Vive Le Voyage

Charleroi: de alternatieve stad van België

charleroi

Charleroi is ooit uitgeroepen tot de lelijkste stad van Europa, dit lijkt op het eerste gezicht ook waar te zijn. Ruige bouwwerken domineren het heuvelachtige groene landschap. De stad staat in de steigers, een leger bouwvakkers heeft de stad ingenomen. Er hangt een somberheid in de lucht. Voor de tortelduiven is de romantiek ver te zoeken. Voor de bourgeois is er nauwelijks gezelligheid. Maar voor de avonturiers onder ons, is deze rauwe industriële stad ongerept gebied. Vol verrassingen, durf en lef. Met een goede rugzak, een paar lekker zittende schoenen en een woordenboek Nederlands-Frans ontdek je de onontgonnen juwelen van deze alternatieve stad!

 

espaces-publiques2

Street Art in het centrum van Charleroi

 

Van Art Deco…

 

Wie langs de ruige bouwwerken en leegstaande panden kan kijken zal een goudmijn aan architecturale schatten tegen komen. Charleroi was in de tijden van de industriële revolutie rijk. Na Londen, zelfs de tweede rijkste stad in die tijd! Er was dus ook geen gebrek aan welvarende ondernemers die graag pronkten met hun laatst aangekochte kunstwerk of bouwwerk. Zonder moeite werden kostbare materialen zoals marmer, kristal of tropisch hout naar de stad gebracht. Dit is ook de reden waarom er gebouwen uit verschillende stijlen in de stad te zien zijn. Wat dacht je van Jugendstil, Art Deco of Art Nouveau?  Het toerismebureau van Charleroi heeft aanbevolen routes zodat je deze stijlen te voet kunt bewonderen.

 

belfort

Art Deco – Belfort

 

…tot Street Art!

 

Na tijden van rijkdom brak er een moeilijke periode aan. In 1956 vond de grootste mijnramp in de Belgische geschiedenis plaats, 262 mijnwerkers kwamen om. De mijnbouw en staalindustrie waar men zo ruim van had geleefd stortte compleet in. Politiek gezien verkeerde de regio in moeilijkheden door corruptie en slechte beleidsvoering. Daarna kwam Charleroi ook nog eens uitgebreid negatief in beeld door de zedenzaak van Marc Dutroux. Het waren barre tijden, er was weinig werk en de voorruitzichten somber. De leegstand en moedeloosheid werd het canvas van kunstenaars. Zij kregen de ruimte om de stad weer wat ‘kleur’ te geven.

In de oude deelgemeente Marchienne-au-Pont werd het project: Urban Dream opgezet. Ook hier is een wandelroute waar je door het desolate industriële gedeelte van de stad loopt. Op het jaagpad loop je langs de Sambre, de rivier die langs de fabrieken ligt en vroeger voor de toevoer van producten en water verzorgde. Nu zijn er nog maar enkele fabrieken in gebruik.

street art

street art

 

Als het regent?

 

Bij slecht weer is er ook nog genoeg cultuur te snuiven in Charleroi! Voor de fotoliefhebber mag je het grootste fotomuseum van Europa natuurlijk niet missen.

zelf portret

Werelds eerste selfie!

 

Het Museum voor Schone Kunsten is ook een optie. En als je van een tikkeltje moderner houdt dan is de B.P.S 22 een aanrader. Een glazen fabriekshal gebouwd in 1922 waar aandacht geschonken wordt aan culturele thema’s van nu. Een indrukwekkende zaal met creatieve ideeën die je echt even aan het denken zetten. In Februari 2017 zal Quai 10 zijn deuren openen. Een cultureel centrum met maar liefst 4 bioscoopzalen. Vlak daarnaast wordt LaMU geopend in Maart 2017. Een plaatselijke bierbrouwerij en restaurant waar je terecht kunt voor een lokaal biertje of kaasplankje. Nou van mij mag het dan nog wel even blijven regenen…

 

bps 22

B.P.S. 22

 

Tot in de vroege uurtjes

 

In Rockerill, de voormalige fabriekshallen van La Providence, ga je helemaal uit je dak. Immense hallen, lekkere alternatieve tunes en een biertje drinken. Raak geïnspireerd door het industriële decor en dwaal door de vele zalen en muziekstijlen. En vergeet vooral niet een praatje te maken in je beste Frans met de locals! (En…het is waar wat ze zeggen… met een biertje op is je Frans opeens vloeiend!)

Rockevil

Even een bandje luisteren…

 

Een paar handige tips

 

  • Charleroi is makkelijk te bereiken met de trein vanuit Bruxelles. (ong half uur)
  • Taxi’s zijn goed betaalbaar, ook ’s nachts.
  • De stad is nog in ontwikkeling, veel projecten zoals de Quai 10 (cultureel centrum), LaMu (lokale bierbrouwerij), Rive Gauche (commercieel centrum) zullen pas hun deuren openen begin 2017.
  • Charleroi organiseert vijf grote evenementen elk jaar. Leuk om erbij te zijn! Check met het toeristenbureau in Charleroi voor de juiste data.
  • In België hebben ze een nieuw initiatief waar je lokaal mensen kunt ontmoeten als je een stad bezoekt. Geef je zelf op via de greeters website.

 

 

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Toerisme België voor Wallonië & Brussel

Deze blog is geschreven door Marijke Slaats. Meer dan 10 jaar reist ze voor werk en plezier de hele wereld af. En als het even kan plant ze elke maand een trip. Spanning, avontuur en andere culturen prikkelen haar om te bloggen. Het onmiskenbare gevolg? Dat ze lekker lang nageniet van haar reis.
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.