Vive Le Voyage

Big Island is het mooiste eiland van Hawai’i

Voor een heerlijk ontspannen vakantie is Hawai’i een echte aanrader. Hawai’i bestaat uit 8 eilanden gelegen aan de westkust van de VS; ongeveer 5 uur vliegen van Los Angeles. Elk eiland heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen: het eiland Oahu met hoofdstad Honolulu is het meest toeristische eiland met als hoofdattractie Pearl Harbour; Kaua’i is het garden island met prachtige bebossing; Maui is het strandeiland en geweldig om te snorkelen; maar Hawai’i ofwel ‘Big Island’ is naar mijn idee het mooiste eiland van allemaal. Waarom? Big Island heeft vijf vulkanen en de hoogste berg ter wereld (als je meet vanaf de zeebodem). Veel te zien en doen dus.

Lopen in de krater

hawaii big3

In Vulcanoes National Park in het zuiden van Big Island kan je verschillende wandelingen doen en 1 daarvan is een wandeling door de krater van de vulkaan (Kilauea Iki krater), een stevige wandeling van een paar uur. Daarnaast kan je in dit national park kijken naar de actieve krater door de Crater Rim Drive te rijden met de auto en te eindigen bij het Jaggar museum. Zeker 2 daagjes de tijd hiervoor nemen en genieten van de natuur.

Lava bekijken

hawaii big lava 2 hawaii big lava1

Door de actieve vulkanen op het eiland, is een gedeelte van het eiland vernietigd door lava. Heel treurig voor de inwoners maar voor de toerist biedt dit een paar unieke mogelijkheden om lava van heel dichtbij te bekijken. Je kan gaan wandelen over de lava met verschillende tourguides. ALTIJD GEORGANISEERD GAAN, veel mensen doen dit niet en het is heel gevaarlijk omdat je de weg kan kwijtraken etc. Elk jaar sterven er mensen op de lavavelden. Wij hebben met Poke a Stick de tour gedaan, het was spectaculair om met deze twee mensen in een klein groepje te leren over de lava en heel dichtbij de lava te komen. Goed schoeisel is een must, lava is heet en scherp.

De 2e optie is per boot, dan krijg je een heel ander perspectief van de lava flow. Wij hebben de sunrise boot genomen, en een goede lavaflow gezien. Wel was de zee erg ruig en ik werd een beetje misselijk. Als je een zwakke rug hebt, kan je dit helaas niet doen. Er zijn veel touroperators die de tours uitvoeren maar op dit moment is er helaas geen lavaflow. Let wel, dit kan iedere dag weer veranderen. Kijk dus goed op de websites van de tours.

De Mauna Kea op

hawaii big2 hawaii big1

Zoals al hierboven benoemd, Hawai’i heeft de hoogste berg ter wereld, de Mauna Kea. En bovenop die berg staan de Mauna Kea observatories, astronomische onderzoekcentra. De redenen hiervoor zijn de donkere heldere nachten plus de geografische locatie van het eiland. Je kan met je auto (4 wheel drive) helemaal naar boven rijden om de zonsondergang mee te maken van het hoogste topje van Hawai’i en het is het mooiste uitzicht wat je ooit zal zien. Als de zon eenmaal onder is, zie je een sterrenhemel waar je ook nog uren naar kan kijken. Dit kan je het beste doen vanuit het bezoekerscentrum iets lager op de berg, daar staan ook telescopen waar je de planeten goed kan bekijken. Neem wel warme kleding mee, als de zon eenmaal onder is wordt het snel koud op die hoogte.

Andere activiteiten

Er is nog veel meer te doen op Big Island! Naast de bovenstaande activiteiten kan je ook nog gaan snorkelen en zwemmen met Manta Rays bij Kona; naar het tropische noorden (Waimea) rijden of naar het meest zuidelijke puntje van de VS Ka Lea gaan; en veel macademia nootjes eten (en de bedrijven bezoeken die ze verpakken).

hawaii big4

Neem dus genoeg tijd om dit eiland goed te bekijken en veel plezier op Big Island!

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

3 Comments

 1. Pim & Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  21 december 2015 at 19:27

  Ziet er geweldig uit! Hawaii staat heel hoog op ons lijstje, we hopen er ooit nog een keer heen te gaan en willen dan alle eilanden bij langs :)

 2. Marlies

  2 januari 2016 at 10:36

  Ik ben afgelopen december last minute naar Maui afgereisd.
  Ik heb spijt dat ik niet meerdere eilanden heb gedaan maar na dit te lezen staat het zeker op mijn lijst. Hoe sneller hoe liever!

  Marlies, Magnificent Escape

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.