Vive Le Voyage

Asheville: Bier, hippies en extravagantie

Of je nu van lokaal gebrouwen bier, eco-vriendelijk eten of juist van overdadige luxe geniet, Asheville, een stad gelegen in de ‘Deep South’ heeft het allemaal. Dit jaar ben ik er geweest om een vriendin op te zoeken. Ik heb een aantal van mijn bevindingen op een rij gezet….

Op het eerste gezicht doet Asheville me aan een suffig provinciaal stadje denken. Het vliegveld is laid back, er staan schommelstoelen (!) en alles lijkt op standje langzamer te staan. Op straat kent iedereen elkaar. Ook ik ontkom niet aan een begroeting waar een grote witte grijns en een luide: ‘How y’all doing?’ gebruikelijk zijn.

Maar ondanks het burgelijke heeft Asheville meer te bieden dan dat.

 

Beer city USA

 

Beer tasting

Photo by Rod / CC BY

 

Asheville staat bij velen in Amerika bekend als ‘Beer City USA’. Er zijn meer bierbrouwerijen per inwoner dan welke andere Amerikaanse stad. Ik begreep dat het er 23 waren bij de laatste telling. De meeste brouwerijen zijn klein. Vaak zijn het oude werkplaatsen die omgetoverd zijn tot bierbrouwerij. De gekste smaken passeren de revue, kijk er niet raar van op als je frisse sinaasappelbier met een vleugje honing op de kaart ziet staan. En om het af te maken, wordt je biertje geserveerd in een jampot. (Ja.. ook hier hebben de hipsters hun intrede gedaan.) Als je liever wat ‘gewoner’ bier wilt, dan kan dat natuurlijk ook. Grote bierbrouwerijen zoals Sierra Nevada en Oskar Blues hebben ook hun plekje veroverd in Asheville. Bestel een Pale Ale en ga heerlijk in de tuin bij de warmte van het kampvuur zitten.

 

Eco- vriendelijk en lokaal eten

 

_MG_0101

Photo by Pulaw / CC BY

 

Als ik aan Amerika denk, denk ik aan hamburgers, fastfood en grote porties. Maar in Asheville werd ik aangenaam verrast! Het ‘farm-to-table’ concept bestond hier al voordat het een marketingtool was. Ga je naar de supermarkt (Trader Joe’s, Harris Teeter) dan vind je een overvloed aan biologische en lokale producten voor betaalbare prijzen. Daarnaast zetten restaurants zoals het Franse Bouchon en Spaans ge-inspireerde Curaté de stad écht op de culinaire kaart. En even ontbijten? Probeer dan Sunny Point Cafe, heerlijk Amerikaans eten met gezonde opties. Het mooie van Amerika is ook dat je precies krijgt waar je om vraagt. Intolerantie voor gluten, suiker of gewoon op dieet? In Asheville genoeg keus dus om lekker en gezond te eten.

 

The Upperclass

 

 

Wie van wat luxe en extravagantie houdt is in Asheville ook aan het goede adres. George W. VanderBilt opende in 1895 zijn familiehuis in deze omgeving. Of beter gezegd, hij opende een extravagant paleisje. In Amerika enig in zijn soort. Van oudsher was VanderBilt een Nederlandse familie. George had zijn fortuin gemaakt met de bouw van spoor en waterwegen in Amerika. In het Biltmore house zie je naast de Europese invloeden ook de overdadigheid van ‘nieuw geld’. Het kon niet op in die tijd. Zonder gêne had men een galerij van Vlaamse wandtapijten uit de 15e eeuw, Napoleons schaakset, geïmporteerde Italiaanse fresco’s  uit de 17e eeuw maar ook een bowlingbaan, binnenzwembad en gym. Tegenwoordig is het landgoed toegankelijk voor iedereen mits je een dag ticket koopt. Mijn mond viel wel even open van de toegangsprijs, namelijk $75 per persoon! De verdiensten worden gebruikt om het huis en landgoed te behouden. Voor de Amerikaan die maar 10 dagen vakantie per jaar heeft een unieke culturele ervaring. Voor de Europeaan ligt het er misschien net iets te dik bovenop…

Deze blog is geschreven door Marijke Slaats. Meer dan 10 jaar reist ze voor werk en plezier de hele wereld af. En als het even kan plant ze elke maand een trip. Spanning, avontuur en andere culturen prikkelen haar om te bloggen. Het onmiskenbare gevolg? Dat ze lekker lang nageniet van haar reis.
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.