Vive Le Voyage

Alcalali, Parcent en Jalón, de mooiste dorpjes van de Spaanse Xaló vallei

Ga je op vakantie naar de provincie Alicante aan de Costa Blanca, dan mag een bezoek aan de wonderschone Xaló vallei en haar schilderachtige dorpjes niet ontbreken. De Spaanse Xaló vallei, ook wel in het Valenciaans Jalón vallei genoemd, staat niet alleen bekend om de wijnproductie. Er liggen ook een aantal mooie dorpjes als Alcalali, Parcant en Jalón.

De Xaló vallei

Het mediterrane klimaat en lange hete zomers zorgen voor de perfecte omstandigheden om in de Xaló vallei wijn te produceren. Met name de donkerrode wijn wordt veel geproduceerd en de zoetere wijn als de Moscatel. De Ruta del Vino de Alicante loopt dan ook niet voor niks door deze vallei. Reis je met de auto naar Spanje, vergeet dan onderweg niet te stoppen bij een van de vele Bodegas als Bodega Xalo om wat mooie wijnen aan te schaffen. In februari is de vallei op zijn mooist door de amandelbomen die in bloei staan terwijl in de andere wintermaanden de vallei oranje en geel kleurt door alle citrusbomen. Deze gekleurde en uitgestrekte wijnvelden maken de Xaló vallei een fotogenieke vallei.

Xalo vallei

Alcalali

Omringd door amandelboomgaarden in de Xaló vallei ligt Alcalali, een dorp dat is gesticht door de Arabieren. De historische overheersing van de Moren is nog steeds terug te zien in de bouw van de huizen net als in vele andere dorpjes in de omgeving. Het Plaza del Ayuntamiento vormt het hart van het dorp met de Casa Consistorial. De Middeleeuwse uitkijktoren die tegenover de kerk staat kan je op zaterdag bezoeken. Op het Plaza del Ayuntamiento vindt je ook de meeste cafés waar je tussen de lokalen kunt genieten van een café con leche met een tostada (toast met topping naar keuze als olijfolie of een tomatensalsa). Je moet niet raar opkijken als er op de terrassen veelvuldig Engels en Nederlands wordt gesproken. Alcalali is inmiddels ontdekt door buitenlandse rust- en zonzoekers, dit heeft er toe geleid dat meer dan de helft van de inwoners geen Spaanse nationaliteit heeft.

De straten van Alcalali

Alcalali

Plaza del Ayuntamiento

Tip: Houdt je van wandelen, laat je auto dan staan in Alcalali en wandel naar Parcent. Door velden vol citrusvruchten wandel je in circa 2 km naar Parcent.

Parcent

Als je van Alcalali  naar Parcent rijdt of wandelt dan zie je als snel de kerktoren boven het dorp uitsteken. Een bijzondere kerktoren vanwege de bouw. Vroeger had dit dorp een belangrijke rol vanwege haar ligging. Het was namelijk voor de reizigers die de bergpas Coll de Rates waren overgestoken het eerste dorp dat ze tegenkwamen. Omdat het dorp op een heuvel is gebouwd heb je vanaf een aantal plekken een schitterend uitzicht over de vallei. Het landelijke dorp wordt gekenmerkt door pittoreske straten waar het soms even lijkt alsof de tijd stil staat, helemaal tijdens de dagelijkse siësta. Het is dan ook niet aan te raden om tussen 14.00 en 16.00 uur een bezoek te brengen aan een Spaans dorpje.

Kerktoren in Parcent

De opmerkelijke kerktoren van Parcent

De kleurrijke straten van Parcent

De kleurrijke straten van Parcent

Tip: In Cooperativa agrícola el Progreso werd vroeger olijfolie geperst. Vandaag de dag is het een cafetaria en een sociaal ontmoetingscentrum. Je kunt hier het echte Spaanse dorpsleven ervaren en ook nog eens heel erg lekker eten.

Jalón

Met zijn ruim 3.000 inwoners is Jalón ook wel Xaló genoemd, het grootste dorp in de vallei. Het dorp is gelegen aan de gelijknamige rivier Xaló waar je schitterende wandelingen langs kan maken. In de omgeving van Jalón zijn ook diverse wandelroutes uitgezet. Wil je meer zien van het dorp zelf, wandel dan naar Rafol, het oudste deel van het centrum dat bestaat uit smalle straatjes. Een bezoek aan de wijncoöperatie Vir­gen del Pobre mag ook niet ontbreken. Dit is één van de grootste coöperatieven van de regio.

Tip: Iedere zaterdagochtend vindt van circa 09.00 uur tot 14.00 uur, aan de westkant van het dorp Xaló in de richting van Alcalali, de bekende antiek/vlooienmarkt plaats. Met een ruim aanbod van sieraden en antiek is dit één van de bekendste markten van de regio.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *