Vive Le Voyage

6 tips om vakantie te vieren in eigen land

Boten in Enkhuizen

Je zet de buurman af op Schiphol voor zijn jaarlijkse dosis zon in Spanje, je wenst je collega veel plezier op haar ontdekkingsreis door Azië en je ouders sturen je elke dag een rits jaloersmakende foto’s uit Frankrijk. Het is vakantietijd. Als je aan vakantie denkt dan denk je gauw aan een exotisch oord met parelwitte stranden en wuivende palmbomen. Maar dat hoeft natuurlijk niet! Heb je zin in vakantie maar even geen tijd of geld? Nederland is ook een geweldig land om er even lekker erop uit te gaan. Hier zijn 6 tips om écht dat vakantiegevoel in Nederland te beleven!

 

1.     Zet je telefoon uit

 

Als je op vakantie gaat, gaat de telefoon uit. Als je op vakantie in Nederland bent dus ook! Geniet van de rust, even geen werk e-mails, whatsapp, facebook, twitter etc. Even tijd voor jezelf! Spreek met je zelf af dat je maar op bepaalde tijden je telefoon checkt. Dan heb je echt even vakantie. Alsof je niet in Nederland bent!

 

2.     Pak de auto of trein en ga ergens op de bonnefooi naar toe

 

Meestal reis je dezelfde route elke dag. Je denkt alles al te kennen in je omgeving. Maar kijk eens goed naar de kaart van Nederland en kies een plek waar je nog nooit bent geweest en ga er heen. Bijvoorbeeld een stad of ga juist lekker uitwaaien op Texel of Terschelling. Soms kom je nog eens voor mooie verassingen te staan! Het voordeel van op de bonnefooi ergens naar toe gaan in Nederland? Dit kan in één dag, dus slaap je gewoon thuis, dit scheelt weer in tijd en kosten!

 

edam - boot

Een dag in Noord Holland – Edam

 

3.     Probeer eens een ander gerecht

 

Je denkt alles wel te kennen in Nederland. Maar als je in een nieuwe omgeving bent, dan smaken dingen toch anders. In plaats van ergens te gaan eten wat bekend is, probeer eens iets anders! Ga naar een Indisch restaurant, ga picknicken op het strand, ga eens langs de lokale boer of markt en probeer iets nieuws uit. Of als je nooit friet eet, ga eens naar een frietboer en bestel een frietje met stoofvlees. Je zult zien dat je daardoor toch weer nieuwe smaken ontdekt en nieuwe mensen leert kennen. Ontzettend leuk!

 

4.     Zoek het ultieme vakantie moment

 

Het ultieme moment van vakantie voor mij is als ik me even helemaal kan ontspannen. Ik voel de warme zon op mijn huid. Een koud biertje staat voor mijn neus. En lekker mensen kijken vanaf het terras! Dit moment is voor iedereen anders. Maar zoek waar jij gelukkig van wordt en doe het! Je hoeft hiervoor echt niet naar Bali, ook in de achtertuin of op het balkon is het goed vertoeven!

Terras pakken in Enkhuizen

Terras pakken in Enkhuizen

 

5.     Bezoek typische toeristen plekken

 

Als je eenmaal helemaal zen bent, ga dan eens naar de typische toeristen plekken. Bezoek een museum, ga molens bekijken in Kinderdijk, een rondje fietsen in Enkhuizen of met de ferry naar Texel. Bekijk Nederland met toeristen ogen. Je zult zien hoe mooi en indrukwekkend het eigenlijk is. Daarnaast is het ook nog eens superhandig dat jij de lokale taal spreekt! Geen onhandig gestuntel en je kan nog leuk een praatje maken met de locals.

 

Klompen

 

6.     Leer een paar nieuwe uitdrukkingen

 

We spreken allemaal Nederlands, maar uitspraken variëren. Limburgers praten met een zachte ‘g’ terwijl er in Noord-Holland juist met een harde ‘g’ wordt gesproken. In het zuiden bestel je een frietje en in het noorden een patatje. Daag jezelf eens uit, leer een paar nieuwe woorden of uitdrukkingen. Zo heb je weer wat ammunitie voor een spelletje scrabble in de winter!

 

Heb jij nog meer tips om vakantie te vieren in eigen land? Laat het weten!

Deze blog is geschreven door Marijke Slaats. Meer dan 10 jaar reist ze voor werk en plezier de hele wereld af. En als het even kan plant ze elke maand een trip. Spanning, avontuur en andere culturen prikkelen haar om te bloggen. Het onmiskenbare gevolg? Dat ze lekker lang nageniet van haar reis.
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.