Vive Le Voyage

Bezoek het kleurrijke oude centrum van Dali

Dali in de provincie Yunnan

In China ligt in de provincie Yunnan de populaire stad Dali. Maak niet de vergissing om naar de nieuwe stad van Dali te gaan dat is een miljoenenstad waar je niet wilt zijn. Reis door naar de kleurrijke oude stad Dali gelegen op 1900 meter hoogte. De stad ligt ingeklemd tussen het meer Er Hai in het oosten en aan de voet van de lange bergketen Cangshan in het westen. In deze streek wonen voornamelijk Bai, een bevolkingsgroep die hier al 3.000 jaar woont. Dali is in heel China bekend om het marmer wat wordt gewonnen in de bergen van Canshan. Het Chinese woord voor marmer is Dali shi (steen uit Dali). Ervaar het authentieke karakter en de sfeer van het oude centrum van Dali. Slenter door de oude stad, maak een boottocht over het meer Er Hai, ontdek de Bai Cultuur en proef van lokale lekkernijen. Wil je een trektocht maken door de omringende bergen dan is Dali je vertrekpunt. Vanuit Kunming reis je in ongeveer 5 uur voor een lage prijs met de bus naar het nieuwe Dali. Neem vanaf het busstation een taxi naar de oude stad van Dali. Een rit van ongeveer 20 minuten. Dali is onder de Chinezen zelf populair. In september en oktober is het een stuk rustiger en daardoor prettiger om Dali te bezoeken. Mijd de eerste week van oktober dan hebben de Chinezen vakantie. Leuke bijkomstigheid is dat er in deze periode sneeuw in de bergen ligt wat zorgt voor een mooi uitzicht.

Verken de compacte oude stad van Dali

Het toerisme is in Dali heel duidelijk op de Chinezen zelf gericht. Je komt veel Chinese oude van dagen tegen met selfie sticks. Ze zijn heel enthousiast om ook met jou op de foto te gaan. Bereid je er op voor dat je als westerling ondanks het toerisme nog een bezienswaardigheid bent. Ga op verkenning in de oude stad die binnen de restanten van de stadsmuren uit de Ming-tijd ligt. Het is wat architectuur betreft net een openluchtmuseum. Het oude centrum is compact en vierkant met lange rechte straten. Sommige met een lengte van een paar kilometer. Neem de tijd, dwaal over de keienstraatjes en drink thee bij een theehuis of laat je masseren in de werkplaats van een traditionele masseur. Draag je graag armbanden sla dan je slag bij één van de vele sieraden winkeltjes waar jade of zilveren armbanden worden verkocht. Je merkt al snel tijdens je wandeling door Dali dat je struikelt over de pasgetrouwde stelletjes. Ze komen naar Dali voor de foto reportage en horen echt bij het straatbeeld. Ben je op een vrijdag in Dali dan leer je het stadje en haar bewoners goed kennen op de weekmarkt. Vergeet niet om de Zuidpoort op te gaan voor het mooiste uitzicht over Dali.

In het commerciële gedeelte van de oude stad vind je leuke hippe koffie en thee tentjes. Stap je er binnen dan wordt je regelmatig getrakteerd op een live optreden van een Chinese singer/songwriter. Wat je niet mag overslaan is een bezoek aan de Dali Art Factory, CangPing Street 56. Een oude fabriek waar meerdere ateliers in gevestigd zijn. Er wordt moderne Chinese kunst tentoongesteld. Vind je iets mooi dan kun je het gelijk kopen. ’s Avonds is er in het commerciële centrum van het oude Dali genoeg vertier bij de restaurants en café ’s met bandjes, danseressen en natuurlijk karaoke. De Chinezen gaan hier zelf op stap. Aanrader is The Bad Monkey bar, een soort rock kroeg, 59 Renmin Road.

Kijk je ogen uit bij Art Factory te Dali

Vergaap je aan moderne kunst bij de Art Factory in Dali

Ontdek de charme van het omliggende landschap

De omgeving van Dali is prachtig en het bezoeken waard. Net buiten Dali vind je weiden, platteland en rijstvelden, waar boeren druk bezig zijn met de bewerking van hun land. Ga op ontdekking en boek een fietstour over het platteland. Je kunt hiervoor terecht bij het toeristen kantoor bij één van de stadspoorten. Je wordt er geholpen door personeel in Bai klederdracht. Ze geven je een goede plattegrond mee met plaatjes zodat je makkelijk kunt zien waar je bent. Het is heel leuk om vanuit de oude stad op de fiets af te dalen naar het meer. Langs de weg kom je grote uitgehouwen keien tegen. Bedrijven handelen hier in en showen hun objecten.

