Vive Le Voyage

Cambodja Killing Fields

De Killing Fields in Cambodja is naast Angkor Wat de meest bezochte plaats van het land. Het Rode Khmer regime van Pol Pot staat te boek als één van de grootste massamoorden in de historie. De executieplekken, de Killing Fields, zijn nu monumenten en geven inzicht in de vreselijke tragedie die in Cambodja heeft plaatsgevonden. Wie Cambodja beter wilt leren begrijpen, moet zich (een beetje) verdiepen in deze burgeroorlog. En een bezoek aan de Killing Fields is daarbij noodzakelijk. Het is enorm triest en tegelijk heel indrukwekkend om deze plek te bezoeken.

3

Historie

Pol Pot werd leider van Cambodja op 17 april 1975. Tijdens zijn heerschappij stelde hij het agrarisch socialisme in, waardoor hij stadsbewoners dwong te verhuizen naar het platteland om op collectieve boerderijen te werken en dwangarbeid te verrichten. De gecombineerde effecten van dwangarbeid, ondervoeding, slechte medische zorg en executies resulteerden in de dood van ongeveer 21% van de Cambodjaanse bevolking. In totaal zijn naar schatting 2 tot 4 miljoen mensen gestorven onder zijn leiderschap”.  Bron: nl.wikipedia.org/wiki/Pol_Pot

1

Killing Fields

De Killing Fields bij Choeung Ek is de bekendste en de grootste van alle Killing Fields in Cambodja. Alleen al hier werden zo’n 20.000 burgers op afschuwelijke wijze vermoord. De mensen werden niet met kogels om het leven gebracht, maar ze werden doodgeslagen met bamboestokken of kwamen om door dwangarbeid in combinatie met ondervoeding. Er is een monument opgericht van 8.000 schedels van mensen die door het regime om het leven zijn gebracht. Er zijn meerdere massagraven, vitrines met kleding en tanden van slachtoffers. Je ziet beenderen die nog steeds aan de oppervlakte komen. Een hele nare gedachte is dat er in de grond waarop je loopt nog steeds mensen kunnen liggen. Je kan niet anders dan enorm stil worden als je deze plek bezoekt.

4

Audiotour

Bij de ingang van de Killing Fields kun je een Nederlandse audiotour huren. Dit is de beste audiotour die ik ooit in mijn leven gehoord heb! Deze audiotour bestaat uit indrukwekkende geluidsfragmenten, waarin overlevenden hun verhaal vertellen. Terwijl je door de mooie boomgaard loopt in de zon, is het nauwelijks te bevatten dat zich hier nog geen 40 jaar geleden zo’n groot drama heeft afgespeeld. Een specifiek geluidsfragment heeft op mij veel indruk gemaakt: Knalharde Cambodjaanse muziek en het geluid van de generators. Dit geluid galmde 24 uur dag over de Killing Fields door de grote speakers. Dit om zo het geschreeuw van de slachtoffers te maskeren.

Hoe kom je er en wat kost het?

De Killing Fields liggen op ongeveer een kwartier rijden buiten Phnom Penh en zijn makkelijk bereikbaar.

  • De entree is $6 inclusief een uitgebreide audio tour.
  • Ik heb er voor gekozen om voor een paar dollar een taxi (brommer) te huren. Door de perfecte audiotour heb je geen gids nodig.
  • Veel guesthouses bieden tours aan naar de Killing Fields en de gevangenis S21. Voor deze tour betaal je ongeveer $14 per persoon.

Lees meer informatie over Phnom Penh en het landmijnen museum

Reizen geeft me energie en maakt mij een rijker mens. Dit kan zowel door korte trips in Europa en Nederland te maken als door verre reizen. Waarbij Azië mijn favoriete werelddeel is. Wat ik zie op mijn reizen aan prachtige mensen, culturen, imponerende natuur, of alles wat op een andere manier mijn zintuigen prikkelt, draagt bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik loop graag buiten de gebaande paden! De wereld is zo mooi en leerzaam!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.