Vive Le Voyage

Het Bastogne War Museum, herleef de Tweede Wereld Oorlog

Zodra je de entree van het Bastogne War Museum passeert wordt je mee terug genomen naar de periode 1940- 1945, de jaren van de Tweede Wereldoorlog. Een van de bloedigste gevechten uit de geschiedenis van Europa die duizenden onschuldige burgers en soldaten het leven zou kosten. Een verschrikkelijke periode die niet zomaar vergeten mag worden. Het Bastogne War Museum slaagt erin om als museum de bezoeker op een interactieve manier mee terug te nemen naar de jaren 40-45. Ik heb 5 redenen voor je op een rij gezet waarom jij een bezoek moet brengen aan het Bastogne War museum in het Belgische Bastogne.

Het gebouw

Op dezelfde plek waar het Bastogne Historical Center in 2011 haar deur sloot, heeft in 2014 het Bastogne War museum na een grondige verbouwing haar deuren geopend. De gewaagde architectuur heeft geleid tot een indrukwekkend stervormig gebouw waar de zeer uitgebreide collectie goed tot zijn recht komt en het museum haar ambitie toont om een nagedachtenis aan hen die voor onze vrijheid gestreden hebben en de waarden van vrede en vrijheid verdedigen, in ere te houden.

De collectie, Bastogne War museum

Het verhaal van Emilie, Mathilde, Robert en Hans

Bij binnenkomst maak je als bezoeker kennis met Emilie Mostade, een 13-jarige leerling uit Bastogne, Mathilde Devillers, een jonge onderwijzeres uit Bastogne, Robert Keane, een Amerikaanse korporaal en de Duitse Luitenant Hans Wegmüller. Allen hebben zij van dichtbij de Slag om de Ardennen meegemaakt, één van de bloedigste offensieven uit de Tweede Wereldoorlog. Een ieder vertellen zij jou als bezoeker tijdens de audiotour hun eigen verhaal. Op deze manier wordt de Slag om de Ardennen vanuit verschillende perspectieven belicht. Dit maakt het meer dan de moeite waard om een audiotour te nemen.

De collectie

Het leven van de burgers en soldaten tijdens van de Tweede Wereld Oorlog wordt perfect geschetst door de uitgebreide collectie van private en openbare objecten. Van uitzonderlijke documenten tot een uitgebreide collectie van wapens en gebruiksvoorwerpen van de bewoners van Bastogne. Ook is er veel aandacht besteed aan het unieke beeldmateriaal dat wordt tentoongesteld. Hierdoor krijg je echt een kijkje in het leven van de mensen die van zeer dichtbij de oorlog hebben meegemaakt. Dit gebeurt in zeven onderdelen vanaf het begin van de crisis jaren en het begin van de oorlog tot aan de overwinning van de geallieerden en de oprichting van de VN. Een aantal keren per jaar wordt de collectie tijdelijk uitgebreid met een thematentoonstelling. Dit gebeurt veelal in samenwerking met internationale oorlogsmusea.

Landkaart uit de collectie Bastogne War MuseumBastogne War museum, collectie

Een interactieve wandeling

Op drie plekken in het museum ervaar je op interactieve wijze door 3D beelden de Tweede Wereld Oorlog en specifiek de Slag om de Ardennen. Van de vooroorlogse jaren, de bezetting tot de periode die leidde tot de bevrijding. Dit maakt het museum echt uniek. Als eerste neem je plaats in het hoofdkwartier van de geallieerden ergens in het zuiden van Engeland. De aanwezige officiëren bespreken hier de diverse militaire operaties. Vervolgens kom je terecht in het bos waar het tien graden kouder is en door de filmeffecten het lijkt alsof je moet schuilen voor de bommen en granaten die worden afgevuurd. Korporaal Robert zoekt hier met zijn kameraden dekking in de foxholes terwijl de vliegtuigen steeds lager overvliegen. Even waan jij je midden in het Ardennenoffensief. Het plaatselijke dorpscafé vormt het laatste decor. De dorpsbewoners waaronder Emilie en Mathilde schuilen hier dagenlang tegen één van de heftigste bombardementen. Je kan bijna letterlijk de angst voelen die de bewoners hebben meegemaakt en de vreugde die zij ervaren wanneer zij vernemen dat het offensief ten einde is gekomen.

Interactieve film Bastogne War Museum

Schuilen in het plaatselijke cafe

Mardasson Memorial

Achter het museum ligt op de het Mardasson heuvel het Mardasson Memorial. Een oorlogsmonument dat is gebouwd ter nagedachtenis aan de Slag om de Ardennen en de 76890 Amerikaanse soldaten die zijn gesneuveld tijdens de slag om de Ardennen. Het symbool van het Amerikaanse leger is duidelijk terug te zien in het monument doordat het is gebouwd in de vorm van een vijfpuntige ster. Het is mogelijk om het monument te beklimmen vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving.

Het Mardosson Monument Bastogne

Praktische informatie

Het museum ligt in Bastogne in de Belgische Ardennen. Van dinsdag t/m zondag is het museum geopend. In de schoolvakanties is het echter wel mogelijk een bezoek te brengen aan het museum op de maandag. Raadpleeg de website voor actuele informatie over de openingstijden. De toegangsprijs is circa €14,- en kinderen betalen een gereduceerd tarief. Na uw bezoek kunt in het café of op het terras genieten van een kop koffie of lunch.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.