De Brug over de rivier de Kwai is de spoorbrug die gebouwd is bij de Thaise plaats Kanchanaburi als onderdeel van de Dodenspoorlijn. Bij de constructie van de spoorlijn verloren veel westerse krijgsgevangenen het leven. Het is dé plek waar meer dan 100.000 mensen, waaronder bijna 3.000 Nederlanders, zijn omgekomen voor de bouw van een spoorlijn. Deze spoorlijn kent een behoorlijk heftige geschiedenis en een bezoek is indrukwekkend.
Tijdens de tweede wereldoorlog begint Japan in 1941 aan een opmars door Zuidoost-Azië. Voor een goede bevoorradingsroute tussen Birma (Myanmar) en Siam (Thailand) werd er in juni 1942 begonnen met de bouw van een spoorlijn van 400 kilometer tussen deze twee landen. Deze spoorlijn is bekend als de dodenspoorlijn. De Japanners besloten krijgsgevangen en burgers te gebruiken voor de bouw. In Kanchanaburi werkten in de Tweede Wereldoorlog duizenden geallieerde krijgsgevangenen en 260.000 Aziatische werkers aan de Birma-spoorlijn. De werkomstandigheden waren extreem lastig door het bergachtige landschap en het tropische klimaat. Bijna al het zware werk moest met de hand verricht worden en de krijgsgevangen maakten lange werkdagen van 18 uur per dag. In oktober 1943 was de bouw van de spoorlijn af. Door ziekte, ondervoeding, uitputting en mishandeling heeft de Birma-spoorlijn het leven gekost aan meer dan 15.000 krijgsgevangen en 100.000 burgers.
Een van de meest beruchte plekken langs de spoorlijn was de Hellfire Pass. Dit is een 1.200 meter lange passage door een berg. Hier bevindt zich ook de beroemde en beruchte “Bridge over the River Kwai”. De Hellfire Pass moest dwars door een bergketen gehakt worden. ’s Nachts werden er fakkels aangestoken, zodat er doorgewerkt kon worden. De schaduwen van de Japanners en de krijgsgevangen op de rotsen leken op het vuur van de hel. Hier dankt dit deel van de spoorlijn zijn naam aan. In de uitgehakte rotsen is nog steeds de wanhoop af te lezen. Dit deel van de Birma-spoorlijn is niet meer in gebruik en bezoekers kunnen de over de oude spoorlijn wandelen door de Hellfire Pass.
Het museum geeft informatie over de Birma-spoorlijn. De voorwerpen en verhalen vertellen de achtergrond van de bouw van de spoorlijn. Dit museum is klein, maar maakt een diepe indruk. Vanuit het museum heb je overigens een mooi uitzicht op de Brug over de rivier de Kwai.
De erebegraafplaats Don Rak ligt vlakbij de spoorlijn. Deze begraafplaats is indrukwekkend en perfect onderhouden. Er liggen 5.000 oorlogsslachtoffers begraven, waaronder 1.800 Nederlanders. De teksten op de grafstenen zijn ontroerend. Het is triest om te zien hoeveel mannen hun leven hebben gegeven voor een spoorlijn die niet van hen was. Deze begraafplaats is een plek waar je alleen maar heel erg stil van kan worden.
De wereldberoemde brug, bekend van boeken en films (The Railway Man en The Bridge on the River Kwai), is het symbool van de Birma-spoorlijn. De brug is na de oorlog in ere hersteld en wordt het tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt door lokale treinen. Je kunt er overheen wandelen en foto’s maken. Wanneer er een trein aankomt blaast er iemand op zijn fluitje, zwaait hij met een rode vlag en moet je in een inham gaan staan.
De Brug over de rivier de Kwai ligt in Kanchanaburi.
Elisa
23 mei 2016 at 10:15
Ik ben vorig jaar op deze plekken geweest, erg indrukwekkend. Soms ook een beetje bizar als je je bedenkt dat op plaatsen waar ooit zo veel ellende was, men nu vrolijk selfies neemt. Maar al met al erg mooi en absoluut een aanrader om te bezoeken.
Marieke Willems
24 mei 2016 at 16:50
Hoi Elisa, Ik herken wat je schrijft. Je moet soms echt even bewust stilstaan bij de ellende die er zich afgespeeld heeft op dit soort plekken. Dat wordt nog wel eens vergeten.
Groet Marieke