Vive Le Voyage

De 6 hotspots van Münster

Net over de Duitse grens op circa 3.5 uur rijden van Amsterdam ligt Münster. Deze oude charmante Hanzestad heeft mij aangenaam verrast. Van historie, mooie marktpleinen en parken tot oude industriële wijken in opkomst. Wil jij weten wat de 6 hotspots zijn die je absoluut niet mag missen? Ik heb ze voor je op een rij gezet.

Schlossplatz en de Botanische tuin

Münster is een typische studentenstad en het Schlossplatz maakt het universiteitscomplex compleet. Schlossplatz is een voormalige prins bisschoppelijke residentie van maar liefst 200 jaar oud. Vandaag de dag is de administratie van de universiteit hier gevestigd. Voor de studenten is het ook een geliefde plek om te ontspannen.  Als je door het complex heen loopt kom je namelijk in de botanische tuin die gratis toegankelijk is. Een prima plek om even te ontsnappen aan de drukte van stad. Hier vind je ook het Schlossgarten Café voor een kop koffie of simpele lunch.

Botanische tuin Munster

Het historisch centrum

Net als vele andere Duitse steden zoals Dresden, is het grootste gedeelte van Münster weer opgebouwd na grotendeels te zijn platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor heeft Münster zijn charme weten te behouden. Dit merk je ook in de binnenstad waar de kern wordt gevormd door een klooster dat in de achtste eeuw is gebouwd en je uren kunt rondlopen. Het hart van het historische centrum wordt gevormd door Prinzipalmarkt en is één van de tien mooiste pleinen van Duitsland.  De Sint-Lambertuskerk is het mooiste gebouw in de stad al is het ook de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Dom van Münster.

MunsterMunster centrum

Kreativkai

Iedere stad heeft wel een wijk in opkomst waar galeries,  ateliers en fijne cafés het straatbeeld vormen. Kreativkai is dit in Münster en daarom een echte hotspot. Een voormalige haven aan de rand van de stad op enkele minuten wandelen van het station.  Aan het water vind je de leukste cafés en clubs als Hot Jazz Club, maar je kan er ook goed eten zoals bij Lu Mina. Op een zomerse dag is Coconut Beach de perfecte plek. Wolgang Borchert theater is hier ook gevestigd voor de cultuurliefhebbers.

KreativkaiKreativkai Munster

De promenade

De 5 kilometer lange promenade is misschien wel de trots van Münster. Een door bomen omgeven fietspad aangelegd rondom de stad. Het is niet voor niks dat Münster deze promenade heeft, want het is tenslotte de fietshoofdstad van Duitsland. Je moet dan ook niet verbaasd opkijken van de overvolle fietsenstallingen en keurige fietspaden. Het is af en toe net alsof je in Nederland bent. Niet alleen in de stad is de fiets een perfect vervoersmiddel ,ook in de omgeving van Münster. Wil je de omgeving van Münster. op de fiets verkennen, koop dan een fietsroute naar keuze bij het toeristenbureau op Prinzipalmarkt.

Promenade Munster

Het Pablo Picasso museum

Je verwacht het misschien niet, maar ook in Münster kan je het werk van Pablo Picasso bewonderen. In het museum hangen meer dan zevenhonderd litho’s en etsen van Picasso. Naast de vaste collectie worden er regelmatig exposities georganiseerd. Vergeet niet om vanaf de bovenste verdieping van het museum naar beneden te kijken. Je kunt dan de grote beeltenis van de Spaanse kunstenaar op de grond zien. De ingang van het museum is gesitueerd in het aangrenzende overdekte winkelcentrum.

De Aasee

Aan de rand van Munster ligt het recreatiegebied de Aasee waar het in de zomermaanden gezellig druk is. Vanaf de Prinzipalmarkt wandel je hier in 15 minuten naar toe of je fietst via de Promenade. In het recreatiegebied ligt een meer waar je kunt varen of waterfietsen. Wil je juist relaxen, dat kan hier ook prima op het gras of op het terras van de verschillende restaurants of cafés die direct aan het meer ligtgen. In de Aasee ligt ook het dierentuin van Münster de llwetterzoo. Geef je de voorkeur aan kunst, wandel dan door het park en bewonder de tientallen sculpturen die speciaal voor Aasee zijn ontworpen.

Aasee

Praktische informatie

Münster ligt op 3.5 uur rijden van Amsterdam. Reis je met de auto naar Münster, parkeer dan je auto op één van de grotere parkeerplaatsen net buiten Aldstadt voor circa €1,- per uur.  Vergeet alleen niet om een milieusticker voor de Umweltzone te halen bij de dichtstbijzijnde garage. Een bewijs dat je auto is toegestaan in de Umweltzone. Doe je dit niet dan riskeer je een boete.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.