Vive Le Voyage

Leuven: 5 tips voor een weekendje weg!

Leuven: 5 things to do

Een bourgondische stedentrip tussen de studenten, dan zit je in Leuven goed. Op slechts drie uur met de trein vanuit Utrecht ben je in deze gezellige Belgische stad. Alle highlights liggen op loopafstand van elkaar, dus veel zien en doen kan makkelijk in twee á drie dagen. Ben je benieuwd wat voor leuke dingen er te doen zijn in Leuven? Vind hier 5 things to do: van eettentjes tot workshop en winkelen.

1. Lunchen bij Balls ’n Glory

Het concept is tof! Bij deze ballentempel heb je elke dag keuze uit vier gevulde gehaktballen. Zo at ik een gehaktbal met champignon en truffel in combinatie met een winterse stamppot met jus. Een salade in plaats van stamppot is ook mogelijk. Bij Balls ’n Glory werken ze met seizoensproducten; de gehaktballen, salade en stamppot zijn elke week anders. In Leuven is Balls ’n Glory pas een paar maanden open, maar in Gent, Antwerpen en Brussel zit deze tent met industriële en biologische sferen al wat langer. De allerlekkerste gehaktballen van België!

Tip: er zijn ook vegetarische gehaktballen. Je kan namelijk kiezen uit varken, kip en vegetarisch.

Balls 'n Glory Leuven

2. Bier & chocolade workshop

‘Fier op ons bier’, dat zijn de Belgen. Naast bier staat België natuurlijk ook bekend om de chocolade. Deze twee lekkernijen komen samen tijdens een workshop bier en chocolade van Leuven Leisure. Zelf had ik nooit gedacht aan de combinatie bier en chocolade, maar in Leuven ontdek je hoe lekker dit is. Leuven Leisure stelt samen met Patrick Aubrion, van de truffel winkel Antoine, de beste combinaties bier en truffels samen. Zo proef je een Oude Kriek met een bittere truffel en een donker biertje (Alpaide) met een karamel banaan truffel. Oh, en niet één voor één: het bier en de truffel gaan tegelijkertijd de mond in.

Tip: bij Antoine by Patrick Aubrion liggen nog veel meer truffels, maar ook taartjes. Leuk om hier binnen te lopen na de workshop van Leuven Leisure, deze zijn beide gevestigd in de Tiensestraat.

Workshop bier en chocolade Leuven

3. Stadswandeling door Leuven

Een enthousiaste gids die trots is op Leuven, dat maakt een stadwandeling natuurlijk extra leuk. Deze gids neemt je graag mee langs de bijzondere plekjes en highlights, zoals het Groot Begijnhof, het Stadhuis, de vele universiteiten en het kunstcentrum STUK.

Tip: via Leuven Leisure neem je deel aan één van de vele stadswandelingen die voorzien in jouw interesses. Op de website is per wandeling meer informatie te vinden, zoals dag, tijdstip en kosten.

4. Sarah Morris in het M-Museum

Het M-Museum heeft een prachtig gebouw, waar historische stukken gecombineerd zijn met moderne vormen. Niet alleen het gebouw is een combinatie van oud en nieuw, ook de vaste M-collectie en de tentoonstellingen. In de zomer is de binnentuin van het museum geopend voor een drankje. In de winter is hiervoor de gelegenheid in het M-café.

Op dit moment is er een tentoonstelling van Sarah Morris. Haar werk is te omschrijven als strak, kleurrijk en grafisch met vele lijnen. De bovenste verdieping van het M-Museum heeft plaatsgemaakt voor een enorme muurschildering van Sarah Morris, inclusief uitzicht over de gezellige straten en prachtige gebouwen van Leuven. Naast deze schilderijen en muurschildering zijn ook drie films van haar te zien in het M-Museum. Dit werk draagt de naam ‘Parijs, Rio en Peking in Leuven’. Onderwerpen als de parfumindustrie, de Olympische Spelen en het carnaval van Sambodromo komen in haar films aan bod.

Tip: de tentoonstelling loopt nog tot 20 maart 2016.

Sarah Morris in M-Museum Leuven

5. Shop till you drop

Een stedentrip is niet compleet als er niet geshopt is! De Mechelsestraat en de Parijsstraat hebben de leukste boetieks, vintage shops en cadeauwinkels van Leuven. In deze tijd van het jaar zijn deze straten prachtig verlicht. Heb je toch meer zin in de grote ketens? Breng dan een bezoek aan de Bontgenotenlaan, richting het station, en de Diestsestraat.

Tip: sluit de shopdag af met een diner op de Muntstraat. Hier vind je de leukste en beste restaurants van Leuven.

Demi ging voor Visit Flanders naar Leuven.

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.