Kom in aanraking met het boerenleven op het platteland rondom het oude Dali tijdens een fietsttour

Maak een boottocht over het Binnenmeer – Er Hai

Er betekent in het Chinees ‘oor’ en Hai staat voor ‘zee’. Het Er Hai meer ligt 3km ten oosten van Dali. De naam is afgeleid aan de vorm van het meer. Voor het volk de Bai staat het meer symbool voor vruchtbaarheid. Het meer heeft een lengte van 42km en een breedte van 9km en is het leefgebied van 50 soorten vissen. Stap binnen bij een willekeurig café in Dali, zij organiseren talrijke tochten over het meer waarbij de keuze uit het type boot divers is. Vanaf veel punten rondom het meer varen veerdiensten. Hoogtepunt tijdens de tocht vlakbij de oostoever is het eilandje Jinsuo Dao (het eiland van de gouden pendel). Het is een voormalig zomerverblijf van de Nanzhao vorsten wat tegenwoordig plaats biedt aan een vissersdorpje en een kleine tempel gewijd aan de rijkdom, het geluk en een lang leven. Richting het noorden van het meer vind je Xia Putao, bezoek op dit rotseiland de boedistische tempel. Aan de zuidpunt van het meer ligt het Er Hai-park. Volg een groen pad naar de heuveltop en geniet van een geweldig uitzicht.

Ga varen over het binnen meer Er Hai bij Dali

Tip: Ga met de vissers van Er Hai mee om te zien hoe ze met hun getrainde aalscholvers vissen.

De geschiedenis van het Nanzhao rijk – met het volk de Bai

In de 8ste eeuw verenigden de Bai zich onder de medogenloze vorst Pileguo. Hij schakelde zijn vijanden uit door ze voor een banket uit te nodigen en vervolgens de tent in brand te steken. Het Nanzhao rijk werd gesticht met Dali als hoofdstad. Vanwege de strategische ligging in het dal en door de bescherming van de bergen heeft Dali 2 invasies van het Tang-leger weerstaan. Dit droeg er toe bij dat Dali de controle over de zuidelijke Zijderoute in handen kreeg. In de beste periode strekte het koninkrijk zich uit over Zuidwest-China tot in Birma en delen van Vietnam. Het Nanzhao rijk ging ten onder toen Kublai Khan in de 13de eeuw de Yuan-dynastie stichtte. Vang een blik op van de traditionele Bai – cultuur in één van de talrijke dorpjes in de nabije omgeving van Dali. De beste en leukste manier hiervoor is om een lokale markt te bezoeken. Je herkent de Bai aan hun bijzondere klederdracht. Kenmerkend aan de bouwstijl van de talrijke oude Baihuizen is de bewerkte toegangsdeur met daarachter een binnenplaats die vaak vol bloemen staat. Langs 3 zijden van de tuin staan woonhuizen met soms ook nog een tuintje. Wil je overnachten in een accommodatie gebouwd in Bai-stijl boek dan een kamer bij Jim’s Tibetan Hotel, Yuxiu Lu 13. Dit is een sfeervol hotel dat op loopafstand ligt van de stadspoort. Er is een tuin en een groot dakterras met uitzicht over Dali, de bergen en het meer. Het is niet volgens de Bai traditie ingericht maar heeft een persoonlijke inrichting met invloeden uit Tibet en Thailand. Waardevol is dat je vanuit het hotel bijzondere excursies kunt boeken, die van de gebaande paden af gaan.

Tip: Bezoek het lentefeest, een vijfdaags festival waarbij de Bai op ongezadelde paarden racen, worstelen, dansen en zingen.

Proef van de specialiteiten van de Bai

Probeer je graag lokale lekkernijen dan zit je in Dali goed. De keuken van de Bai staat bekend als één van de beste van de provincie Yunnan. Proef de volgende specialiteiten: Suanla yu, riviervis in pittige zure saus. Huangmen ji, gebakken kip met gember en andere kruiden volgens  plaatselijk recept. De bijzondere combinatie Pijiutu, konijn met bier. Probeer ook de bomenmousse, Shupi. Eindig met het drankje van de inheemse bevolking, Meizi Jiu, ofwel pruimenalcohol. Heb je juist weer eens zin in een westerse maaltijd dan is Café De Jack een aanrader, 82 Boai Lu. Van de Italiaanse keuken tot biefstuk of friet alles kan. De pub-achtige sfeer samen met de openhaard en uitstekende keuken maken dat je er graag blijft hangen.

Ontmoet het Yi volk in Dali

Deze dame in klederdracht behoort tot het Yi volk één van de vele minderheidsgroepen rondom Dali.

Ben je op zoek naar andere bijzondere steden in China, lees de blog Het oude China vind je in Pingyao!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet Neuteboom & Thijs Visser, hartelijk dank voor jullie input!

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *