Vive Le Voyage

Brussel saai? Niet als je weet waar je heen moet!

Een van ’s werelds meest internationale steden en op slechts anderhalf uur treinen afstand: Brussel. Staat ondanks de geweldige restaurants, Europa’s oudste galerij en de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in het rijtje ”Saaiste steden ter wereld” en komt wanneer je aan een citytrip denkt waarschijnlijk niet als eerste in je op. Onterecht. Daarom wat tips op een rij.

Brussel heeft 19 gemeenten met elk een eigen identiteit. Het centrum – de Vijfhoek – bestaat uit de Grote Markt, Manneken Pis, wafelkraampjes, de Beurs en de Kunstberg. In het hogere gedeelte van de stad vind je het Koninklijk Paleis, de musea en de daaraan grenzende Europese wijk met natuurlijk het Europees Parlement. Dan zijn we er nog niet. Zo heb je ook de Afrikaanse wijk Matongé, het creatieve Dansaert vol (design)winkeltjes en gezellige restaurantjes en het hippe Sint-Gillis. Het zuiden met vele culturen en wekelijkse markt en het noorden met haar moderne kantoren.

Kortom, een grote stad waar veel te zien is. Twee dagen de tijd, waar begin je? Op de Grote Markt, bewonder daarna Manneken Pis en loop via de Anspachlaan naar de Beurs, om daar linksaf te gaan richting Sint-Katelijneplein. Bezoek de Vossenmarkt, de dagelijkse rommelmarkt in de Marollen. Ga hier ook even langs bij Fateh. Bij hem kun je terecht voor elk mogelijk model vintage tas en koffer.

Maak onderweg naar de Vossenmarkt een stop bij Summer Ends (Rollebeekstraat 43). Een design mode zaak met een collectie van enkel jonge modeontwerpers van over de hele wereld, maar vooral uit België. Neem aan de Zwaardstraat (gratis) de lift naar boven voor het hoger gelegen gedeelte van de stad (Inclusief zicht op het Atomium), waar elke modeliefhebber zijn of haar hart op kan halen. Bij het Justitieplein linksaf voor de Zavel of rechtdoor richting de Louisastraat, waar je de duurdere (mode)winkels vindt.

Voor ”het beste uitzicht van de stad” is er Parking 58. Precies, waar veel steden bergen of wolkenkrabbers met dakterrassen hebben, heeft Brussel een parkeerplaats. In het centrum van de stad, 100 meter vanaf La Monnaie. Ga naar de 10e verdieping en je hebt een uitzicht van 360 graden op de stad. Vanaf hier zie je onder andere de toren van de Grote Markt en het atomium. Gratis toegang, elke dag van 07:00 tot 20:00.

Wanneer je opzoek bent naar een alternatief voor de grote (mode)ketens – waar de collectie echt niet (veel) anders is dan in eigen land – dan is Rue de Page in Ixelles de plek voor jou. Vooral in de zomermaanden een levendige omgeving met vele cafeetjes, restaurants en winkels. Kleine boetiekjes met kleding en accessoires, verschillende vintage shops en zelfs een cup cake bar. Bezoek hier ook Septante Sept op nummer 77. Hier vind je kleding, maar ook accessoires en speelgoed gemaakt door Belgische designers en manufacturers. Ideaal als je nog opzoek bent naar een cadeau.

Bij een bezoek aan Brussel is het handig als je weet waar alles te vinden is. Daarom biedt de stad (gratis) hulpmiddelen. Bijvoorbeeld Use-it. Niet alleen maken zij jaarlijks een plattegrond vol tips, maar om de hoek van het Sint-Katelijneplein zit het Use-it kantoor. Hier vind je gratis plattegronden, de beste tips en informatie, wifi verbinding en zelfs een kopje koffie. Daarnaast heb je AGENDA, een drietalig (Frans, Nederlands en Engels) tijdschrift dat je op ongeveer elke straathoek mee kunt pakken.

En verder? Drink vooral bier, eet chocolade en bij Maison Antoine de beste friet (pl. Jourdan, Etterbeek). Voor een laatste pintje kun je voor de gezelligste cafeetjes terecht in de buurt van het Sint-Goriksplein of natuurlijk tijdens een diner in de lucht.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.