Vive Le Voyage

6 verrassend mooie plekken in de Baltische Staten

Baltische staten

De Stille Parels aan de Oostzee, de Baltische Staten, vormen één van de meest onbekende gebieden van Europa. Genoeg te ontdekken dus! Rust, ruimte en ontelbare mogelijkheden om je in de vrije natuur te bewegen. De Baltische staten bieden prachtige plekken waarbij je zeker even moet stoppen (en natuurlijk wat foto’s moet maken). De schilderachtige dorpjes, de duizenden blauwe meren, heuvelachtige schiereilandjes en ook eindeloze uitgestrekte naaldbossen met unieke diersoorten. In deze nieuwsbrief daarom 6 verrassend mooie plekken in de Baltische Staten die je niet zomaar voorbij mag rijden wanneer je (een van) de landen bezoekt.

1. De Koerse Schoorwal

koerse schoorwal

Photo by EstonianExperience

Misschien is het plaatje hierboven niet meteen het beeld dat je bij Litouwen hebt, maar de foto is daar toch echt genomen. De Koerse Schoorwal (Litouws: Kuršių nerija) is een landtong van 98 kilometer die de Oostzee scheidt van het strandmeer de Koerse Haf. Het natuurgebied dankt zijn naam aan de Koeren, het Baltische volk dat aan de kust van de Oostzee woonde. Sinds 2000 staat de Koerse Schoorwal op de werelderfgoedlijst. Dit omdat er een uniek landschap van duin en bos te vinden is. Je kunt hier zelfs duinen vinden die tot de hoogste van Europa behoren.

2. Pähni

Tsjilpende vogels, ruisende bomen, ritselende bladeren en andere natuurgeluiden worden op deze plek opeens heel intens! Neem plaats in een Ruup, een van de 3 gigantische houten megafoons met een diameter van 3m, gelegen in de bossen van Pähni (Zuid-Estland). Hier kun je heel ontspannen zitten, denken, luisteren en vooral tot jezelf komen in een prachtige omgeving.

estland

Photo by YnieRay

3. Gauja

Gauja letland

Photo by Latvia Travel

Een tip voor een mooie dagtrip vanuit Riga is het Gauja National Park. Prachtige uitgebreide dennenbossen, rotsen, kliffen en grotten behoren tot de kenmerken van het park. Je kunt er ook kastelen of andere culturele/historische monumenten bezoeken, prachtige wandelingen maken, extreme sporten beoefenen of gewoon lekker rustig genieten van al het groen!

4. Aukštaitija

Dit park in Noordoost-Litouwen bestaat uit een schilderachtig bebost en heuvelachtig terrein dat rijk is aan meren en culturele dorpen. Verspreid tussen de bossen en heuvels liggen zo’n 100 meren. En mocht je nog hulp nodig hebben met het uitspreken van de naam, dat gaat ongeveer zo: owk-shtai-tia.

aukstaitija

Photo by VisitLithuania

5. Tagaküla Suurkivi

Rots Estland

Photo by VisitEstonia

De kaap van het vissersdorpje Letipea (Noordoost-Estland) staat bekend om het gebied met grote rotsblokken. De rots Tagaküla Suurkivi, die je ziet zodra je het dorp binnenkomt, is 30m breed en 4m hoog. Ehalkivi, de rots die beschermd wordt, bevindt zich in de buurt van de kust in laag zeewater. De rots is 7,6m hoog, 49m breed en heeft een inhoud van 930 m3. Ehalkivi is de rots met het grootste blootgestelde oppervlak in Estland, en daarnaast de grootste rots in Noord-Europa. De naam van de rots komt van het feit dat wanneer de zon ondergaat in de avond, deze volledig achter de rots verdwijnt.

6. Kemeri

Het natuurreservaat en het nationale park van Ķemeri is een van de meest indrukwekkende natuurschatten van Letland. De oude hoogveengebieden, moerassen, bossen en meren zijn ongeveer 8.000 jaar geleden ontstaan ​​toen de zee zich terugtrok naar zijn huidige positie. Het gebied ligt slechts op één uur rijden met de trein vanuit Riga. In het park leven veel verschillende diersoorten, waaronder bijvoorbeeld elanden, herten, vossen, wolven, wilde runderen, paarden, maar ook zeldzame vogels. Een uitgebreid netwerk van houten promenades en natuurpaden doorkruisen het park voor een aangename wandeling door ongerepte natuur.

Kemeri

Photo by LatviaTravel

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.