Vive Le Voyage

Bezoek de Victoria Watervallen in Zimbabwe

Politieke onrust en interne conflicten hebben Zimbabwe vaak negatief in het nieuws gebracht. Gelukkig is er een ommekeer gaande en wordt er hard gewerkt aan herstel. Zimbabwe is een prachtige ongerepte bestemming. Het land beschikt over alle ingrediënten voor een onvergetelijk verblijf. De infrastructuur is vrij goed wat maakt dat je er makkelijk kan rondreizen. De lokale bevolking is erg vriendelijk, heel positief ingesteld en zeer trots op hun land. Zimbabwe heeft mij gegrepen vanwege de natuurlijke schoonheid en de pure veerkrachtige bevolking. De bekendste trekpleister zijn de machtige Victoria Watervallen die ik hier beschrijf.

De rook die dondert

Victoria Watervallen, Mosi – oa- Tunya ‘de rook die dondert’

Dr. David Livingstone heeft de breedste ononderbroken watervallen van Afrika in 1855 ontdekt. Zij vormen een watergordijn van 1708 meter breed en 100 meter hoog en hebben een maximale valhoogte van 128 meter. Er valt per minuut 500 miljoen liter water over de rotswand. De aparte vorm van de watervallen maakt dat je ze over de gehele breedte kunt bekijken vanaf één punt. De Victoria Watervallen liggen op de grens van Zambia en Zimbabwe in de Zambezi rivier. Ze bestaan uit vijf delen genaamd: Devil’s Cataract, Main Falls, Rainbow Falls, Horseshoe Falls en Eastern Cataract. Sinds 1989 staan de Victoria Watervallen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Overzicht Victoria Watervallen

Bezoek ik de Victoria Watervallen vanaf de Zimbabwe of Zambia zijde?

Het dilemma: zie ik de Victoria Watervallen het mooiste vanaf de Zimbabwe zijde of toch vanaf de Zambia zijde? Beste oplossing, bezoek het natuurwonder vanaf beide zijden en krijg twee hele andere ervaringen. Ga naar de indrukwekkende grensbrug, een bezienswaardigheid op zich en koop een dagpas naar Zambia. Bijkomend voordeel, lopend zie je veel van het gebied en je maakt kans op het zien van wild. Aan de Zimbabwe zijde bezoek je de watervallen via een 1,7 kilometer lang voetpad langs de kloof. Je loopt door regenwoud wat is ontstaan langs de randen van de watervallen door de nevel. Ga naar de top van de kloof voor een overweldigend uitzicht. Overal worden vooraf poncho’s en paraplu’s verkocht. Handig maar veel fijner is om de kracht van de watervallen te ervaren. De neveldouche werkt op een warme dag heerlijk verkoelend en het indrukwekkende geraas van het vallende water is je muziek.

Wandeling Vic Falls

Activiteiten vanuit de stad Victoria Falls

De stad heeft een koloniale stijl en wordt de avonturenstad van Afrika genoemd. Besef dat je overdag en zeker in het donker wild kunt tegenkomen zoals buffels, olifanten en neushoorns. Blijf daarom altijd op de weg en ga nooit alleen op pad. Houd je van adrenaline kicks dan zit je hier goed. Je kunt allerlei activiteiten boeken, dat wordt moeilijk kiezen. Ervaar het ultieme gevoel van vrijheid in een microlight vliegtuigje, maak één van de diepste bungee jumps vanaf de grensbrug, ga raften op de woeste Zambezi rivier en zweven door de kloof met de ‘Gorge Swing’. Is niks jou te gek? Ga zwemmen in het natuurlijke bad De Devil’s Pool gelegen vlak voor de rand van de watervallen.

Tip: Bezoek de lokale ambachtsmarkt voor prachtige handgemaakte kunstwerken.

Locals Zimbabwe

Beste reistijd voor een bezoek aan de Victoria Watervallen

De hoeveelheden water verschillen sterk per seizoen. De watervallen zijn het meest spectaculair en in hun volle kracht rond mei aan het einde van het regenseizoen. Er hangt dan wel een dikke mist wat het zicht belemmerd. In de periode juli t/m oktober wordt de kracht van het water minder door de lagere waterstand van de Zambezi rivier. Voordeel is dat je de watervallen in volle glorie over de hele breedte kunt zien. Laat je overdonderen!

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.