Vive Le Voyage

Australië, ik ben er! Dit regel je om goed van start te gaan

Sydney, here I am! Het avontuur is begonnen, en happy dat ik ben! Klaar voor de start… toch moet ik nog wat eerste dingen regelen, zodat mijn avontuur ongestoord verder kan verlopen.

Bellen in Australië

Om bereikbaar te zijn in Australië is het uiteraard handig om een simkaart aan te schaffen. Bij bijvoorbeeld een postkantoor of in de supermarkt is het mogelijk om er een te kopen. Ik heb gekozen voor de provider Optus. Het is een prepaidpakket dat eigenlijk werkt als een abonnement. Voor $30,- per maand kan ik onbeperkt bellen en smssen naar Australische nummers, en er zit ook nog eens 1,5 GB internet bij inbegrepen. Na een maand laad ik het weer op, en de overgebleven MB’s mag ik meenemen naar de volgende maand. Ideaal. Elke maand is het dus opzegbaar. Hier kan Nederland nog wat van leren…

Een bankaccount openen

Om te werken in Australië is het noodzakelijk om een bankaccount te hebben waar het geld op gestort kan worden. Veel backpackers registreren zich bij Commonwealth Bank, waaronder ikzelf! Ze verlenen een uitstekende service tijdens het inschrijven. Loop binnen bij de bank, en je wordt geholpen! Binnen een week kun je de bankpas thuis laten sturen, maar omdat je als backpacker vaak geen adres hebt, is het ook mogelijk om het bij de bank op te halen.

Je eigen TFN

Veel bedrijven die een bijbaan te bieden hebben vragen om een TFN , oftewel Tax File Number. Dit is een persoonlijk referentienummer waarmee je eigenlijk op freelance basis werkt voor een bedrijf, en je betaalt ook nog eens minder belasting over je verdiende centen. Aan het eind van de maand mag je dus zelf je factuur opsturen. Klik hier om er een aan te vragen. Het duurt twee tot vier weken totdat je het binnen hebt.

Een medicare pas, voor geval van nood

Stel er gebeurt iets, dan is het handig dat het in Australië meteen helder is hoe en waar je verzekerd bent. In Nederland heb ik bij mijn zorgverzekering (CZ) een EHIC-pas aangevraagd. Dit is een Europese gezondheidskaart. Hiermee heb ik in Australië bij Medicare een pas aangevraagd. Dit voorkomt een hoop papierwerk, mocht ik behoefte hebben aan zorg hier in Australië.

Optus prepaid
Optus provider

Commonwealthbank
Commonwealth Bank – 10 Bridge Street, Sydney

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.