Vive Le Voyage

Cultureel Madagaskar

Madagaskar pakt je verwondert je en doet je verstelt staan. Het is een samensmelting van Afrikaanse en Aziatische invloeden, met een zeer vriendelijke bevolking en unieke flora en fauna. Het eiland is een voormalige Franse kolonie, ruim 14x zo groot als Nederland. De beste reistijd is het droge seizoen van april tot half november. Het is lente van september tot november, dan is de flora en fauna op zijn mooist. De beste manier om rond te reizen is met auto en chauffeur. Madagaskar is wel een ontwikkelingsland, de wegen zijn ronduit slecht en het openbaar vervoer is onbetrouwbaar. Aan de volgende vijf kleurrijke steden heb ik mooie herinneringen.

Antananarivo – stad van duizend mensen

De onuitspreekbare naam van de hoofdstad slaat terug op de duizend soldaten die de stad vroeger moesten bewaken. Antananarivo door de bevolking Tana genoemd is gebouwd op 12 heuvels. Tana heeft een levendig straatbeeld met prachtige oude gebouwen, paleizen, parken en musea. Een bezoek aan het historische centrum Hautte Ville is de moeite waard vanwege de architectuur. Op de lokale markten vind je een grote verscheidenheid aan lokale producten en ambachten. De witte Renault 4 wordt hier gebruikt als taxi, puur nostalgie.

Tip: Bezoek Ambohimanga, een voormalig koninklijk fort.

Antsirabe – waar veel zout is

De naam van het kleurrijke koloniale stadje is ontleend aan de vele warmwaterbronnen die de stad rijk is. Er heerst een aangename ongedwongen sfeer. De Aziatische invloed zie je hier in de vorm van vele fiets en loopriksja ‘s (pousse pousse). Voor ambachten, edelstenen en kristallen ben je hier op het juiste adres. Bezoek een werkplaats en verbaas je er over hoe innovatief en creatief de lokale bevolking is met weinig middelen.

Tip: maak een excursie naar het intens blauwe vulkanische Tritiva Lake.

Riksja Madagaskar

Ambositra – stad der rozen

Onderweg doorkruis je de Merina lands, het meest Aziatische gedeelte van Madagaskar. Je hebt een schitterend uitzicht over de rijstvelden. Het charmante plaatsje ligt midden in het gebied van de Zafamaniry stam welke bekend staat om hun prachtige houtsnijwerk. Let op de huizen die vaak gesierd worden met mooie houten figuren. Bezoek een atelier en vind unieke houtsculpturen en houtminiaturen.

Madagaskar rijstvelden

Fianarantsoa – plaats waar men goed leert

Afgekort Fianar is de hoofdstad van de regio en cultureel centrum van de Betsileo stam. De stad ademt een romantische sfeer uit vanwege de traditionele huizen en kerken. De historische bovenstad biedt een geweldig uitzicht over de wijde omgeving. Wij maakten een wandeling met lokaal gids langs de rijstvelden en door omringende dorpjes. Je komt zo veel te weten over het dagelijkse leven. De ontmoetingen met de lokale bevolking maken het tot een onvergetelijke ervaring.

Fianarantsoa Madagaskar

Ambalavao – nieuwe vallei

Ambalavao is bekend van de papierfabriek voor het handgemaakte Antaimoro papier.  Het dorpje zelf is net als een filmset uit een western. Het vraagt om een ontdekkingstocht per voet. Je komt makkelijk in contact met de bewoners. Op een pleintje waren kinderen dans acts aan het oefenen. Wij hoorden vrolijke muziek en  gingen op het geluid af. Wat een plezier hebben we gehad.

Tip: Bezoek op woensdag of donderdag de grootste zebu (bultrund) markt van Madagaskar

Dansende kinderen Madagaskar

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.