Vive Le Voyage

Albayzín, de authentieke kern van Granada

Een gipsy sfeer, smalle authentieke straatjes en een geweldig uitzicht op het prachtige Alhambra. De wijk Albayzín in Granada heeft het allemaal. Tijdens mijn bezoek aan Granada heb ik de wijk meerdere malen bezocht en het was elke keer even prachtig. Voor iedereen die opzoek is naar een unieke en authentieke ervaring is het dan ook zeker een aanrader om een wandeltocht naar en door de wijk Albayzín te maken.

Een beetje geschiedenis

Het Albayzín is ontstaan als stadskern aan het begin van de tiende eeuw. In die tijd vroegen de inwoners van de Stad van Elvira aan Zawi Ben Ziri, de eerste van de vier koningen van de dynastie van de Ziriden, om bescherming en toezicht. In deze tijd lag de belangrijkste bevolkingskern, Medina Elvira, in het midden van een open vlakte die bij aanvallen moeilijk te verdedigen was. De taak van Koning Zawi was het zoeken van een nieuwe en veiligere ligging voor de stad. Hij koos de heuvel van het Albayzín waar de ruïnes van een oude vesting stonden.
Deze verhuizing maakte het Albayzín de belangrijkste stadskern en het is ook het begin van de oorsprong van de stad van Granada.

Plaza Nueva

Een prachtige plek om de wandeling te starten is op Plaza Nueva. Op het plein zijn veel theehuisjes en winkeltjes met Moors handwerk te vinden. In de loop van de jaren is er steeds meer een duizend-in-een-nacht sprookjes sfeer ontstaan op en rondom het plein. Dit was van oorsprong niet zo. Op het Plaza Nueva is het prachtige Real Chancilleria te vinden. Filips de tweede heeft dit laten bouwen als nieuwe zetel voor het hooggerechtshof. De rechtbanken van Andalusië, Extremadura, Murcia, La Mancha en de Canarische eilanden werden bestuurd door dit hooggerechtshof. Het gebouw is prachtig en vormt een ware eyecatcher op het plein.

800px-Real_chancilleria_exterior_Granada_Spain

Soukh

De Soukh in Granada was een van mijn favoriete plekken in de heerlijke stad. Als je de Soukh bezoekt is het net of je op een marktje in Marrakech loopt. De Soukh ligt op twee minuten lopen van Plaza Nueva en is het begin van het Albayzín. Het bestaat uit een straat met allemaal kleine winkeltjes. In deze winkeltjes zijn allemaal handgemaakte producten te vinden met een Arabische achtergrond. Mocht je opzoek zijn naar geweldige bewerkte leren tassen, lampen die volledig bedekt zijn met spiegeltjes, beschilderd aardewerk, specerijen of de typisch Morse tegeltjes genaamd Azulejos, ben je op de Soukh aan het perfecte adres.

granada 1

De berg op

Vanaf de Soukh gaat de wandeling omhoog. Het Albayzín is op een berg gebouwd en dus komt er bij het bezoeken van de wijk flink wat klimwerk kijken. Ondanks dat je omhoog loopt is de wandeling goed te doen.
De wijk bestaat uit smalle straatjes met veel witte huisjes. Over muurtjes van tuinen groeien sinaasappels en granaatappels. En de heerlijk warme zon maakt de beleving af.
In het Albayzín zijn veel ‘geheime’ tuinen te vinden. Deze tuinen worden ook wel Carmen in Granada genoemd. Tijdens je wandeling door het Albayzín kom je verschillende Carmen tegen. De tuinen zitten vaak verschuilt achter enorme poorten. Achter deze poorten zitten ware schatten verschuilt. In de tuinen groeien verschillende soorten fruitbomen, druivenstruiken en palmbomen.

SONY DSC

Een geweldig uitzicht

Als je na de wandeltocht bovenaan de berg staat moet je naar Mirador de San Nicolás lopen. Op dit plein kun je genieten van een geweldig uitzicht op het Alhambra, de parel van Granada. Naast het geweldige uitzicht biedt deze plek volop mogelijkheden om te genieten van de gipsy cultuur die erg belangrijk is in het Albayzín. De heerlijke opzwepende muziek maken de lange wandeltocht het volledig waard!

Anne-Floor is een enthousiaste en chaotische levensgenieter. Haar grootste hobby's zijn reizen, fotograferen en schrijven. Ze is student toerisme aan NHTV in Breda en gespecialiseerd in marketing en communicatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.