Vive Le Voyage

De 5 redenen waarom de Pushkar Fair op je bucketlist moet staan

De Pushkar Fair in India is een belevenis die alle zintuigen maximaal raakt. De hoeveelheid kleuren, geuren en geluiden is overweldigend. Een uniek festival wat nergens anders ter wereld ervaren kan worden! Het dorp Pushkar is gedurende het jaar een idyllisch en rustig stadje, met een schitterend meer en een aantal interessante tempels. Maar gedurende de zeven dagen van dit festival bruist het echt en barst het bijna uit zijn voegen.

Ik ben er geweest en wil iedereen aanraden om dit festival ook te bezoeken. Lees hier de vijf redenen waarom je dit op je bucketlist moet staan!

Pushkar

1. Kamelen zijn geweldige dieren

Eén keer per jaar op één plek op deze aarde kun je 50.000 kamelen bij elkaar zien. Deze zeldzame massale samenkomst van kamelen vind dus jaarlijks plaats op de Pushkar Fair in India. Nergens ter wereld kun je de ervaring opdoen om een aantal dagen tussen zoveel kamelen te vertoeven. De kamelen paraderen als ware woestijngoden en heersers van de stad Pushkar rond. Ze passen perfect in het oogverblindende landschap van Pushkar. Ik heb tijdens dit festival de kamelen beter leren kennen en wat ik aanvankelijk nooit verwacht had, is gebeurd: ze hebben mijn hart gestolen! Kamelen zijn volgens mijn ‘bestudering’ namelijk zeer karaktervolle en leuke dieren. Ze lijken heel rustig en saai, maar onverwacht tonen ze dan ineens hun opvliegende karakter. Dit is bijzonder fascinerend om te observeren!

2. Unieke mix aan mensen

Je kijkt werkelijk je ogen uit op de Pushkar Fair. Handelaren met tulbanden en enorme snorren, vrouwen in prachtige sari’s, acrobaten van alle leeftijden, badende pelgrims, vuurspuwers, slangenbezweerders, hordes toeristen, muzikanten en dansers. Dit komt werkelijk allemaal bij elkaar gedurende de zeven dagen van de Pushkar Fair. Vandaar dat je zintuigen overuren maken op dit festival. Overuren die ik met enthousiasme en plezier heb gemaakt, maar dat spreekt voor zich.

3. Pelgrims

Pelgrims komen ook in grote getale naar dit festival om te baden in het heilige water van het meer in Pushkar. Dit doen ze om zo hun zonden af te wassen. Deze pelgrims zijn massaal aanwezig en zelfs zonder de 50.000 kamelen, zou de aanblik hiervan al voldoende drijfveer zijn voor mij om dit festival te bezoeken. De dagen van het festival (ieder jaar rond de volle maan) zijn “heilige” dagen en vandaar de optimale dagen om te baden in het heilige water. Dit vanwege de speciale zegeningen die de pelgrims op deze dagen ontvangen.

DSCN2984

4. Kermis/carnaval

Dit festival is een ongeëvenaarde combinatie tussen een zeer levendige kermis en een kleurrijke carnaval. Ouderwetse draaimolens, een roestig reuzenrad, een drukke bazaar….. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het speelt zich op dit festival af: schoonheidswedstrijden, kamelen races en danswedstrijden (met en zonder kamelen). Al deze activiteiten heb ik kunnen aanschouwen en ik druk iedereen op het hart om ze ook allemaal uitgebreid te gaan bekijken! Er is wel een verschil met een kermis/carnaval in Nederland, namelijk op het menu in Pushkar staat alleen vegetarisch eten en alcoholvrij drinken. Mag dat mag de pret zeker niet drukken.

Pushkar fair

5. Sfeer

Tijdens dit festival wordt het leven en haar gelukzalige momenten uitgebreid gevierd. Het leven in de woestijn is hard en genadeloos, maar gedurende de dagen van dit festival is daar niets van te merken. De sfeer is uniek en vrolijk en voert je aan de ene kant jaren terug in de tijd, maar tegelijk ben je ook in het hier en nu. Een combinatie die indruk op mij heeft gemaakt.

Wil je informatie over wanneer het festival is en hoe je in Pushkar komt lees dan Pushkar Fair

 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.