Vive Le Voyage

Bereid je voor: 6 tips voor een reis door China

Tips voor een reis door China

Ondanks de iets wat gekke gewoontes van de Chinezen en een mogelijke cultuur shock raad ik je aan naar China te gaan. Het land is prachtig en het is bijzonder om zo’n andere cultuur te ervaren. Voordat ik naar China ging wilde ik niks horen over de vooroordelen die vele Nederlanders hebben. Ik zoek het zelf wel uit dacht ik. Toch is het handig om een aantal dingen van te voren te weten. Dus ik help je graag je reis naar China voor te bereiden met deze zes tips.

1. Cultuur shock

Niet alleen het communisme wat je verwelkomt als je in China aankomt is, zacht gezegd even wennen, ook de hectiek is heftig. Plan de eerste week niet vol met activiteiten. Kom eerst een dag of twee tot rust en neem de cultuur in je op.

Chinezen maken graag foto’s! En helemaal van Europeanen. Of je nu rustig een dutje aan het doen bent op het strand of net een heftige berg beklommen hebt. Ze gaan gevraagd of ongevraagd met je op de foto. Wil je niet op de foto? Geef dit dan op een vriendelijke manier aan. Zij hebben niet door wanneer het wel of niet gepast is een foto te maken.

Het rochelgeluid hier en daar in je oor hoort ook bij de Chinese cultuur. Klinkt gek, maar de Chinezen vinden het juist vies dat wij niet rochelen en het in ons lichaam laten zitten.

toiletten in China

De toiletten in China zijn hurktoiletten en niet zo hygiënisch. Neem wc-papier en desinfecterende gel mee als je naar de wc gaat. Sommige openbare toiletten, zoals in de hutongs in Beijing, hebben geen deur. Lekker kletsen met je buurvrouw.

2. Geen Engels in China

Met Engels kom je niet ver in China. Vaak wordt er in hostels wel een woordje Engels gesproken. Handig, zo vraag je bij de receptie of ze een adres in Chinese tekens voor je opschrijven om op de juiste plek aan te komen. Verder is het handig om een Lonely Planet van China mee te nemen. Hier staan de plaatsnamen met Chinese tekens in, zo kan je op stations beter uitzoeken waar je heen moet.

Tip: Neem een Point it boekje mee. Dit boekje staat vol plaatjes, waardoor je bijvoorbeeld aangeeft wat je wil eten.

geen Engels in China

3. Geen toegang tot social media en Google

Google en onze social media kanalen zijn in China afgesloten. Zij hebben hun eigen kanalen, zoals WeChat. Zorg dat je een ander account hebt dan Gmail. Mailen en reserveringen maken worden anders lastig. Whatsapp doet het wel.

 Tip: Download een VPN app voor toegang tot social media en Google.

4. Pinnen in China

Bijna overal in China pin je geld met je Nederlandse pinpas. Let er op dat je betaalprofiel op buiten Europa staat. Je pinpas doet het niet in winkels. Als je geld pint dan komt eerst het geld eruit en dan pas je pinpas. Precies andersom als in Nederland. Vergeet je pinpas dus niet! De pinautomaten zijn met Engelse instructies. Gelukkig!

Tip: Voor het boeken van accommodaties is een creditcard handig.

5. Zo regel je een visum

De regels voor het aanvragen van een visum voor China wisselen regelmatig, maar één ding is zeker een visum is verplicht. Ik moest een reisplan opstellen, mijn hotelreserveringen meesturen en kunnen aantonen dat ik genoeg geld had.

Wil jij juist op de bonnefooi reizen? Maak dan een reservering op Booking.com. Bij veel hotels is een aanbetaling niet nodig en annuleer je tot maximaal 24 uur van te voren. Zodra je visum binnen is, annuleer je de reservering. Niet aardig, maar wel de enige optie als je vrij wil zijn in waar je naartoe gaat in China.

Tip: Neem hier een kijkje voor de nieuwe regels.

tips reis China

6. Afstanden en vervoer in China

Reis per bus of trein door China, maar vergis je niet in de afstanden. China is namelijk een ontzettend groot land. Probeer niet in een korte periode zoveel mogelijk te zien, maar ga voor de mooie plekken en blijf daar wat langer. In Beijing alleen al is ontzettend veel te zien.

Even een lijstje voor jou met dé plekken in China die echt een bezoek waard zijn:

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.