Vive Le Voyage

Cambodja Landmijnen Museum

Het Cambodja Landmijnen museum is een aanrader en maakte op mij een diepe indruk. Om het museum te begrijpen is het wel noodzakelijk om een klein stukje van de heftige geschiedenis te weten. Het regime van Pol Pot (1975 –  1978) zorgde ervoor dat door  dwangarbeid, ondervoeding, slechte medische zorg en executies ongeveer 21% (in totaal ongeveer drie miljoen mensen) van de Cambodjaanse bevolking stierf. Pol Pot noemde landmijnen Perfect Soldiers, omdat je ze niet hoefde te voeden, ze altijd hun werk deden en relatief goedkoop zijn. Sinds dit regime liggen er helaas nog steeds vier tot vijf miljoen landmijnen in Cambodja. De regering heeft alle landmijnen redelijk in kaart gebracht. Echter is er geen geld om deze allemaal te ontmantelen. Er komt wat geld vanuit het buitenland, maar dit is zeker niet genoeg voor de miljoenen landmijnen.  In Cambodja zijn elke dag nog vele slachtoffers van de landmijnen, en in totaal zijn dit er ongeveer 800 per jaar. Een schrijnende situatie wat voor veel toeristen verborgen blijft.

Wat is er te zien in het museum?

Het landmijnen museum laat duidelijk zien wat nu nog de gevolgen zijn van de landmijnen en daarnaast geeft het algemene informatie over landmijnen. Ook ligt er een hele verzameling gevonden en ontmantelde landmijnen en dit is indrukwekkend om te zien. Het is echter een vrij klein museum, maar de rondleiding wordt vaak gegeven door slachtoffers van de landmijnen. Of door vrijwilligers die daar werkzaam zijn. Deze verhalen zijn heftig om te horen en zorgen ervoor dat je er stil van wordt. Bij het museum hoort ook een weeshuis en hier wonen kinderen die wees zijn geworden doordat hun ouders omgekomen zijn door een ongeluk met de landmijnen.

Het Cambodjaans landmijnen museum is opgezet door Aki Ra, die als kind-soldaat deel heeft uitgemaakt van het leger van Pol Pot vervolgens het Vietnamese leger en de Verenigde Naties. Na de oorlog was hij mijnenruimer en begon hij met zijn vrouw met het opvangen van kinderen die slachtoffer zijn geworden van mijnen.  De oprichter van het museum ruimt zelf ook landmijnen op en is ook regelmatig aanwezig.

20140925_105643

Hoe kom je er?

Het landmijnen museum ligt 25 km buiten Siem Reap. Siem Reap is bekend om te tempels van Angkor Wat en een ochtend/middag naar dit museum is een indrukwekkende afwisseling van de tempels.

Het makkelijkste en goedkoopste is om in Siem Reap een tuk tuk te regelen om hier te komen. De entree van het museum is drie dollar.

Een aanrader is om een bezoek aan dit museum is te combineren met de prachtige Banteay Srei-tempel.

Lees meer over Cambodja: Angkor en Phnom Penh

20140925_105357

 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.