Vive Le Voyage

Wat je wellicht nog niet wist over Florence

Het begon allemaal in het jaar 59 voor Christus. Florentia, nu ook wel bekend als Florence, werd gesticht door Julius Cesar als militair Romeins kamp. Florence werd gesticht in de vruchtbare vallei van de rivier de Arno op de hoofdroute tussen Rome en het noorden. Niet voor niks dat ze de stad de naam Florentia (bloei in het latijn) gaven in die tijd. Als geboorteplaats van de renaissance is Florence, hoofdstad van de Italiaanse provincie Toscane, een paradijs voor de kunst, cultuur en de mode liefhebbers. Hieronder 3 dingen die je wellicht nog niet wist over Florence.

De wedstrijd van de Basilica di Santa Maria del Fiore

De heilige maagd van de bloem, of kortweg de Duomo, is het dominerende symbool voor de stad Florence. De Duomo is één van de grootste kathedralen ter wereld. Voor het ontwerpen van de karakteristieke rode koepel van de Duomo werd er op 19 augustus 1418 een wedstrijd georganiseerd. De winnaar van de wedstrijd zou een vergoeding krijgen van tweehonderd gouden florijnen, dat gelijk stond aan ongeveer 2 jaar hard werken als vakman in die tijd. Filippo Brunelleschi was de gelukkige, maar het maken van de koepel kostte hem 16 jaar van zijn leven. Vandaag de dag kun je de kathedraal beklimmen. Na 463 treden te hebben beklommen kun je genieten van het mooiste uitzicht over de stad en achterliggende heuvels.

De Duomo Florence

Het verhaal over de Ponte Vecchio

Deze oude brug, wat ook letterlijk de naam is van de burg, is een van de meest gefotografeerde plekken van Florence. Bijzonder aan de brug is dat er verschillende kleine winkeltjes op, of zelfs aan de brug gevestigd zijn. Tot aan vandaag zitten voornamelijk juweliers en goudateliers in deze winkeltjes, maar dit is niet altijd zo geweest. Vroeger, als we praten rond de jaren 1400, was de brug voornamelijk het terrein van leerlooiers, slagers en visboeren. Deze handelaren dumpten echter hun afval direct in de rivier de Arno. Naast dat dit natuurlijk voor veel stank zorgden eisten de Medici familie, de familie die in die tijd over de stad Florence heerste, een speciale aparte passage over de brug. Op deze manier hoefde de familie zich niet te mengen tussen het gewone volk. Vanaf 1539 was het voor de slagers, leerlooiers en visboeren verboden nog handel te drijven op de brug. Hun werkplaatsen en winkels werden vrijwel meteen verbouwd en verhuurd aan edelsmeden die er tot aan vandaag de dag nog steeds gevestigd zijn. In de aparte passage die dus boven de brug loopt konden de Medici familieleden via raampjes en luikjes de inwoners van de stad bespioneren en zelfs hun gesprekken afluisteren. Daarnaast zou de passage ook de plaats geweest zijn waar Adolf Hitler en de Italiaanse dictator Mussolini elkaar ontmoette in 1938. Waarschijnlijk om hun plannen in alle privacy te kunnen bespreken.

Ponte Vecchio

Mode, mode en nog eens mode

Naast dat je in Florence winkels als Prada, Armani en Gucci kunt vinden, variëren de wat minder bekende modewinkels van groot, klein tot aan tweedehands. Naast al deze modewinkels zijn er in de stad ook twee mode musea te vinden. In Museo Salvatore Ferragamo, gevestigd in het dertiende-eeuwse Palazzo Spini-Feroni zijn er meer dan 10.000 schoenen te bewonderen, waarvan de meeste zijn ontworpen door Ferragamo. En sinds 2011, ter ere van de negentigste verjaardag van Gucci, heeft het bekende Florentijnse modemerk een museum geopend in Florence. Gevestigd aan het Piazza Signoria, in Palazzo della Mercanzia kun je 3 verdiepingen aan Gucci collecties bewonderen.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.