Vive Le Voyage

7 verassende plekken in de Baltische Staten

7 verrassende plekken in de Baltische Staten

De Baltische staten vormen waarschijnlijk één van de meest onbekende gedeeltes van Europa. Hoewel deze drie landen in één adem worden genoemd en aan elkaar grenzen, hebben zij toch hun eigen identiteit behouden en zijn ze trots op hun onafhankelijkheid. Ontdek prachtige oude en gezellige steden, neem een wandeling of pak de fiets en ga de natuur in. Hieronder 7 verassende plekken in de Baltische Staten die je versteld doen staan en waar je het bestaan (waarschijnlijk) nog niet van wist!

1. Nationaal park Lahemaa – Estland

Het park ligt ongeveer op zo’n 70 kilometer afstand van Tallinn. Het park wordt ook wel “het land van inhammen” genoemd. Je vindt er bossen, watervallen, grasweides en kliffen, waartussen wolven beren en lynxen leven. Opvallend aan dit gebied is dat bij de kust zwerfkeien liggen die van de gletsjers in Finland en Zweden afkomstig zijn. Je kunt een bezoek aan het park zeker combineren met een stedentrip naar Tallinn.

7 verrassende plekken in de Baltische Staten

2. Sigulda – Letland

Sigulda is een stad vol historie, gelegen in het noorden van Letland. Het stadje ligt in Nationaal Park Gauja en is vooral populair door de skipistes en bobsleebaan in de omgeving. Ook het kasteel van Turaida, gelegen op de heuvels rondom Sigulda, is een mooie plek om te bezoeken. En niet te vergeten de Gütmans-grot, een grot met indrukwekkende muurschilderingen.

3. Trakai – Litouwen

Trakai met het omliggende natuurgebied ligt ongeveer 30 kilometer van de hoofdstad Vilnius. In de omgeving vind je maar liefst 200 meren, verschillende traditionele houten huisjes en het bijzondere Trakai kasteel dat een icoon is voor Litouwen. Het kasteel staat op een eiland in het Galve meer waardoor het een prachtig uitzicht geeft. Neem een bootje en geniet van de natuur terwijl je heerlijk ontspannen op het water dobbert. Of neem de fiets en verken de bossen rond het Trakai kasteel op een wat actievere manier.

4. Tartu – Estland

Tartu is een compact stadje in Estland dat is ingericht met verschillende parkjes en karakteristieke huisjes, het is dé studentenstad van Estland. Bezoek bijvoorbeeld de wijk Supilinn, ook wel Soepstad genoemd. De straatjes zijn namelijk naar erwten en bonen vernoemd. Je vindt hier karakteristieke houten huisjes. Ook kent het stadje verschillende parkjes om in de zomertijd heerlijk te genieten van de zon.

Picture by leonardo2.eu

5. Heuvel der kruizen – Litouwen

200.000 kruizen kun je er vinden. De kruisberg, is een (inter)nationaal bedevaartsoord in Litouwen. De inwoners van het land gebruikten de plek vroeger voornamelijk om te bidden voor vrede en voor de geliefden die zij in onafhankelijkheidsoorlogen verloren hadden. Hoewel de Sovjets probeerde de kruizen te verwijderen bleven de Litouwers terugkeren naar de plek. Vandaag de dag kun je je eigen boodschap en/of kruis achterlaten op de heuvel.

6. Oostkust – Letland

De kustlijn van Letland is bijna 500 kilometer lang! Kenmerkend voor de kust zijn het heldere water en landschappen variërend van witte stranden, kliffen en grote keien die op sommige plekken liggen. De kust van Letland is heerlijk om uit te waaien, om te zonnen in de zomer of om watersporten te beoefenen. Jūrmala is een van de meest bekende stranden van Letland, zo’n 20 minuutjes van de hoofdstad Riga. Ook de regio Kurzeme heeft prachtige stranden. Zo heb je in het noorden van het land Kaap Kolka, hier vind je onder andere karakteristieke vissersdorpjes.

7. Kaunas – Litouwen

Kaunas is de tweede grootste stad van Litouwen met een middeleeuws stadscentrum en een boulevard die volledig gerenoveerd zijn. Het kasteel aan de rivieroever is ook een bezoekje waard. Geloof het of niet maar Kaunas kent naast de gezellige restaurants en cafés, ook grote nachtclubs waar je zeker een avondje goed kunt feesten. Zo is er een club, Olympic Casino, waar je karaoke kunt doen, maar waar ook (inter-)nationaal bekende DJ’s komen.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.