Vive Le Voyage

Nationaal Park de Biesbosch: indrukwekkende natuur in Nederland

biesbosch natuur in nederland

We kennen allemaal de Nederlandse historie als het gaat om water. Zo is ook de Biesbosch natuur dat gevormd is doordat Nederlanders hier eeuwenlang hebben gewerkt met en tegen water. Dankzij deze Nederlanders genieten wij nu van de indrukwekkende natuur van de Biesbosch: een uniek zoetwatergebied dat sinds 1994 de naam National Park de Biesbosch mag dragen. Ik stond versteld: wat is de natuur in Nederland mooi, maar dan ook echt mooi!

Overnachten in de natuur in Nederland

Tijdens de BrabantNacht, een evenement waarbij mensen in aanraking komen met de veelzijdigheid van Brabant, ging ik op nachtelijke expeditie in de Biesbosch. Ik sliep op de natuurcamping de Witboom. Bij aankomst stond mijn tent al klaar, met dank aan Stoer Kamperen. De Witboom is een kleinschalige camping met ruime plaatsen, op een idyllisisch plek. De plek voor het echte kampeergevoel, waarbij je omringd door natuur wakker wordt.

biesbosch natuur in nederland

Biesbosch MuseumEiland

Eén van de hoogtepunten is het MuseumEiland. Dit museum, gelegen in het hart van het Nationaal Park, is in juni 2015 geopend.

biesbosch natuur in nederland

Het moderne gebouw past perfect in de natuur. Het dak is namelijk bedekt met gras en een groot deel van het gebouw is van glas, waardoor je vanuit binnen ook prachtig uitzicht hebt over de natuur. Vooral met zonsondergang! Tijdens een natuurlijke lunch geniet je daarom ook van het Nationaal Park. Is het heerlijk weer? Neem dan plaats op het terras.

biesbosch natuur in nederland

In het museum laat jij je meenemen naar alle gebeurtenissen van de Biesbosch. Zo is de Biesbosch onstaan tijdens de Sint-Elisabethsvloed in 1421, heeft het veel waternoodsrampen doorstaan, was het een bijzondere plek tijdens de Tweede Wereldoorlog en hebben de Deltawerken sporen achtergelaten. Naast deze historische gebeurtenissen wordt je op het MuseumEiland ook meegenomen naar het recreatiegebied vandaag de dag en de terugkeer van, vogelliefhebbers opgelet: de zeearend en visarend. Benieuwd naar de verhalen achter deze gebeurtenissen? Dat hoor je allemaal in het museum tijdens een dag of een weekend natuur in Nederland.

Opzoek naar zeearenden, visarenden en bevers

Niet alleen de zeearend en de visarend zijn bekende bewoners van de Biesbosch, ook beverspotters zijn hier op het goede adres. Vanaf een fluisterboot beleef je de Biesbosch weer op een andere manier en is de kans groot dat jij bevers tegenkomt. Elke dag vertrekt er om 14:00 uur een fluisterboot vanaf het MuseumEiland. Je boekt een vaartocht op de website van Biesbosch MuseumEiland.

biesbosch natuur in nederland

Bij het MuseumEiland is één van de 30 Brabantse Natuurpoorten te vinden. Deze natuurpoorten zijn het startpunt van een prachtige fiets- of wandelroute. Een mooie route is de twee kilometer lange Pannekoek route. Deze route wordt ook wel het buitenmuseum van de Biesbosch genoemd.

Een bijzondere plek met een rijke watergeschiedenis, waar wij nu tot rust komen omgringd door die indrukwekkende natuur in Nederland! 

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

2 Comments

 1. Ilona

  3 oktober 2016 at 19:18

  Wat een prachtige foto’s, dat moeten plaatjes zijn om nooit te vergeten. Heel mooi! En ja het Biesboschmuseum is fantastisch; vooral dat dak van groen. Nederland is mooi, Biesbosch is een geweldig stukje natuur.

  • Demi Bokern

   5 oktober 2016 at 20:17

   Dank je wel Ilona! Inderdaad een avontuurlijke nacht om nooit te vergeten;) We love Biesbosch!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.