Vive Le Voyage

Belgrado met vrienden

Niemand van ons was er eerder geweest (uitdaging wanneer je met een groep reislustige ex-toerisme studenten bent), het is een stad met historie, het zou goed te betalen zijn en het nachtleven klonk fantastisch. De stad mag dan bij de meeste mensen niet direct opkomen als bestemming voor een lang weekend weg met vrienden, het had alle ingrediënten die wij zochten.

Schitterende façades en grauwe oostblok gebouwen.

Het zit ons mee, het is begin juni en de temperatuur ligt rond 30 graden. De trip Belgrado met mijn vrienden begint dan ook zoals we een citytrip zo graag beginnen. Vanuit het hostel vertrekken we zonder kaart maar met camera’s en dorst om de stad op de bonnefooi te verkennen. Een stukje lopen, wat drinken op een terrasje, weer een stukje lopen, een ijsje, weer een stukje lopen. Op het gemak de stad verkennen. Het straatbeeld is opmerkelijk: kale, grauwe “oostblok” gebouwen afgewisseld met gebouwen met schitterende façades.
belgrado vanuit hostelGrauwe oostblok gebouwen. Foto door @fotomakerdennis.

belgrado grauwGrauw, grauwer, grauwst. Foto door @fotomakerdennis.

Ik schrijf bewust facades, want zowel bij de oostblok gebouwen als bij de schitterende gebouwen is het steeds maar weer de vraag wat je aan de binnenkant aantreft. Zo treffen we bijvoorbeeld een kunstenaar in zijn atelier in een grauw oostblok pand, en zien we in de Crkva Svetog Marka (kerk) dat de buitenkant beduidend mooier is dan de kale, grijze binnenkant.

belgrado atelierWat er schuilgaat achter zowel de grauwe als de prachtige facades is iedere keer weer een verassing. Foto door @fotomakerdennis.

Chillen in het park met “hangouderen”

Belgrado beschikt over een schitterend fort Kalemegdan met aangrenzend stadspark. Na een lange dag de stad verkennen is dit de ideale plek om onder het genot van een drankje de dag door te nemen en later de zon onder te zien gaan. Het verbaasd ons dat er in het park relatief weinig toeristen zijn. Vooral de locals gebruiken het park om te picknicken, te relaxen of vrienden te ontmoeten.

De locals kletsen gezellig bij op een bankje in het park. Foto door @travgreek.

fort monument victor zonsondergangHet monument “Victor” bij het Kalemegdan fort in Belgrado gedenkt de Servische victorie in de Balkan oorlogen en de Eerste Wereldoorlog. Foto door @travgreek.

Rode Ster Belgrado, stadstrand Ada en het Nikola Tesla Museum.

Het mooie aan een stad zonder kaart (of met iemand die niet zo goed is in kaartlezen) verkennen, is dat het je op plekken brengt die je anders nooit gezien zou hebben. Zo kwamen wij door het pakken van de verkeerde tram bij toeval bij de St. Sava kerk, de grootste orthodoxe kerk in de wereld.

st sava kerk buitenkantDe St. Sava kerk is zowel van buiten als van binnen erg mooi. Foto door @travgreek.

entree st sava kerk belgradoWát een entree. Foto door @fotomakerdennis.

Op 5 minuten lopen van de St. Sava kerk (we konden de lichtmasten zien), ligt het voetbalstadion van Rode Ster Belgrado. Het stadion zag er zo verpauperd uit aan de buitenkant, dat we ietwat terughoudend waren met naar binnen gaan. Gelukkig hebben we ons daar snel overheen gezet, want we konden het stadion in en hebben zelfs op de middenstip gestaan.

rode ster belgrado entree kassaEntree van het stadion. Foto door @jaaphoogesteger.

rode ster belgrado stadion poortDurven we hier naar binnen? Foto door @fotomakerdennis.

zitplaatsen stadion rode ster belgradoZitplaatsen genoeg in het stadion. Foto door @jaaphoogesteger.

Vanaf het voetbalstadion hebben we maar een taxi gepakt naar stadstrand Ada (helaas, geen foto’s) wat een erg relaxte plek is om een middagje door te brengen. Ook hier nauwelijks toeristen maar voornamelijk locals die in de rivier zwemmen of genieten op één van de vele terrasjes langs de rivier.

Nog een aanrader wanneer het weer bijvoorbeeld wat minder is (zoals bij ons de laatste dag): het Nikola Tesla museum. Nikola Tesla was een Servisch-Amerikaanse uitvinder die zijn bijdrage heeft geleverd aan een hele hoop apparaten die we vandaag de dag nog gebruiken. In het museum kun je een korte documentaire over zijn leven kijken en een rondleiding inclusief demonstratie van zijn bekendste uitvindingen, de Tesla Tower, behoort ook tot de mogelijkheden.

teslatransformatorDemonstratie van de Teslatransformator. Foto door @jaaphoogesteger.

Lees ook het artikel “Belgrado met vrienden”.

Deze blog is geschreven door gastblogger Jaap Hoogesteger.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips en mooie reisverhalen.

2 Comments

  1. Tikva

    26 augustus 2014 at 08:24

    Ik was in 2011 in Belgrado en het is ook voor de dames een leuk weekend!. Ben wel benieuwd of de Stava kerk inmiddels af is van binnen dan omdat je aangeeft dat het van buiten en binnen heel mooi is. Vorige keer was het binnen nog een grote bouwplaats met maar een kleine zijvleugel die af was. Ik ga in oktober weer naar Belgrado en kan dan kijken of het de moeite is er weer heen te gaan.

  2. Jaap

    26 augustus 2014 at 12:01

    Hoi Tikva, de Sava kerk was nog niet helemaal af, er stonden nog twee steigers binnen. Ik denk dat het zeker de moeite is om een kijkje te nemen want er is genoeg te zien binnen. Laat je het even weten als je geweest bent, ben erg benieuwd wat je er van vond!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.