Vive Le Voyage

8 prachtige Zweedse natuurplekken

Zweedse natuur

Met een totaal oppervlak van 731.589 hectare, verdeeld over 29 officiële natuurparken is Zweden nagenoeg één groot nationaal park. Zweden kent een gevarieerd landschap. In het noorden vind je wildernis, hoge alpiene toppen en hoogvlakten in Zweeds Lapland. Het zuiden is vooral een glooiend terrein met eindeloze stranden. Het oosten een kustlijn en schitterende archipels. En het westen voornamelijk reusachtige meren. Acht prachtige Zweedse natuurplekken dus die tijdens je vakantie in Zweden zeker een bezoekje waard zijn!

1. Kebnekaise gebergte met Tarfalavallei

Kebnekaise

De Kebnekaise is een berg in Zweden die twee toppen kent. De zuidelijke top van de berg is zelfs het hoogste punt van het land! Deze top bestaat uit een gletsjer waardoor de hoogte steeds varieert en gemiddeld genomen afneemt. Rondom de berg zijn er veel wandelpaden te vinden. De Tarfalavallei ligt in het hooggebergte van de Zweedse gemeente Kiruna en is een perfecte plek om te wandelen en klimmen. Er zijn verschillende gletsjers die deze vallei in stromen maar let wel op, de vallei is een van de meest winderige plekken van Zweden.

2. Öland

öland

Het zuidelijke punt van Öland, een eiland buiten de kust van zuidoost Zweden, staat bekend om het unieke landschap. Mensen wonen hier al 5000 jaren sinds de steentijd en hebben daar hun Zweedse manier van leven aangepast. Het leven in de prehistorische tijd tot het heden zijn daarnaast erg goed zichtbaar op Öland, waarbij het gebruik van het land echter nauwelijks is veranderd. Het eiland bevat akkers, dorpen, vluchtheuvels, beekjes en weiden (die perfect zijn voor vogelspotters). Het is geen wonder dat de Koninklijke Familie van Zweden hun zomervakantie daarom op dit eiland doorbrengt.

3. Söderåsen

Soderasen

Photo by Nahid V / CC BY

In 2001 werd het nationaal park Söderåsen opgericht. Je vindt er een afwisselend landschap: diepe breuk-dalen, steile lawine-hellingen, weelderige loofbossen en rustige beekjes. Het hoogste punt van het Zweedse park is Kopparhatten, vanaf dit punt heb je een uitstekend uitzicht over het park.

4. Ramsvik

Ramsvik

Photo by Magnus Höij / CC BY

Ramsvik is een prachtig natuur-reservaat aan de kust van Bohuslän, zuidwest Zweden. De regio staat bekend om zijn gladde granietrotsen en kliffen in de zee. Het is een populaire vakantie bestemming onder de Zweden. Het ligt ten noorden van het vissersdorpje Smögen, vergeet daar niet de garnalen te proeven!

5. Kinnekulle

Kinnekulle

Photo by Vastsverige / CC BY

De Kinnekulle is een soort tafelberg aan de oostkant van het Vänern meer. Zijn hoogste punt ligt 300 m boven zeeniveau. Het gebied biedt rustgevende en gevarieerde landschappen, waaronder weiden van wilde knoflook, klimop en orchideeën. Ten zuiden van de Kinnekulle ligt Husaby. Een prachtig dorpje met zijn oude kerk dat zeker het bezoeken waard is. En wat je er nog meer kunt doen? Bekijk het hier.

6. Skierfeklippan

Skierfe

Photo by Tero Laakso / CC BY

Skierfe is een berg in het Nationale Park Sarek in Noord-Zweden. Skierfe staat bekend om zijn spectaculaire uitzichten over de rivier de Rapa en de Laitaure delta. Het pad naar de top is over het algemeen een makkelijke wandeling en daarom een populaire omweg voor mensen die de Kungsleden route lopen. Wist je dat Sarek het eerste Europese nationale park ooit was?

7. De scherenkust van Blekinge

Blekinge

Photo by Helen Simonsson / CC BY

Blekinge, ook wel “De tuin van Zweden” genoemd, heeft een prachtige scherenkust. De regio kent steden met een rijke geschiedenis met daarnaast diepe naaldwouden en spiegelgladde meren. Ook heeft Blekinge ongeveer 800 eilanden met een breedte groter dan 50 meter. De bijnaam “tuin van Zweden” komt omdat op een vrij klein oppervlak veel verschillende types landschap te vinden zijn.

8. Höga kusten

Hoga Kusten

Photo by P.Lindgren / CC BY

Een eilandrijke kust, oude naaldwouden, arctische heuvels, meren, baaien en verlaten stranden. De Hoge Kust van Zweden is verbluffend. Maar naast dat het landschap hier prachtig is, is er nog iets bijzonders gaande met dit gebied. Tijdens de ijstijd heeft het land onder zware druk van de ijsmassa gestaan (die hier op z’n dikst was). Nu het ijs is verdwenen, veert het land letterlijk terug. Het land stijgt hier met acht mm per jaar! Sneller dan waar ook ter wereld. De verhoging van het land heeft tot gevolg dat het gebied in een relatief hoog tempo verandert: er ontstaan telkens nieuwe eilanden, bestaande eilanden vloeien samen met elkaar of met het vasteland en baaien veranderen in meren.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.