Vive Le Voyage

Beleef het platteland in Japan

Recent werd ik door Airbnb geïnterviewd over mijn ervaringen op het platteland in Japan. Na 2 uur was ik nog steeds niet uitgepraat. De verschillende plekken waar ik met mijn gezin ben terecht gekomen waren op zoveel vlakken magisch dat het stuk voor stuk sublieme reiservaringen zijn geworden.

River_Japan_Countryside_Mimasakakamo

Japan is anders

De hele Japanse cultuur spreekt sowieso tot de verbeelding voor Westerlingen als ons. Het Japanse design in architectuur en interieur, het overheerlijke eten en de immer vriendelijke bevolking kan je overal beleven. Steden als Osaka & Tokyo ademen enorm veel sfeer uit, maar in het platteland kan je Japan helemaal op zijn best en in alle rust beleven. Door het zo goed als perfect uitgewerkte treinnetwerk in Japan kan je op heel wat plaatsen geraken. Zelfs de lokale treinen zijn zeer comfortabel en genietbaar om het landschap in te nemen.

Train_Japan_Countryside

Totoro land

Eén van de fijnste plekken waar wij zijn terechtgekomen was Mimasakakamo in de buurt van Tsuyama in Okayama. Licht glooiend landschap met rijstvelden, idyllische riviertjes en authentieke Japanse huizen verspreid in het landschap. Als je de studio Ghibli films “My neighbour Totoro” of “Ponyo” hebt gezien zal je beseffen dat de dromerige landschappen uit die films ook echt bestaan. Je voelt je gemakkelijk één van de film personages als je met fiets langs de rijstvelden rijdt om inkopen te gaan doen in het buurt winkeltje.

Sunrays_Japan_RicefieldBicycle_Japan_RicefieldsFields_JapanPonyo-Japan

De mensen

De laatste decennia zijn de meeste Japanners natuurlijk naar de steden getrokken. De mensen die op het platteland blijven kiezen bewust voor natuur en rust. We ondervonden enorme gastvrijheid & vrijgevigheid. En we hebben lekker gegeten! Denk, Japans op grootmoeders wijze. Daar kan niet veel tegenop. Bovendien vloeit de sake rijkelijk zodat ons Japans ook zienderogen verbetert.

People_Japan

We ontmoetten ook een aantal jonge mensen die heel recent het hectische leven in de steden zijn ontvlucht en terug hun toekomst op het platte land willen opbouwen. Airbnb kan hen helpen om een inkomen te creëren. Sommigen zien mogelijkheden om één van de prachtige huizen die staan te verkrotten terug op te knappen om er toeristen te ontvangen. Anderen zien mogelijkheden om het traditionele bamboe kweken terug op te krikken. In elk geval bieden de verschillende Airbnb hosts in het platteland van Japan een mooie kans voor Westerlingen om deze unieke plekken te beleven.

Airbnb Tips

Hier zijn onze favoriete plekken op Airbnb in Japan. Stuk voor stuk prachtige omgevingen en warme mensen.

In Mimasakakamo verbleven we enkele weken bij Taeka en Toshi. Een sublieme Japan ervaring voor het hele gezin. Er zijn helemaal geen hotels of guesthouses in de buurt. In het dorp zijn wel winkels waar je je inkopen kan doen.

In de bergachtige streek ten Noord-oosten van Kyoto kan je bij Kei en Midori logeren. Het is slechts een uurtje van Kyoto met de bus en zeker de moeite.

Om nog dichter bij de natuur te komen kan je deze plek in de Japanse Alpen proberen. Naar een voorbeeld van een Finse ecohut bouwde Daigo eigenhandig een cottage midden in het groen.

In de buurt van Mount Fuji kan je in een traditioneel Japans huis verblijven bij Daisuke en Hila.

Video

Als je nog meer inspiratie nodig hebt, bekijk dan deze video impressie van Mimasakakamo:

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

2 Comments

 1. Tamara

  13 januari 2016 at 00:13

  Wauw, wat een gave plekken heb je gevonden. Nu komt mijn vraag natuurlijk: hoe vind je deze? En heb je nog meer tips over Japan?

  Groetjes

 2. Marlo

  10 januari 2018 at 23:38

  Mooi allemaal. Hoe kom je aan fietsen in Mimasakakamo?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.