Vive Le Voyage

Bromo: Een indrukwekkende zonsondergang

Google ‘Java’ en de Bromo vulkaan verschijnt op je scherm. De zandzee, bergketen en rokende krater zijn niet meer uit mijn gedachten verdwenen… ik moest erheen! Mensen vertelden me dat het tegenviel door de hoeveelheid toeristen. Voor mij is het een uitdaging om zo veel mogelijk te ondernemen zonder dat er andere toeristen om me heen zijn. In deze blog lees je hoe ik gereisd heb en geef ik praktische tips om de toeristenmassa’s te vermijden.

Via Probolinggo naar Cemoro Lawang
Na een vroege vlucht op Surabaya vond ik buiten direct een aantal taxi’s die me naar het lokale busstation wilden brengen. Ik nam een blauwe taxi vanaf het vliegveld en werd afgezet voor een poort waar het busstation zou moeten zijn. Eerste dacht ik dat het de verkeerde plek was. De vriendelijk chauffeur hielp me en vond (al dan niet per toeval) de bus naar Probolinggo. Hij kreeg nog een fooi omdat hij met bij dit station had afgezet terwijl ik me door het middenpad richting een lege stoel wurmde. Welkom op Java!

Reizen met de lokale bevolking
De bus zit propvol. Ik nestel me op een stoeltje naast een stevige dame met hoofddoek en blijf daar de komende drie uur zitten. De muziek schalt vrolijk door de speakers. Een klein jongetje kijkt me aan, lacht en doet daarna een dansje in het middenpad. Bij elke stop springen er mensen de bus in en uit. Mannen hebben hun handen vol met eten en drinken. Muzikanten met oude gitaartjes en in elkaar geknutselde muziekinstrumenten wisselen elkaar af. Ik koop een paar pinda’s en begin gulzig te knagen. De bus stopt vaak, wiebelt hard en haalt af en toe bijzondere capriolen uit. Zoals bij iedere stop springt er opnieuw een man in de bus. Hij komt op me af en zegt dat dit de plaats is waar ik uit moet stappen. Ook al heb ik op internet gelezen over het ‘oppikken van toeristen uit lokale bussen’, zit ik uiteindelijk toch naar een verhaal te luisteren van een verkoopman in een toeristenbureau. Juist, zo doen ze dat…
02 Cemoro Lawang streetview

Kronkelende wegen richting Bromo
Ik wil niet wachten op een toeristenbusje dus besluit achterop de scooter naar Cemoro Lawang te gaan. Mijn rugzak staat tussen de benen van de bestuurder. Ik houd mijn handtas met belangrijke spullen vast. De rit duurt een uur en is prachtig. Zo nu en dan tik ik de aardige man op zijn schouder, stap af en maak een foto. Beboste bergen, typische huisjes, werkende mensen en zwaaiende kinderen. Aan mijn hoofd, ademhaling en kouder wordende lucht voel ik dat we stijgen.
10 Crater Bromo vulcano sunrise

Het hoogtepunt! De zonsondergang
Drop je bagage en spring aan het eind van de middag achterop een scooter. Glijdend over het zand bereik ik de voet van de krater. Langzaam loop ik omhoog. Ik stop af en toe om van het uitzicht te genieten (en op adem te komen). De zwarte zandzee laat ik onder me, langzaam verandert de omgeving in een maanachtig landschap. Ik ruik de zwavel en hoor het geluid van de werkende vulkaan. Een groepje mannen zit bij de kratermond, steekt wierook aan en vertrekt. Ik sta alleen. De rokende krater naast mij, de langzaam zakkende zon voor mij… Ik heb tranen in mijn ogen. Wouw!
04 Sunset Bromo crater stunning view
05 Sunset Bromo crater praying people


Praktische reisinformatie:

  • Taxi vanaf het vliegveld kost 70.000 RUPIA (kan goedkoper) naar lokaal busstation.
  • Lokaal busstation Surabaya naar Probolinggo kost 30.000 RUPIA (reis van 3 uur).
  • Geen scooters in Probolinggo te vinden om zelf naar Cemoro Lawang te rijden.
  • Achterop een scooter (vraag bij het tourist office) kost 100.000 RUPIA voor 1 uur.
  • Cemoro Lawang naar de kratermond voor 50.000 RUPIA achterop een scooter.
  • Zonsopkomst tour naar uitzichtpunt (erg toeristisch) 400.000 RUPIA. Het moet prachtig zijn als er douw in het dal hangt. De zonsopkomst is ook goed te bewonderen vanaf de kratermond.
  • Ren van de vulkaan! Trap omhoog, dan links. Na 20 meter is er een schuine helling waar je af kunt rennen.
  • ’s Nachts daalt de temperatuur flink, daarnaast staat er vaak een frisse wind. Als de zon opkomt wordt het een stuk aangenamer. Trek verschillende laagjes kleding over elkaar aan (isolatie).
  • Wil je vanaf Cemoro Lawang naar de Ijen vulkaan of Bali? Neem een minivan. Wil je naar Yogyakarta? Ga achterop een scooter naar het treinstation in Probolinggo, koop een kaartje en reis met de trein. Een minivan is ook mogelijk, dit duurt 10 uur en kost 170.000 RUPIA. Wellicht duurt het net zo lang maar met de trein blijkt veel relaxter te zijn!
Arinda is verslaafd aan reizen, gek op onderwijs en heeft een sterke ondernemingsdrang. Tijdens het reizen wordt duidelijk dat zij een sociale onderneming op wil zetten in een ontwikkelingsland. Haar grootste droom wordt werkelijkheid als ze haar baan als leerkracht in Singapore opzegt. Vanuit Cambodja deelt zij reisverhalen en handige tips van over de hele wereld!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.