Vive Le Voyage

De 5 leukste Europese kerstmarkten

Glühwein, knapperend haardvuur, peperkoek en schaatsen op de ijsbaan. De onmisbare ingrediënten voor een kerstmarkt. Eind november zijn de eerste kerstmarkten alweer open gegaan. De hoogste tijd dus om de leukste kerstmarkten van Europa met jou te delen. Want wat is er nu leuker dan tijdens de korte winterse dagen over een kerstmarkt te slenteren?

Keulen

Er zijn maar liefst 6 kerstmarkten in Keulen, van de Engelenmarkt compleet in een jaren 70 stijl, tot de bekendste kerstmarkt bij de Dom van Keulen. Jaarlijks verandert Keulen  eind november in een waar winterwonderland. Te voet of met het openbaar vervoer kan je je makkelijk verplaatsen van de ene naar de andere kerstmarkt. Ideaal dus. Breng je een bezoek aan Keulen rond de feestdagen, dan mag een Glühwein en Bratäpfel niet ontbreken.

Maastricht

In eigen land is dit één van mijn favoriete kerstmarkt. Ieder jaar verandert het Vrijthof vanaf eind november in een waar kerstsprookje met tientallen kraampjes, een reuzenrad en live muziek. Grote vuren houden je warm en rondom de ijsbaan van 800 m2 kan je voor een fijn prijsje lekkere Glühwein, Jägermeister en warme wafels krijgen. Combineer de kerstmarkt in Maastricht met de kerstmarkt in Valkenburg om het ultieme kerstgevoel te ervaren.

Kerstmarkt

Salzburg

De Adventstijd is de mooiste en gezelligste tijd van het jaar in Salzburg, want dan vindt één van de bekendste kerstmarkten van Europa plaats. In de omgeving van de Dom en de Residentie vindt de Christkindlmarkt plaats. Op de pleinen in de stad staan dan tientallen houten kraampjes waar lokale handelaren hun specialiteiten aanbieden. Van bakkers die de bekende Lebkuchenherzen (harten van taai taai met kleurige opdruk) maken tot handwerkers die de meest fraaie kerstversieringen maken. Als de avond valt en de sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen is het alsof je in een sprookje bent beland.

Edinburgh

Ieder jaar weer worden in Edinburgh 3 kerstmarkten georganiseerd. De European Christmas market , Childrens Market en de Scottish market. Het leuke is dat  elke markt zijn eigen sfeer, koopwaar en entertainment heeft. Zo kan je op de European Christmas market onder het reuzenrad door schaatsen terwijl je de skyline van Edinburgh bewonderd.  Aan kinderen is ook gedacht. Op het St. Andrew plein wordt de magische Children’s Market georganiseerd. Een kindvriendelijke route zorgt voor een gezellig uitje met het hele gezin. Wist je dat Edinburgh ook te bereiken is per boot vanuit IJmuiden? Leuk om te doen als je wat langer de tijd hebt.

Schaatsen

Luik

Ja, die grauwe stad die je passeert op weg naar een zonnige bestemming. Maar wist je dat hier één van de oudste kerstmarkten van België plaatsvindt en ruim 200 houten chalets heeft? Op Place du Marché en Place Saint Lambert kan je de lekkerste Luikse wafels eten, maar ook kiezen voor een rondje in het reuzenrad. Voor de schaatsliefhebbers is er natuurlijk ook een ijsbaan. Tot in de late uurtjes is het hier gezellig en kan je genieten van glühwein bij een knapperend houtvuur terwijl je luistert naar het kerstkoor.

Chaufres

Laat je weten naar welke kerstmarkt jij dit jaar gaat?

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.