Vive Le Voyage

7 redenen waarom reizen goed voor je is!

Reizen is leuk! Reizen is goed voor je! Dit reizen kan naar bestemming dichtbij zijn, voor een paar dagen, of een verre en lange reis van weken of maanden. Maar ik ben ervan overtuigd dat reizen voor iedereen goed is. Ik vertel je waarom reizen goed voor je is en wat voor moois je ervan leert!

1. Je leert relativeren

Relativeren is een waardevolle eigenschap die je ontwikkelt als je reist. Reizen is dé confrontatie met de wereld waarin wij leven. Wij hebben het in Nederland namelijk behoorlijk goed en het merendeel van onze problemen valt wel mee! Door op reis te gaan naar bijvoorbeeld Laos ga je automatisch een confrontatie aan met armoede en de onzekere toekomst voor veel mensen daar. Het belangrijkste is dat je je realiseert hoe rijk je bent, nadat je echte armoede hebt gezien! En dit relativeert geloof me.

2. Je ontmoet interessante mensen en je bent socialer

Op mijn reizen ontmoet ik vaak inspirerende mensen. Dit zijn andere reizigers en de lokale mensen. Deze mensen kom je minder snel in het dagelijkse leven tegen. Het is inspirerend en motiverend om met deze mensen een gesprek te voeren. In Saigon heb ik gesproken met een postkantoor medewerker van 87 jaar en deze man vertelde zijn fascinerende levensverhaal en zijn ervaringen tijden de Vietnamoorlog. Dit zijn voor mij hoogtepunten tijdens mijn reis! Door deze gesprekken met totale onbekende ben je tevens na je reis een stuk socialer.

Bagan

3. Je leert flexibel te zijn

Tenminste als je zelfstandig gaat reizen. Bussen en treinen rijden niet op tijd, je hotel is overboekt etc. Tijd heeft in veel landen een totaal andere betekenis dan wij in Nederland kennen. Het komt allemaal niet zo strikt en je er druk om maken, dat schiet al helemaal niets op. Een tuk tuk chauffeur in bijvoorbeeld Delhi zegt vaak maar wat over hoe lang de rit gaat duren. Het hele gestructureerde en geplande leven in Nederland zorgt vaak voor stress en de flexibiliteit die je  tijdens reizen vanzelf leert, is super mooi meegenomen.

4. Je kan jaren teren op de herinneringen

Als ik terugkijk naar de afgelopen jaren, dan poppen gelijk een aantal dierbare momenten op en dat zijn allemaal momenten die ik op reis beleefd heb. Onbetaalbaar, uniek en super speciaal! Heb je even een slechte dag, dan graaf je gewoon in je herinneringen en direct is jouw humeur weer beter. Zo kan ik heel blij worden door het moment terug te halen hoe bijzonder het was met een luchtballon boven Bagan. Of hoe enorm ik onder de indruk was toen ik voor het eerst de stranden in de Filipijnen zag. Gegarandeerd dat ik daarvan een glimlach op mijn gezicht krijg!

esfahan iran

5. Je wordt er toleranter van

Je blik op de wereld en op andere mensen is echt opener  en breder door reizen. Het klinkt cliché, maar het is wel degelijk de waarheid. Respect krijgen voor andere culturen, geloven of op wat voor manier dan ook andersdenkenden, gaat vanzelf als je in contact komt met deze mensen. Nooit had ik gedacht dat ik de mensen in Iran, de meest gastvrije en lieve mensen zou gaan vinden die ik ooit ontmoet heb. Immers zie je vaak in het nieuws berichten voorbij komen over Iran die niet heel positief zijn. Deze open en tolerante blik naar iedereen toe ontwikkel je tijdens je reizen en heb je in Nederland ook veel profijt van.

6. Je overziet dingen beter

Even weg van alles en iedereen van thuis zorgt ervoor dat je bewust (of onbewust) een leger hoofd krijgt. Dingen waar je maar niet uitkwam, vallen vaak op zijn plaats doordat je echt even uit je normale patroon bent. Je overziet het gewoon allemaal beter! Dus als je uitgereisd bent, ga je direct vol energie en nieuwe ideeën het dagelijkse leven oppakken. Ik besloot om even de rem op mijn leven en mijn gedachtes te zetten en belandde op het paradijselijke eiland Koh Payam en hier heb ik de beste ideeën opgedaan!

Taipei

7. Je zelfvertrouwen groeit

Reizen maakt je zelfverzekerder. Natuurlijk gaat er vanalles mis als je reist en moet je problemen oplossen. Er zijn diverse keuzes die je moet maken op een dag. Maar wat is nou het mooie? Je merkt dat het je allemaal lukt! Tijdens het reizen moet je je grenzen verleggen. Dit zorgt ervoor dat je trots op jezelf kan zijn dat je het gered hebt in een vreemd land. En als je het daar hebt gered, dan redt je het ook in Nederland!

Dat zijn wat mij betreft redenen waarom iedereen moet reizen. Ik ben heel benieuwd hoe jij tegen deze punten aankijkt? Herken jij dit?

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

4 Comments

 1. Naomi | AuthenticChica

  16 augustus 2016 at 00:05

  Jaaaa super leuk en helemaal eens!!! Zeker goede punten. Zelf ervaar ik ook dat het ontdekken van de omgeving, natuur en cultuur op reis mij een leuker en ontwikkelder mens maakt. Ik ben sowieso avontuurlijk aangelegd en door mooie architectuur en culturele sights te verkennen leer ik meer over geschiedenis, andere culturen en groeit mijn kennis en oog voor detail. En ik vind het gewoon fantastisch om te zien al die diversiteit en schoonheid van deze wereld..wanneer mag ik weer op reis?😂👍🤗
  Xxx Naomi

  • Marieke Willems

   19 augustus 2016 at 10:47

   He Naomi, dank je voor je reactie. Ik ben het helemaal met je eens!! Architectuur is eigenlijk iets wat ik de laatste tijd wat meer aan het waarderen ben. x Marieke

 2. Letitia

  21 augustus 2016 at 15:21

  Heel herkenbaar! Vooral ook het ontmoeten van mensen. Jong, oud, man, vrouw, nationaliteit.. eigenlijk maakt het niet uit. Zo bijzonder hoe de mooiste vriendschappen op reis ontstaan. Ben het verder ook volkomen met je eens. Sociaal zijn, zelfvertrouwen hebben, flexibel zijn en relativeren zijn ook bepaald geen slechte eigenschappen om te hebben. Reizen, en daarom bijvoorbeeld even geen tijd steken in je carrière oid, is wat mij betreft asbsoluut geen weggegooide tijd want je leert zo ontzettend veel. Hier heb je later in Nederland tijdens je werk of wat dan ook weer veel aan.

  • Marieke Willems

   22 augustus 2016 at 16:39

   Hoi Letitie, wat leuk om je reactie te lezen. Het ontmoeten van mensen is iets wat ik heel erg mooi vind en waardeer aan reizen. Ik vind dat reizen je enorm verrijkt als mens op zoveel vlakken! Dingen die je niet op school leert of tijdens een baan, maar dingend die je wel overal en altijd profijt van hebt!

   Groetjes Marieke

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.