Vive Le Voyage

5x Mindful op reis in Azië

Mindful in Azie

Mindfulness. Leven in het nu. Voor sommige een lastige opgave, voor anderen iets makkelijker. Na de babyboom generatie waar economische groei, de carrière ladder en hard werken centraal stond, zien we een verschuiving. Millennials zijn op zoek naar de betekenis van het leven. De vraag ‘waarom?’ is belangrijk. Van je vrije tijd genieten en balans vinden horen daarbij. De flexibiliteit op het werk neemt toe waardoor een sabbatical of lang op reis gaan niet ongewoon is. In sommige bedrijven wordt dit zelfs aangemoedigd.  Het wordt gezien als positief voor je persoonlijke ontwikkeling en creativiteit. Zelf heb ik dit ook ervaren. Mijn jaar door Azië heeft mij verrijkt en de balans gegeven die ik zocht. Met veel goede zin, energie en creativiteit sta ik weer in het leven. Daarom dat ik mijn mindfulness tips met jullie wilden delen, misschien heb je er ook iets aan op je volgende reis naar Azië!

 

1.      Mediteren met een monnik in Bangkok – Thailand

 

Mindful in Azie

 

Als je denkt dat mediteren alleen maar met gekruiste benen starend in het niets is, dan heb je het mis! Het is geestelijke topsport. Eenvoudig? Nee. Voor mij niet.

Daar zit je dan. In een broeierig zaaltje en in een ongemakkelijke houding. Je gedachtes zet je even uit. Je voet tintelt, een irritante vlieg dartelt om je hoofd en door de hitte voel je een beetje slaperig. Maar de kunst is om hier niet aan te denken.  Als dit je lukt, dan ben je op het goede spoor!  In het Vipassana Meditation Centre in hartje Bangkok ervaar je hoe de boeddhisten mediteren. Ze hebben speciale sessies voor buitenlanders waar een Engelssprekende monnik je begeleidt.  Het zijn intense sessies maar het proberen waard!

Wanneer: Elke dag tussen 7.00-10.00 in de ochtend, 13.00-16.00 in de middag en 18.00 – 20.00 in de avond.

Waar: Vipassana Meditation Centre, Wat Mahadhatu, Bangkok

Kosten: Gratis maar een donatie is gebruikelijk.

 

2.      Yoga met uitzicht op zee in Koh Tao – Thailand

 

Mindful in Azie

 

De golven slaan op het strand. Een zucht wind blaast langs je gezicht. Diep adem je in, rustig adem je weer uit. Je voelt de kalmte over je heen trekken. Even niks. Even in je eigen wereld. Met uitzicht op zee is het genieten van deze yoga sessie. Koh Tao, een klein eilandje in de golf van Thailand, staat vooral bekend om haar duik en snorkel gebieden. Desalniettemin zijn er ook hele mooie plekjes zoals deze waar je op het land tot rust kunt komen. Elke dag worden er yogalessen gegeven, dus als je de feestjes, het strand en het duiken even zat bent – kun je hier terecht!

 

Wanneer: Twee keer per dag

Waar: New Heaven Dive School

Kosten: 300 Baht omgerekend 7,5 euro

 

 

3.      De spirituele wereld van Amma’s Ashram in Kerala – India

 

Mindful Azie

 

Een warme lavendelgeur komt je tegemoet. Twee armen worden om je heen geslagen. Ongrijpbare woorden in je oor gefluisterd. De darshan, oftewel omhelzing van Amma is speciaal. Uren staan mensen hiervoor in de rij. Maar het is ook zo voorbij. Leven in een Ashram is een bijzondere gebeurtenis. Iedereen is op dezelfde manier gekleed. Er is routine. Er wordt over het leven gefilosofeerd. Urenlang mediteer je op het strand. Als je geluk hebt samen met Amma, de spirituele leider van de Ashram. Het is een plek waar meer dan 3,500 mensen in een gemeenschap samen eten, sporten, mediteren, ideeën uitwisselen en tot rust komen. Voor sommige iets te zweverig, voor anderen precies wat ze nodig hebben.

Wanneer: Het hele jaar door.

Waar: Amritapuri Ashram, gelegen in een vissersdorpje vlakbij Kollam in Kerala, India

Kosten: 250 roepies per nacht incl. 3 maaltijden per dag omgerekend 3,28 euro.

 

 

4.      De spoorlijn langs de bergen in Ella – Sri Lanka.

 

Mindful Azie

 

Een doel hebben we bijna allemaal in het leven. Maar soms is het ook eens fijn om alleen maar een spoor te volgen en niet meteen het einddoel voor ogen te hebben. Uiteindelijk kom je er dan toch wel. Langs adembenemende uitzichten, diepe ravijnen en ondoordringbare natuur. Je begroet de lokalen die hun dagelijkse tocht maken. Je waant je even in een andere wereld. Je voelt je zo ver verwijderd van het ‘normale’ leven.  Alsof het allemaal een droom is. Niet echt.

Wanneer: Het beste is om tochten te maken in het droog seizoen tussen November – Maart.

Waar: Ella, een klein berg stadje in Sri Lanka

Kosten: Gratis. Het is handig als je een GPS hebt.

 

5.      Een verloren strand in de Perhentians – Maleisië

 

Mindful in Azie

 

En als de fysieke inspanningen, sociale gesprekken en ongemakkelijke meditatie en yoga houdingen niet helemaal jouw ding zijn, dan kun je er ook voor kiezen om gewoon even helemaal niks om je heen te hebben! Een hutje op het strand, een snorkel set en een mooie zonsondergang. Verdwaal in de onderwaterwereld van Nemo, lees een paar goede boeken en laat je meevoeren in de gesprekken met je partner. Het enige wat je hoeft te doen is er ‘zijn’.

 

En nu we toch op de spirituele toer zijn, zal ik afsluiten met deze:

When  I let go of what I am, I become what I might be. – Lao Tzu

Soms is het goed om even de controle te laten varen. Je gedachtes niet te laten overheersen en gewoon te genieten van het moment, hier en nu.

Deze blog is geschreven door Marijke Slaats. Meer dan 10 jaar reist ze voor werk en plezier de hele wereld af. En als het even kan plant ze elke maand een trip. Spanning, avontuur en andere culturen prikkelen haar om te bloggen. Het onmiskenbare gevolg? Dat ze lekker lang nageniet van haar reis.
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.