Vive Le Voyage

Bluefields, Nicaragua’s Caribische wereld

Waarom zou ik helemaal naar Bluefields vliegen? Deze havenstad is het hart en de ziel van Nicaragua’s Caribische wereld. Het is de reggae hoofdstad van Nicaragua en staat bekend om de dans. Bluefields is vernoemd naar de Nederlandse piraat Abraham Blauvelt die de baai in de 17e eeuw als schuilplaats gebruikte. Het is ook de hoofdstad van de Southern Atlantic Autonomous Region (RAAS). In 1988 is Bluefields compleet van de kaart geveegd door orkaan Jane en vervolgens heropgebouwd. Op het eerste gezicht oogt Bluefields ruig, chaotisch en vies maar als je daar doorheen prikt ervaar je de bruisende Caribische sfeer en cultuur. Men spreekt hier Creools Engels en je hoort overal de vrolijke muziek stijlen calypso en reggae. Fijn is dat je de stad te voet kunt verkennen. Neem vanwege de veiligheid ’s avonds wel een taxi. Vanuit Managua gaan er iedere dag binnenlandse vluchten naar Bluefields en de nabij gelegen Little and Big Corn Islands.

Loop eens binnen bij de lokale winkeltjes

Loop eens binnen bij de lokale winkeltjes

Leer het lokale leven kennen op de markt

Breng een bezoek aan één van de levendige lokale markten. Hier komt de lokale bevolking samen en leer je hun gebruiken kennen. Het staat er vol met kleine kraampjes die fruit, verse vis en allerlei andere zaken verkopen. In de vroege ochtend wordt de handel aangevoerd met handkaren, paard en wagen of brommertjes. Vrouwen koken lokale gerechten op straat of in mini-restaurantjes. Proef gerechten zoals “rondon” een typisch Caribisch gerecht. Het is een kokosnoot stoofpot met als ingrediënten: kokosmelk, yuca, plataan, vis en vlees. Een ochtend snack is “Vigorón” gemaakt van yuca, chicharrón (gebakken varkenszwoerd) en salade van kool en tomaat. Voor het diner kies je “Frito” wat bestaat uit gebakken groene weegbree, gestoofde kip of varkensvlees en kool salade.

Proef de lokale specialiteiten

Proef de lokale specialiteiten

Voel de energie van festival Palo de Mayo ofwel “¡Mayo ya!” (Mei, nu!)

Ben je gek van muziek en dans kom dan naar het jaarlijkse Palo de Mayo (Maypole) festival in mei. Gedurende de hele maand zijn er talloze danswedstrijden tussen verschillende wijken. Je kunt luisteren naar interessante lokale muziek en zelfs poëzie. Het begin van het festival wordt op 1 mei gemarkeerd door een mei boom. Dit is een lange houten paal of boom versierd met kleurrijke lange linten die rondzwieren vanaf de top. Het festival wordt gevierd ter ere van de komst van de de regen, de productie en het nieuwe leven. Hoogtepunt is het carnaval op de laatste zaterdag van de maand. Geniet van de opzwepende Caribische muziek, kleurrijke optochten met praalwagens en mensen in prachtige kostuums. Vervolgens eindigt het festival om middernacht op 31 mei als de traditionele Túlululu dans plaatsvindt. De inwoners van Bluefields vieren het festival uitbundig.

Ga op zoek naar muziek & dans in Bluefields

Ga op zoek naar muziek & dans in Bluefields

Neem de boot naar Rama Cay

Vaar in een half uurtje met de panga (boot) vanuit Bluefields naar dit eilandje in de baai van Bluefields. Maak kennis met de laatste stam van de Rama indianen voor wie dit eiland hun thuis is. Ze staan bekend om hun vriendelijkheid en vrijgevigheid. De Rama spreken naast hun eigen taal uitzonderlijk veel andere talen. Het eilandje wordt druk bezocht men is dus gewend aan toeristen.

Tropisch paradijs, Reserva Silvestre Privada Greenfields

Wil je genieten van puur natuur ga dan naar dit particulier beheerde wildreservaat met een oppervlakte van 284 hectare. Het ligt bij Kukra Hills en je komt er met de bus of met de boot. Het reservaat bestaat uit mangrove, uiterwaarden, rivieren, lagunes en tropisch regenwoud. Orchideeën, paddenstoelen, vlinders en vogels gedijen er goed. Er is 30km aan paden die door het reservaat kronkelen. In het reservaat leven beschermde diersoorten zoals jaguars, Howler en slinger apen, kaaimannen, tapirs en otters. Kom een paar dagen tot rust en blijf overnachten maar reserveer vooraf via greenfields

Ga op in de kleurrijke cultuur van Bluefields

Ga op in de kleurrijke cultuur van Bluefields

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.