Vive Le Voyage

Ierland: 7 opmerkelijke dingen die alleen een Ier in de pub vertelt

Dublin

Een opgewekte melodie galmt door de straten van Tempel bar district in Dublin. De robuuste stem van de zanger en de uitbundige bewegingen van de violist zorgen voor een staccato aan vrolijke noten. Ieren staan bekend om hun muziek, vrolijkheid en gastvrijheid. Maar ook een hoog alcoholisch gehalte van whiskey en pints. Een mix die zich uitstekend leent voor een leuk praatje. Dit gebeurde ook bij mij, waar ik Carl ontmoette. Carl, geboren en getogen in Dublin vertelt 7 opmerkelijke dingen die ik niet wist over Ierland…. Jij wel?

 

1.     In 1845 woonden er meer mensen in Ierland dan nu.

 

Een wereldbevolking die al jaren exponentieel groeit maar in Ierland zie je hier niks van terug. Gek maar waar. In 1845 woonden er in Ierland 8,2 miljoen mensen en in 2016 maar 4,7 miljoen. Hoe is dit mogelijk? De Ierse hongersnood brak uit in 1845. Miljoenen Ieren stierven of vluchtten naar de Verenigde Staten. Ierland, een land die nu en in de geschiedenis vaak te kampen heeft gehad met religieuze, economische en politieke problemen.

 

2.     We have a lot of craic! (spreek je uit als: crack)

 

Carl zegt dat hij het leuk vind om Amerikanen voor de gek te houden. Zo vertelde hij een groepje Amerikaanse meiden dat hij altijd heel veel craic (spreek je uit als crack) heeft als hij uitgaat met zijn vrienden. De meiden keken hem wantrouwig aan. ‘You have a lot of crack when you’re out with your friends?’  Carl: Of course I do! We all do in Ireland! Dit spelletje hield Carl uren vol – totdat de meiden erachter kwamen dat craic (spreek je uit als: crack) in Ierland fun betekent. Oftewel gewoon plezier hebben!

 

3.     Er zijn meer dan 700 pubs in Dublin

 

Dit betekent dat je bijna twee jaar nodig hebt om alle pubs te bezoeken in Dublin…. Carl kan je hierbij helpen!

 

4.     Het Ierse accent van Gerard Butler uit de film: ‘PS I love you’ is geen Iers accent

 

De reden waarom veel meiden graag naar Ierland komen is omdat ze op zoek zijn naar hun Gerard Butler. Althans, dit hoorde ik van mijn maatje Carl. Hij zegt dat er jammer genoeg maar weinig knappe Ierse mannen zijn die hetzelfde accent hebben als Gerard Butler. Daarvoor moet je toch echt naar Schotland. Gerard spreekt immers met een schots accent.

 

 

 

5.     Het duurste, meest nutteloze monument van Europa staat in Dublin

 

In 2003 werd the monument of light ook wel the Spire in Dublin opgeleverd. Een roestvrijstaal, pin-achtig monument van 212 meter die boven de stad uitsteekt. Onderdeel van een vernieuwingsproject in Noord Dublin. De uiteindelijke kosten liepen op tot vier miljoen euro. Het is zeker indrukwekkend gezien de hoogte, maar Carl vindt het een nutteloze en dure investering. Waar je in andere steden prachtige kunstwerken hebt zoals de Eiffel Toren in Parijs, de Big Ben in Londen of het Colosseum in Rome… in Dublin heb je een reusachtige pin. Enige voordeel? Het is wel makkelijk oriënteren in de stad!

 

Spire

Als je goed kijkt zie je de Spire aan het einde van de straat….

 

6.     Christ Church Cathedral was ooit een bar en whisky distilleerderij

 

Of Carl nu echt de waarheid hierover spreekt is voor mij onduidelijk. Christ Church Cathedral is één van de oudste kerken in Dublin. Ooit gebouwd als Viking kerk, maar later katholiek. Carl vertelt dat het in de 12e eeuw gerestaureerd werd door een rijke Normandiër genaamd Strongbow. En in 1871 sponsorde de eigenaar van een whisky distilleerderij nog een grote renovatie. Toevallig is Strongbow ook een merknaam voor cider. Dus het kan zijn dat Carl ons hier in de maling neemt. En dat een bar en whiskey distilleerderij in een kathedraal een leuke creatieve toevoeging van hemzelf is!

 

Christ Church Cathedral, Dublin

Photo by Andrew Bowden / CC BY

 

7.     Ieren zijn goede ‘story tellers’…

 

Als ik aan Carl vraag: Waar zijn Ieren echt goed in? Dan zegt hij: Storytelling. Ieren houden van een praatje maken en verhalen vertellen. Vroeger waren de Ieren niet zo rijk en vermaakten ze zich door verhalen te vertellen aan elkaar. Elke keer als het verhaal opnieuw verteld moest worden, werd het net iets grappiger, leuker of mooier gemaakt. Of de feiten 100% kloppen is de vraag. Maar voor een avond in de pub is het een leuke vorm van entertainment!

Deze blog is geschreven door Marijke Slaats. Meer dan 10 jaar reist ze voor werk en plezier de hele wereld af. En als het even kan plant ze elke maand een trip. Spanning, avontuur en andere culturen prikkelen haar om te bloggen. Het onmiskenbare gevolg? Dat ze lekker lang nageniet van haar reis.
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.