Vive Le Voyage

Bijzondere Chinese delicatessen

Tijdens mijn reis door China kwam ik al snel tot de conclusie dat het Chinese eten dat wij in Nederland kennen op geen enkele manier ook maar in de buurt komt van het Chinese eten dat in China zelf gegeten wordt. Natuurlijk wordt in China zoals de meeste van ons wel weten veel gekookt met rijst en noedels, maar de manier van bereiden is totaal anders. Naast de traditionele gerechten die over het algemeen extreem pittig zijn, zijn in China veel delicatessen te vinden die in onze ogen misschien enigszins bizar lijken. Ik ga er een aantal bijzondere Chinese delicatessen bespreken die ik erg opvallend vond tijdens mijn verblijf.

Zeesterren

Ik ben gek op de zee en alles dat in de zee leeft. Ik was dan ook enigszins geschokt toen ik voor het eerst op een markt zeesterren tegen kwam bij een kraampje. De zeesterren worden zo gegeten maar ook gefrituurd en geserveerd op een stokje. Dit is nog eens een andere manier van snacken.

streetfood china

Vogelnest soep

Deze soep wordt gemaakt door echte waaghalzen. De vogelnestjes worden met gevaar voor eigen leven van rotswanden gehaald om vervolgens te worden verwerkt in een bijzondere soep. Bij een vogelnest wordt snel gedacht aan een uit takjes bestaand nestjes maar deze vogelnestjes worden gemaakt van het speeksel van de Aziatische Gierzwaluw. Volgens de Chinese traditie heeft de soep een geneeskrachtige werking. Wel is het belangrijk om genoeg geld mee te nemen aangezien een kop vogelnest soep kan oplopen tot €80, hiermee wordt het dan ook een erg bijzondere Chinese delicatesse!

Kippenvoeten

Een van de vreemdste dingen die ik ben tegen gekomen, waren de kippenvoeten die veel verkocht worden in Chinese restaurants en streetfood-kraampjes. Het vreemdste aan dit gerecht is de structuur aangezien op een kippenvoet niet meer zit dan een ruwe huid. Ondanks dit schijnt de marinade erg lekker te zijn en daarom een prima delicatesse. Een gerecht voor de echte waaghalzen onder ons.

Zeepaardjes en schorpioenen

Zoals bij de zeesterren al wel duidelijk was worden de meest vreemde etenswaren op stokjes geserveerd. Zo ook gedroogde zeepaardjes en schorpioenen. Aangezien zeepaardjes in mijn ogen prachtige diertjes zijn, had ik het vrij zwaar met het aanschouwen van dit tafereel maar natuurlijk heeft iedereen hier een ander idee over. De schorpioenen worden op verschillende manieren geserveerd. Zo heb je grote zwarte schorpioenen die gefrituurd  worden maar ook deze kleine schorpioenen die zielig genoeg, levend aan het stokje worden geprikt.

Streetfood china

Duizendjarig ei

Mocht je na de bovenstaande delicatessen nog niet genoeg hebben en ben jij een ware fijnproever, probeer dan het duizendjarig ei. Natuurlijk is dit ei niet duizend jaar oud maar wordt het voor ongeveer 100 dagen bewaard in een mengsel van houtskool en kalk. Als het ei uit het mengsel wordt gehaald, heeft het een groenige kleur in het midden en is het eiwit in een geel gekleurde gelei veranderd.

Natuurlijk zijn er nog heel veel meer bijzondere Chinese delicatessen die ook zeker in dit rijtje passen. Wat is het vreemdste of bijzonderste dat jij wel eens gegeten hebt tijdens het reizen?

Anne-Floor is een enthousiaste en chaotische levensgenieter. Haar grootste hobby's zijn reizen, fotograferen en schrijven. Ze is student toerisme aan NHTV in Breda en gespecialiseerd in marketing en communicatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.