Vive Le Voyage

5 redenen waarom jij de Melbourne Cup moet ervaren

Iedere eerste dinsdag van november wordt de Melbourne Cup georganiseerd. De belangrijkste paardenrace tijdens het Melbourne Spring Racing Carnival. Een paardenrace hoor ik je denken, hoe bijzonder kan dit zijn? Nou voor de Australiërs is het heel bijzonder. Zo bijzonder dat er over de Melbourne cup wordt gezegd; the race that stops a nation. Ik heb zelf mogen ervaren dat dit klopt. In Melbourne en Canberra is de eerste dinsdag van de maand namelijk een nationale vrije dag. In andere delen van Australië wordt om klokslag 3 uur het werk neergelegd om naar de race van het jaar te kijken. Alle redenen dus om een ticket te kopen voor dit jaarlijkse evenement. Ben je toch nog niet overtuigd waarom jij naar de Melbourne Cup moet gaan? Ik heb 5 redenen voor je op een rij gezet.

De beste volbloed paarden ter wereld

Sinds jaar en dag wordt de Melbourne Cup op het Flemington Racecircuit gesponsord door de Emirates. Hierdoor nemen de beste volbloed paarden ter wereld deel aan de races. Tussen de wedstrijden door is het zelfs mogelijk om de paarden van dichtbij te bekijken. Zelfs ik, als niet paarden liefhebster was hiervan onder de indruk, helemaal toen de volbloed paarden in hoge snelheid voorbij kwamen gerend. Misschien ook leuk om te weten in 2014 was het prijzengeld 6.2 miljoen Australische dollars.

Melbourne Cup, een onvergetelijke ervaring

Het klinkt cliché, maar het bijwonen van de Melbourne Cup vond ik een onvergetelijke ervaring. Een vergelijking met een ander evenement is lastig maar een kruising tussen Koningsdag en het Engelse Royal Ascot komt aardig in de buurt. Op de dag zelf heerst er in de hele stad een unieke sfeer en veel mensen reizen per boot, helikopter, limousine of trein naar het Flemington Racecourse. De sfeer op de racecourse is zelfs nog beter. Mannen in pak en vrouwen in de mooiste jurken picknicken op het gras of genieten van een glas champagne op de tribune. Voordat de Cup race, de belangrijkste race van de Melbourne Cup, van start gaat wordt de Australische vlag gehesen en zingen alle aanwezigen uit volle borst het volkslied mee. Zodra de jockeys aan de start verschijnen is het publiek helemaal niet meer te houden. Iedereen is uitzinnig van vreugde lang nadat de laatste jockey over de finish is gekomen.

Picknicken op de Melbourne Cup

Wedje leggen

De Australiërs grijpen de Melbourne Cup massaal aan om te wedden: acht op de tien volwassenen wagen een gokje. Het prijzengeld dat je kunt winnen tijdens de Cup race is ook niet mis. Wil jij in één keer je reis naar Australië terug verdienen? Plaats een weddenschap bij voorkeur gespreid over meerdere paarden. Des te groter de kans dat jij die jackpot van een paar miljoen Australische dollar wint. Ga alleen geen drankje halen tijdens de race, want voordat je het weet is de race afgelopen. Deze duurt namelijk maar 4 minuten.

Mooie mannen en vrouwen

Een paardenrace kijken doe je natuurlijk in stijl. Tijdens Melbourne cup is iedereen daarom ook stijlvol gekleed. Je kijkt je ogen uit. Mannen in pak en vrouwen in de mooiste jurken. Het dragen van een hoed of haarband is zelfs ‘verplicht’ voor vrouwen tijdens de Melbourne Cup. Maak je als backpacker geen zorgen als je toevallig geen hoed in je backpack hebt gestopt. Weken van ter voren is er volop keuze in de stad. Wie weet win jij wel de eerste prijs tijdens één van de modeshows.

Netjes gekleed op de Melbourne Cup

Melbourne Spring Racing Carnival

De Melbourne Cup vindt plaats tijdens het Melbourne Spring Racing Carnival. Een week vol paardenraces, modeshows en feesten. Dus mocht het je niet lukken een ticket te bemachtigen voor de dag zelf, dan zijn er volop andere evenementen in de stad.

Tip: koop op tijd je ticket. Kies voor een goedkoper ticket op het gras of een duurder ticket op de tribune. Ik had zelfs kaarten voor het gras en kon daar ook prima de race bekijken.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.