Vive Le Voyage

De 5 groenste landen ter wereld

Groen, groener, groenst! Hoe groen ben jij? En met groen bedoel ik, hoe milieubewust? Want jij wordt toch ook gelukkig als je kunt genieten van van de natuur? Even een frisse neus halen in de bossen of tussen de vlakke grasweilanden. Om in kaart te brengen welke landen de meeste inspanningen leveren voor natuurgebieden en de gezondheid van hun inwoners, gebruikt de Amerikaanse Universiteit Yale de EPI-index (Environmental Performance Index). Met deze index kunnen landen op verschillende aspecten, die met natuur en milieu te maken hebben, een score van 1 tot 100 behalen. Dus ben jij een echte natuurliefhebber? Dan zijn de volgende landen, die de top 5 vormen van de groenste landen ter wereld, zeker een bezoekje waard!

5. Slovenië (EPI-index 88.98)

Picture by Rámon

Picture by Rámon


Als het gaat om het beschermen van ecosystemen en leefgebieden zou Slovenië de eerste plaats in nemen. Het land heeft perfecte scores voor het beschermen van verschillende plant- en diersoorten. Het land moet echter wel wat punten inleveren op het gebied van de luchtkwaliteit. Helaas zorgt de luchtvervuiling nog voor te veel problemen voor de inwoners van het land.

4. Denemarken (EPI-index 89.21)

Picture by Fra Ellemandsbjerg

Picture by Fra Ellemandsbjerg


Volksgezondheid en hygiëne is waar de Denen het hoogst op scoren. Ook de biodiversiteit en het aantal watergrondstoffen doen het erg goed in Denemarken. Aan de visvoorraden moet het land nog werken, hierop scoren zij gemiddeld lager dan andere landen.

3. Zweden (EPI-index 90.43)

Picture by Elizaveta Butryn

Picture by Elizaveta Butryn


Op de 3e plaats ook een Scandinavisch land. Zweden heeft een goede kwaliteit drinkwater en het zuiveren van het afval water doen zij ook perfect. Maar Zweden zou niet op nummer 3 staan als het op andere aspecten ook uit zou blinken. Op het gebied van volksgezondheid en energie inspanningen heeft het land grote stappen gemaakt. Een minpuntje is echter dat er nog te veel houtkap plaatsvindt waardoor het bosbeheer laag scoort.

2. Ijsland (EPI-index 90.51)

Picture by The Rohit

Picture by The Rohit


Bijzonder aan dit land, maar ook zeker uniek, is dat het eiland zijn energie uit zijn geomthermie haalt. Dat betekent dat het land gebruik maakt van de natuurlijke warmte in de aarde. Deze warmte gebruiken zij bijvoorbeeld om huizen op te warmen. Daarnaast wordt 100% van alle elektriciteit gehaald uit hernieuwde energiebronnen als water- en windkracht.

1. Finland (EPI-index 90.68)

Picture by Pentti Rautio

Picture by Pentti Rautio


De winnaar van dit jaar is Finland, het land dat 2 jaar geleden nog op plek nummer 18 stond. Weer een Scandinavisch land dat zich de afgelopen jaren positief ontwikkeld heeft. Finland scoort hoog op volksgezondheid, visserij, klimaat, energie en luchtkwaliteit. Net als buurland Zweden, moet Finland zich wel harder gaan inspannen voor landbouw en bosbeheer.

Nederland scoort hoog als het gaat om het zuiveren van afvalwater en de kwaliteit van het drinkwater. Wat de gemiddelde score van Nederland omlaag haalt zijn de visvoorraden. Deze laat helaas nog te wensen over. Met Nederland op de 11e plaats kunnen wij een voorbeeld nemen aan deze top 5, die gek genoeg (of niet) bestaat uit alleen maar Europese landen.

Benieuwd naar andere of uitgebreidere resultaten? Kik dan hier.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

1 Comment

  1. Hans

    16 december 2018 at 19:32

    Suriname is het groenste land ter wereld!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.