Vive Le Voyage

5x dingen die je moet doen als je een dagje in Maastricht bent!

Als echte ‘Mestreechteneer’, kunnen mijn tips over mijn geboortestad niet uitblijven. Alhoewel ik inmiddels al vier jaar in Breda woon ben ik nog steeds verliefd op Maastricht. En dat word jij vast ook als je deze vijf dingen doet wanneer je er een dagje bent.

1. Start je dag met ‘un stökske vlaoi’ en koffie op ’t Vriethof!

Dat er niets gaat boven een lekker stuk verse vlaai van Limburgse bodem, is denk ik overbodig om te vermelden. Daarom is dit ook iets wat je echt niet moet missen als je een dagje in Maastricht bent. Langs het Vrijthof ligt een tiental cafés waar je erg gezellig kunt zitten met je stukje vlaai en een lekkere kop koffie. Met uitzicht op het vrijthof met daarop de zogenoemde ‘kerkentweeling’, de Sint-Servaas en de Sint-Jan, kan ik je vertellen dat dit totaal geen straf is.

2. Een bezoek aan de grotten van Sint-Pieter

Hou je van een beetje avontuur? Ga dan naar de grotten van Sint-Pieter! In een labyrint van 20.000 gangen leiden verschillende gidsen je rond. Het 80 kilometer lange grottenstelsel is een unieke bezienswaardigheid en zeker de moeite waard.

3. Bezoek boekhandel Dominicanen in de Dominicanenkerk

De dominicanenkerk, die ook wel dominicanerkèrrek wordt genoemd door de Maastrichtenaren, is een kerkgebouw nabij het Vrijthof. Deze kerk dient sinds 2006 als boekhandel. Boekhandel Dominicanen heeft een breed assortiment aan zowel boeken als muziek. En tijdens het struinen door deze prachtige boekhandel geniet je van een heerlijk kopje koffie of een lekker broodje. Coffeelovers is namelijk ook in deze kerk te vinden.

4. Een tocht op de ‘plezeerboot’ over de Maos!

Een dagje Maastricht is niet compleet zonder een boottocht over de Maas. De boottochten van Rederij Stiphout staan bij de meeste Maastrichtenaren bekend als de ‘plezeerboot’. Er zijn een tal aan rondvaarten die je kunt doen. Zo kun je ook een rondvaart doen in combinatie met een bezoek aan de mergelgrotten. De basisrondvaart duurt ongeveer een uur en passeert onder andere de historische St. Servaasbrug, de O.L.V Basiliek, een gedeelte van de eerste omwalling van Maastricht en het Gouvernementsgebouw.

5. Eindig je dag met een ‘tuut friet zoervleis’ bij Reitz op de Mèrret!

Echte Maastrichtenaren weten waar je een lekkere ‘tuut friet’ kan scoren. Dat is namelijk bij Reitz op de Markt! En als je dan wil gaan voor een echt Limburgs streekgerecht, ga dan voor een friet zuurvlees met mayonaise. Neem je zak friet mee naar buiten en ga bij de fontein op de markt zitten of langs het stadshuis. Hier geniet je optimaal van een heerlijk stukje Maastricht.

Als je nu nog meer tips wil over Maastricht, bijvoorbeeld tips om te stappen of geheime plekjes? Laat het dan zeker weten!

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips en mooie reisverhalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.