Vive Le Voyage

Bezoek vulkaan el Teide, de hoogste berg van Spanje

Uitzicht op vulkaan el Teide

Kijkend uit mijn vliegtuigraampje, zie ik een grote punt door het wolkendek heen breken: el Pico del Teide. De top van de vulkaan en tevens hoogste berg van Spanje. Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden, vind je op zo’n vier uurtjes vliegen vanaf Schiphol. Het vulkanische eiland wordt gekenmerkt door haar zwarte stranden en het uitzicht op el Teide, waaraan een bezoek zeker niet mag ontbreken. Tijdens een nachttrip ontdek je het vulkanische maanlandschap en zoek je de heldere hemel af naar sterren en planeten.

Georganiseerde (nacht)excursie

Ik raad je absoluut aan om de vulkaan te bezoeken, maar bereid je goed voor. Nationaal Park el Teide behoort tot de werelderfgoed lijst van UNESCO en mag niet zo maar betreden worden. Boek je bezoek daarom bij een officiële organisatie met gids, die je precies vertelt wat je wel en niet mag betreden. Ik raad je aan om op tijd te reserveren via el Teide by night, waar ik voor €55 een nachttrip maakte. Dit is onder andere inclusief Nederlandstalige gids, diner en busvervoer. Je wordt bij je accommodatie opgehaald en ’s nachts weer afgezet.

Maanlandschap op vulkaan el Teide

Het maanlandschap van de vulkaan met op de achtergrond een (versteende) lava stroom.

Vulkanisch maanlandschap

De tropische playas maken al snel plaats voor naaldbomen en zwart gesteente. Binnen een uurtje zit je al op behoorlijke hoogte. Maak onderweg een paar stops om te genieten van het buitenaards aandoende landschap. El Teide is een actieve vulkaan en de grote zwarte stroom die je tussen het vulkanische maanlandschap ziet liggen is de herinnering aan de laatste uitbarsting: versteend lava. Wandel zeker even tussen los Roques de Garcia, een bijzondere vorm van gesteente en een niet te missen fotostop.

Zonsondergang vanaf een vulkaan

Heel cliché, maar absoluut de moeite waard is het kijken van de zonsondergang. Omdat je op de vulkaan boven het wolkendek is, is deze zonsondergang een unieke ervaring. Haal de romanticus in je nog wat meer naar boven met een flesje Cava (inclusief bij de excursie) en zie de zon langzaam tussen de wolken zakken. Een goed plekje om hier van te genieten is bij het Astrofysisch Instituut op de berg, waar je een weids uitzicht hebt op de top van de vulkaan.

Zonsondergang vanaf el Teide

Genieten van de zonsondergang met een glaasje Cava.

Zoek je sterrenbeeld

Wanneer de zon onder is breekt het misschien wel leukste moment van de excursie aan: sterren kijken. De Canarische Eilanden zijn een van de meest heldere plaatsen van Europa en daarom een prima uitvalsbasis om sterren, planeten en sterrenbeelden te bekijken. Bekijk samen met een professionele astronoom de verschillende hemellichamen, afhankelijk van de tijd waarin je komt.

Tip: de warme temperatuur daalt in de avond snel en de weersomstandigheden zijn hier anders dan aan de kust. Zorg daarom voor een warme trui en sjaal zodat je ’s avonds niet staat te bibberen.

Ik heb een passie voor reizen en een eeuwige liefde voor Zeeland. Als afgestudeerde NHTV’er houd ik mij graag bezig met het schrijven over schitterende bestemmingen. Ik ben gek op water en wil dan ook altijd dicht bij zee zijn. Zwemmen, snorkelen en surfen zijn dan ook een absolute must tijdens mijn reizen!

2 Comments

 1. Guy

  27 juli 2017 at 13:19

  Zeker een must de hoogste “berg” van Spanje bezoeken. De vulkaan El Teide kan je zelfs beklimmen tot aan de krater, mits vooraf een vergunning aan te vragen (liefst 2 à 3 maanden op voorhand). Lees alle details hier:
  http://www.tenerifevakantie.com/110/tenerife-bezienswaardigheden/teide/vergunning-beklimmen-teide/

  • Michelle Hillebrand

   29 juli 2017 at 10:25

   Klinkt super, Guy. Bedankt voor de tip! Groetjes, Michelle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.