Vive Le Voyage

Belgrado, de stad met twee gezichten

Voor veel personen zijn de landen uit voormalig Joegoslavië, of misschien het hele Oostblok, een pot nat. Voor mij was dat niet anders, want wat moet je nou verwachten van Belgrado? En waar ligt het überhaupt? Het onbekende over deze stad trok mij erg aan, vandaar dat ik Belgrado graag eens een bezoekje wilde brengen.

Aankomst in Belgrado

Met de trein kwamen we het centraal station Belgrado binnen. Alsof we in het wilde westen waren beland. Stalen frames met een soort van roestkleur en een eentonige betonnen vloer. Niet echt uitnodigend vond ik zelf. Aan de balie hielp een vrouw ons echter om de route naar ons hostel uit te tekenen. Een aardige en behulpzame vrouw. We volgde een wirwar van straatjes tussen bouwvallige wijken en grijsbruin gekleurde huisjes. Maar voor dat we die straatjes inliepen zagen we letterlijk honderden vluchtelingen in het park bij het station zitten. Op het moment dat ik door die menigte heenliep begon ik mezelf eigenlijk te schamen. Ik voelde me een soort egoïst omdat ik niks aanbood en me niet veroerde naar gezichten die mij somber aankeken. Lopend met een flesje water door het park zag ik hoe een aantal vluchtelingen het water uit de bluswagens dronken en zich er ook mee waste. Toen ik dat zag, kreeg mijn reis naar Belgrado een hele andere lading.

Armoede Belgrado

Maar om niet in die lading te blijven hangen: Belgrado is meer dan alleen de grijze straten en eentonige huisjes. Belgrado is een stad met twee gezichten. De Servische hoofdstad heeft namelijk een mooie klassieke binnenstad met vele moderne winkels. Je vindt er authentieke Oost-Europese winkeltjes, maar ook westerse zoals de H&M, Zara en de C&A. Er zijn restaurantjes met terrasjes en op de rivier de Donau vind je verschillende drijvende uitgaansgelegenheden. Echt gaaf! Mocht je er ook een beetje voor je rust komen dan kun je een van de vele groene plekjes van de stad opzoeken en van het uitzicht genieten.

Fietstour

Pak de fiets en zie nog meer van Belgrado. Met de fiets bepaald je immers je eigen route. Wij Nederlanders weten als geen ander op welke manier dat makkelijk kan. De fiets dus! Voor slechts €4,- kun je een hele dag een fiets huren. En bang zijn hoeft niet want Belgrado is een vrij vlakke stad. Er ligt een fietspad om de stad heen, langs de rivier de Sava. Zo zie je de stad op een hele andere manier. En heb je het te warm? Als je bijvoorbeeld net zo gek bent als ik en met 35 graden een rondje gaat maken. Leg dan je fiets tussen de kiezels op het ‘strand’ en neem een duik in de rivier. Verkoelend en ideaal toch?!

Belgrado fietsroute

Kathedraal van Sint Sava

Verstopt in de wijken tussen de meest simpele huisjes staat dit reusachtige gebouw. Qua oppervlakte het grootste orthodoxe kerkgebouw van de wereld. Met de fiets, als je van plan was die te huren, is de kathedraal makkelijk te bereiken. Althans, dat dacht ik. Volgens mijn plattegrond was het één lange weg rechtdoor, maar omdat de kathedraal toch niet overal bovenuit steekt hadden we ondertussen wat andere wijkjes in de stad meegepakt. Eigenlijk helemaal niet erg. Als je eenmaal bij de Kathedraal bent aangekomen, dan heb je de parel van Belgrado gevonden. Prachtig!

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.