waterloopkundige langs de unieke havenmodellen in Waterloopbos.

5. Spelen en overnachten in een natuurspeeltuin

Deze bijzondere plek is een natuurspeeltuin voor lichaam en geest, voor jong en oud. De wildste tuin van Netl biedt een zwemplas, duinen, stranden en eilanden. Je vindt hier de grootste bamboejungle van Nederland, want deze is ongeveer 12 voetbalvelden groot. De kinderen kunnen er naar hartenlust ravotten, hutten bouwen of verstoppertje spelen, maar trek kinderen wel oude kleren aan voor ze op ontdekking gaan in de natuurspeeltuin.

Vind je balans op boomstammen, klim en klauter op speeltuig, race op de kabbelbaan en ga los op de modderglijbaan. Zoek samen langs het strand en de duinen naar de touwbrug, de liaanslinger over het water en de dubbele kabelbaan. Netl, is een te gekke ontdekkingsreis. Volwassenen kunnen een balletje slaan op de Pitch & Pull 14 holes golfbaan. Zowel geschikt voor beginnende als gevorderde golfers. Houd je van obstacle runs? Ga de uitdaging aan en volg het vier kilometer lange parcours van Netl. Overnachten is al even avontuurlijk, maak een keuze uit: de camping, een pipowagen, een pod, een containerwoning, Sir Tentenbureau of de pionierswoning.

Jammer om te vertrekken maar zet je lachspieren nog even aan het werk en ga voor de lachspiegels staan.

Netl de Wildste tuin

Loop bij Netl de inspiratieroute. Ontdek zelf wat er is te zien & te beleven.

Ellie ging naar Flevoland voor Toerisme Flevoland. Deze blog is gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.