Vive Le Voyage

Bhutan, the last paradise

Tijdens mijn studie in Noorwegen heb ik het vak responsible tourism gevolgd, ook wel duurzaam toerisme. “Duurzaam toerisme is toerisme waarbij behoud van natuur, cultuur en mensenrechten centraal staat. Veel toeristische gebieden zien namelijk vervuiling en verlies van cultuur toenemen.” Hoewel het misschien een beetje cliché klinkt heeft dat me toch aan het denken gezet. Kunnen de generaties na ons straks ook nog zo genieten van ongerepte naturen en culturen? Bhutan is een van de landen die er alles aan doet om een zo milieu- en klimaatvriendelijk land te zijn en haar natuur en cultuur beschermt. Bhutan, the last paradise, omdat het misschien wel het enige stukje paradijs op aarde is. Daar wil ik jullie graag meer over vertellen.

Het land absorbeert drie keer meer CO2 dan dat het uitstoot.

Het land met zo’n 750.000 inwoners blijkt niet zo’n grote uitstoot te hebben zoals de meeste andere landen in de wereld. Dit komt mede dankzij de stroom waar niet alle inwoners toegang tot hebben. En zo wel, dan wordt een groot deel opgewekt met waterkracht.

60% bos

Naast de waterkracht dat voor een groot deel energie opwekt kent Bhutan ook een landschap van uitgestrekte bossen. Ongeveer driekwart van het land is bedekt met bossen en de regering wil dit ook zeker zo houden. Het staat zelfs in de grondwet dat 60% van het land bedekt moet zijn met bossen! Geniaal. De bossen zijn de grootste bronnen die als het ware de CO2 uitstoot absorberen. Door de geboorte van de prins werden in 2014 bijna 50.000 bomen geplant in één uur.

Bruto nationaal geluk

Inwoners van Bhutan verdienen ongeveer 4 dollar per dag, meer dan de helft is analfabeet en de levensverwachting in het land is ook nog eens erg laag. Toch is Bhutan een van de gelukkigste landen op de wereld en dat komt grotendeels door het bruto nationaal geluk. Het is een maatstaf om het geluk van de bevolking te meten, dit doet de overheid aan de hand van 9 dimensies: Psychologisch welzijn, gezondheid, educatie, cultuur, tijdsbesteding, goed bestuur, gemeenschapsvitaliteit, levensstandaard, ecologische vitaliteit & veerkracht. Je gelukkig voelen dus niet alleen afhankelijk van je levensstandaard, maar ook van je geestelijke en lichamelijke gezondheid!

Reizen naar Bhutan

Omdat Bhutan dus erg zuinig is op haar cultuur en natuur is reizen naar dit land niet altijd even gemakkelijk en goedkoop. Om massatoerisme te voorkomen wordt de prijs van een reis naar Bhutan vaak kunstmatig hoog gehouden. Een visum kan men vaak alleen krijgen als men de reis boekt bij een door de Bhutaanse overheid erkend reisbureau. Daarnaast is het ook verplicht een gids te nemen. Om het aantal toeristen laag te houden en er toch inkomens uit te kunnen genereren heeft de overheid de tarieven vastgesteld op ongeveer zo’n 250 dollar per persoon per nacht. Die tarieven zijn all-in: overnachtingen, alle maaltijden, transport en gids.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.