Vive Le Voyage

Cyprus, het eiland van de liefde

In het oostelijk deel van de Middellandse Zee ligt een klein eilandje dat ongeveer vier en een half keer kleiner is dan Nederland. Op de stranden kun je er perfect zonnen en onder water avontuurlijk duiken naar wrakstukken en grotten. Je kunt er bergen beklimmen, ruïnes bezoeken, velden met eeuwenoude olijfbomen bewonderen en natuurlijk, niet te vergeten, de rots van Aphrodite aanbidden. Zit jij met je gedachten ook in Cyprus, het eiland van de liefde?

Het eiland van Aphrodite

Volgens de Griekse Mythologie is Aphrodite de godin van schoonheid, liefde en vruchtbaarheid. Ze werd geboren uit het schuim van de zee en kwam bij het plaatsje Paphos aan land. Ongeveer 20 kilometer ten oosten van Paphos ligt de rots van Aphrodite. Drie keer zwemmen om deze rots levert je eeuwige jeugdigheid en schoonheid op. Bij mij werkt het nog steeds!
Naast deze rots is er nog een andere plek in Cyprus waar een legende van Aphrodite over heerst. Het bad van Aphrodite. Deze natuurlijke bron ligt in het achterland van Paphos, verscholen in een grot. Aphrodite badderde hier met haar geliefde Adonis, die na het drinken van het water op slag verliefd op haar werd. Opperkoning Zeus was hier echter niet blij mee, hij vermoorde Adonis en uit zijn bloed groeide de rode Adonisbloem. Deze bloemen bloeien nog steeds op het eiland.

Bad van Aphrodite en Adonis bloem

Van populaire vakantiebestemming naar Spookstad

Witte stranden, luxe vier en vijf sterrenhotels, bruisend uitgaansleven, filmsterren en een populaire vakantiebestemming in de Middellandse Zee. Varosha, een wijk in de plaats Famagusta, was in de jaren 70 een prachtig toeristisch vakantie oord. Alles veranderde echter in 1974. Heel Noord-Cyprus, waaronder dus ook Varosha, werd bezet door het Turkse leger. Tot op de dag van vandaag heersen de Turken in Noord-Cyprus en de Grieken in het zuiden van het land. Hierdoor kent het land een gedeeld bestuur. Voornamelijk Griekse inwoners die in de wijk Varosha leefden vluchtten weg uit hun huizen met de gedachten er na een aantal weken weer terug te keren. Gedekte tafels, geparkeerde autos en kledingkasten nog vol met kleding. De tijd staat er nog steeds stil. Achter de afgedekte hekken, die er voor zorgen dat niemand Varosha meer binnen komt, steken kleurloze betonnen hotelgebouwen uit. Hier en daar zie je kapotte ramen, kogelgaten in muren en steekt het onkruid tussen de vervallen gebouwen. Het witte strand is een rommelige zandbak geworden en in je hoofd probeer je nog een beetje voor te stellen hoe levendig dit plekje had kunnen zijn.

Verboden stad Varosha

Stranden

Cyprus kun je opdelen in vier regio’s, Agia Napa, Limassol, Pafos en Larnaca waar je verschillende mooie stranden kunt bezoeken. De regio’s liggen verspreid over het land en hebben iedere hun eigen schoonheid. Van ongerepte tot toeristische stranden en van mini kiezelstrandjes tot kilometers lange zandvlakten.

Troödosgebergte

Er zijn in Cyprus niet alleen stranden te vinden of oude ruïnes die de verhalen vertellen over mythes. Het Troödosgebergte, dat een groot deel van het westen en midden van Cyprus beslaat, is een prachtig groen gebied met voor ieder wat wils. Er zijn in dit gebied verschillende zones en wandelroutes. Zoek verkoeling bij de Celedonia waterval, wandel door de groene dennenwouden en bewonder vanaf verschillende hoogtes de mooiste uitzichten over het eiland. Enkele wandelpaden leiden naar schitterende kloosters of kleine geschilderde Byzantijnse kerken. Hiervan staan er tien op de werelderfgoedlijst van UNESCO!

Tip: Als je de meeste bloeiende planten en bloemen in dit rotsige gebied wil zien, kun je het Troodosgebergte het best in de maanden maart, april of mei een bezoek brengen.

Troödosgebergte Cyprus

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.